Jessicas grotta

Det stängda samhället

På fler och fler sidor (bloggar m.m.) har jag noterat att kommentarsfunktionen numera tagits bort. Jag förstår mycket väl varför det blivit så, i och med det allt hårdare klimat som byggts upp. Fast trots att jag har förståelse för det, gör synen mig ändå beklämd. Hur kunde vi hamna här? Är det verkligen ett sådant samhälle vi vill ha?
 
Varför gör man verbala påhopp? Är det verkligen för att man på allvar tror att ord - även sådana som yttras skriftligen bakom en skärm - inte gör lika ont? Inte gör lika stor skada? Jag menar, så korkade kan väl människor ändå inte vara? Eller?
 
Jag tycker att det är bra att kunna få göra sin röst hörd, oavsett vilken åsikt man har. Fast bara för att man får möjlighet att säga vad man tycker, betyder det inte att man ska uttrycka sig hur som helst. Man måste respektera sina medmänniskor och de åsikter de har, även om dessa kan skilja sig från ens egna. Alla har vi rätt att tycka vad vi vill. Fast man får komma ihåg att det trots allt är skillnad på att tycka och att uttrycka sitt tyckande högt. Med det menar jag att man helt enkelt får känna efter om sättet man vill uttrycka sig på är lämpligt i sammanhanget eller inte. Exempelvis, om jag tycker att din tröja är ful, måste jag inte säga det eller i varje fall inte just på det sättet. Hänger du med i hur jag menar, eller har jag lyckats flumma iväg i min tankegång?
 
 
 
Vad skulle förresten ett stängt samhälle innebära, om man tänker efter? Vad händer om alla kommentarsfunktioner överallt stängs av? Det kan försvåra ens möjligheter att öppet reagera och bemöta påståenden. Att föra en debatt helt enkelt. Det som sägs/skrivs förblir oemotsagt. Vad det i sin tur kan leda till, vill jag inte ens tänka på.
 
Hur som helst. Jag har vid ett flertal tillfällen skrivit på bloggen att det borde vara självklart att behandla andra så som man själv vill bli behandlad. Jag har svårt att tro att någon exempelvis skulle vilja bli kallad "jävla fitta" eller liknande. Varför ska man då kalla andra för det? Eller är det bara jag som tycker att det är självklart?
 
Jag hoppas att vi kan få ett öppnare och mer hänsynsfullt klimat igen. Jag vill gärna tro att vi kan vända utvecklingen. Om vi alla hjälps åt kan det gå.


Dagens citat:

"Varje gång är första gången, varje gång en ny förundran som måste fångas upp."
(Bodil Malmsten)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie
Taggar: näthat;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: