Vem har ansvaret för pinnen?

I ett Dilemma-avsnitt tog en av panelmedlemmarna upp det här med pinnen i mataffärer som skiljer kundernas varor åt; Vem har egentligen ansvaret för att lägga den där pinnen på bandet - är det kunden som lagt upp sina varor eller kunden som ska lägga upp sina varor?
 
Haha, jag vet att det här verkligen är ett icke-problem egentligen, med tanke på allt elände som händer runt omkring. Men samtidigt är det en intressant tanke som kanske inte alla tänker på. Hur tänker du i frågan?
 
[paus för fundering]
 
 
För mig är det självklart att det är kunden som lagt upp sina varor som ska lägga pinnen på bandet - som en signal om att man är färdig. Eller är det bara jag som tycker att det är självklart? Jag menar, hur ska annars den kommande kunden veta om den som står framför är klar med "uppläggningen"? Visst, om personen i fråga inte har lagt upp några fler varor på en stund, är det nog en tydlig signal. Fast ändå.
 
Å andra sidan har jag inte reagerat särskilt på om personen framför mig i kön inte har lagt upp pinnen på bandet. I de situationerna har jag själv gjort det. Panelmedlemmen som tog upp dilemmat verkade koka av ilska varje gång personen framför i kön inte lade pinnen på bandet.
 
Vad tycker du? Vem bär ansvaret?
 
Ha det så bra
Kramar
Jessie