Inte längre svenska folkets fest

Jag är en av de som nästan varje år suckar över utgången i Melodifestivalen och tycker att fel låt vann. Förutom vid några enstaka tillfällen. 2004 var jag nöjd över att Lena Ph vann med sin låt Det gör ont.
 
I år var jag rätt besviken på bidragen och i slutändan blev det att jag mest hejade på Owe Thörnqvist för att det var ett annorlunda bidrag. Fast till skillnad från andra år var jag inte missnöjd med vinnarlåten. Även om det inte fanns någon låt som jag verkligen fastnade för, var Robin Bengtssons I can't go on en helt okej låt.
 
 
 
 
Vad jag däremot är missnöjd med, är det här påfundet med den internationella juryn. Vad ska den vara bra för?!
 
Såvitt jag har förstått - men jag kan naturligtvis ha missuppfattat det hela - infördes denna jury enbart för att vi ska ha en chans att vinna mot de övriga tävlingsbidragen i Eurovision Song Contest.
 
...
 
Förlåt om det här innebär att jag svär i kyrkan, men vad spelar egentligen en vinst eller förlust för roll? Är det inte viktigare att vi skickar ett bidrag som svenska folket vill ska representera landet i tävlingen? Varför ska svenska folket annars få rösta? För syns skull? Som det ser ut nu, är det inte alltid som poängresultatet speglar vad svenska folket vill - vilket gör mig irriterad. Om en viss låt får tillräckligt mycket poäng från den internationella juryn, kan den låten vinna hela tävlingen även om en annan låt får mer poäng från svenska folket (vilket hände i år).
 
Det är tråkigt när det blir viktigare att vinna saker och ting. Vad hände med resan dit? Att man ska ha roligt? Eurovision är knappast ett krig på liv och död.
 
Om jag hade fått bestämma, skulle det inte alls finnas någon jury-funktion i Melodifestivalen. Det skulle enbart vara svenska folkets röst som skulle avgöra utgången. Vinnaren av svenska Melodifestivalen skulle spegla svenska folkets vilja.
 
Vad tycker du själv?


Dagens citat:

"Fyrar springer inte runt på öarna och letar efter båtar att rädda; de bara stå där och lyser."
(Anne Lamott)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie