När människors vidrigheter slår nya rekord

Jag vet inte om du har hört nyheten om en gruppvåldtäkt som ägde rum i Uppsala den 22 januari i år? Den som direktsändes på Facebook? Om inte, kan du läsa om händelsen här.
 
Sexualbrott är i sig vidriga så som de är, men att förövarna dessutom filmar OCH direktsänder det hela får mig att rysa och må illa. Hur är sådana människor funtade?! Vad driver dem till att begå sådana här vidrigheter?
 
Vad som fick mig att se ännu mer rött, var att juridikprofessorn Mårten Schultz till en början inte trodde att den som filmade hade begått något brott (!). Jag ska förtydliga att jag inte blev arg på Mårten Schultz (som är övrigt är en mycket kunnig och trevlig jurist - jag hade honom som lärare i några lektioner i juridisk svenska på paralegalutbildningen). Han skrev om gruppvåldtäkten på Twitter, vilket var en intressant - om än upprörande - läsning.
 
 
 
Dock verkar det visst som om den som filmade också kan bli fälld för brott - underlåtenhet att avslöja våldtäkt. Det var i alla fall det som åklagaren begärde denne person häktad för och det verkar som om samtliga häktades (enligt Aftonbladet i alla fall).
 
Mårten Schultzs redogörelse på Twitter gjorde mig lite konfunderad. Jag hade nämligen för mig att om man filmade/fotograferade och sedan spred detta vidare, skulle man kunna fällas för kränkande fotografering. Jag får kolla vidare om det vid tillfälle. Jag ska även ta och kolla upp de artiklar som skrevs i samband med den här händelsen, där jag tyckte mig läsa att just spridandet inte är brottsligt i sig - vilket känns helt fel, men om det är så den nuvarande lagen säger finns det inte mycket som kan göras i dagsläget.
 
Att stå och filma och sedan även lägga ut/sända det på nätet kan inte vara försvarbart i något enda sammanhang! Jag hoppas därför att det så snart är möjligt kommer till en lagändring (om nu detta inte är brottsligt redan), även om det i och för sig redan är för sent för den här kvinnan som blev utsatt för det. Egentligen ska man inte behöva kriminalisera allt dåligt beteende, för man kan ju tycka att folks sunda förnuft borde räcka. Fast uppenbarligen gör det inte det ...
 
Jag är så upprörd över den här händelsen att jag saknar ord! Jag blir bokstavligt talat rädd - då det visar sig att folk är kapabla till den här typen av vidrigheter. Ska det aldrig ta slut? Vad kommer folk hitta på härnäst? Vad för samhälle är det som håller på att skapas? Ska man aldrig kunna känna sig trygg?
 
Sjukt är vad det är.


Dagens citat:

"Tristess, ilska, sorg eller rädsla är inte ”din”, inte personlig. De är tillstånd av det mänskliga sinnet. De kommer och går. Inget som kommer och går är du."
(Eckhart Tolle)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie