Klienter som försvinner

Att ha ett arbete där man jobbar med klienter har sina för- och nackdelar. Som sekreterare kommer jag ibland vissa klienter rätt nära, medan andra klienter tycks se mig som ett nödvändigt ont.
 
Det är av vikt för oss att klienterna håller oss uppdaterade om olika saker. Under pågående ärenden är det exempelvis viktigt att vi har korrekta och uppdaterade kontaktuppgifter till klienterna, så att vi har möjlighet att komma i kontakt med dem ifall det skulle behövas. Ganska logiskt om man tänker efter. Dock är det långt ifrån alla klienter som håller med eller ens tänker i de banorna.
 
I ett mål/ärende där min chef var förordnad som offentlig försvarare åt en person, hade vi plötsligt problem med att få kontakt med klienten. Klienten och den medtilltalade hade blivit dömda för ett brott i tingsrätten och vi och den medtilltalade (tillsammans med sin offentliga försvarare) hade därför överklagat domen till hovrätten. Sedan tingsrättsförhandlingen hade min chef behövt komma i kontakt med klienten vid några tillfällen och varje gång var det lika problematiskt. Om jag minns det hela rätt, var det främst för att klienten inte hade någon egen telefon.
 
 
 
 
När det sedan närmade sig huvudförhandling i hovrätten, hade min chef och den medtilltalades försvarare diskuterat saken och kommit fram till att det inte skulle tjäna något till att hålla fast vid överklagandet (fanns en risk att påföljden skulle bli strängare än den tingsrätten hade dömt ut) och därför var det bättre att återkalla överklagandet. Dock kunde inte min chef göra detta utan klientens samtycke och därför sökte vi med ljus och lykta efter klienten för att diskutera saken med denne. Om jag minns rätt hade klienten som sagt ingen egen telefon vid den tidpunkten och klienten hörde inte av sig trots att vi skickade brev efter brev med uppmaning att klienten skulle ta kontakt. Vi lyckades inte ens få tag i klientens syster, som vi hade haft väldigt mycket kontakt med tidigare i ärendet.
 
Till slut, när det nästan var dags för huvudförhandlingen i hovrätten, fick vi kontakt med klienten genom den medtilltalade (som var ingift släkting med vår klient). Det visade sig att klienten hade stuckit utomlands.
 
...
 
För att göra en lång historia kort; det löste sig med återkallelsen till slut. Fast det hade naturligtvis varit bra om klienten redan innan denne stack iväg, hade meddelat oss att den hade för avsikt att sticka utomlands. Det skulle ha underlättat en hel del.
 
Nåväl. Slutet gott, allting gott. Ibland är det spännande att arbeta på advokatbyrå.


Dagens citat:

"Din enda förpliktelse i någon livstid är att vara sann mot dig själv."
(Richard Bach)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie