Ekot av ett skott (Alf Henriksson)

"Mordet på Gustav III förändrade många människors liv. De sammansvurnas antal hade varit stort; den nya regimen lät snarast möjligt avbryta polisutredningen varigenom de flesta undgick efterräkningar, men de som redan hade erkänt sig skyldiga drabbades av dödsdomar som dock gick i verkställighet endast i ett fall. De övriga förvandlades till landsförvisning.
 
Några av de dömda och deras anhöriga gick märkvärdiga öden till mötes. Detsamma kan sägas om dem som hade stått den döde konungen nära och även om dem som tog makten efter honom."
 
 
Eftersom jag nuförtiden sällan läser några baksidestexter innan jag börjar läsa böckerna som ligger hemma i hyllan, hade jag inga egentliga förväntningar på Alf Henrikssons Ekot av ett skott. Ganska snart förstod jag att boken skulle handla om mordet på den dåvarande kungen Gustav III (som blev skjuten på en maskeradbal på operan i Stockholm 1792). Jag som gillar historiska berättelser blev tämligen förtjust och satte genast igång att läsa.
 
Ungefär halvvägs blev jag tvungen att avbryta läsningen och ge upp. Förvisso är detta en intressant berättelse, men Ekot av ett skott är ingen skönlitterär berättelse som återger en händelse som ägt rum. Jag skulle snarare vilja kategorisera den som facklitteratur, som till en början redogör lite kort om själva dådet och därefter mer utförligt redogör för gripandena samt vad som händer med de som gripits. Nästan hela boken utgörs av långa utdrag från skrifter från denna tid - skriftliga redogörelser/brev från de gripna samt domstolsdokument - vilket gör att det blir väldigt tungläst, i och med att Alf Henriksson valt att återge texterna exakt så som de skrevs från början. Han har med andra ord behållit både uttryckssätt och stavning.
 
Ekot av ett skott passade därför inte mig, trots att jag är historieintresserad.
 
Det här exemplaret har jag fått.


Dagens citat:

"Skall äcklet över tomheten vara det enda av liv med vilket Du fyller tomheten?"
(Dag Hammarskjöld)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie