De kommer att drunkna i sina mödrars tårar (Johannes Anyuru)

"En vinterkväll kliver tre individer som svär trohet till den sönderfallande terrorstaten Daesh in i en bokhandel. En kontroversiell konstnärs framträdande avbryts av ett pistolskott, panik utbryter och samtliga i lokalen tas som gisslan. Men en av de tre angriparna, en ung kvinna som har som uppgift att filma våldet, bär på en hemlighet som kan ändra allt. Under attacken vänder hon sig till en av de andra och viskar: Allt är fel. Vi borde inte vara här. Vi borde sticka.

Två år senare besöker en författare kvinnan på en rättspsykiatrisk klinik. Hon har läst hans böcker och ger honom en bunt papper, där hon har skrivit ner en sällsam berättelse.

Hon menar att hon kommer från framtiden."
 
 
Johannes Anyurus roman De kommer att drunkna i sina mödrars tårar är väldigt tänkvärd och i allra högsta grad aktuell - med tanke på hur vårt samhälle har kommit att bli under de senaste åren.
 
Trots att jag ganska tidigt förstod vem flickan var, var boken läsvärd och sög tag i mig till sista punkten. Det var en skrämmande läsning, minst sagt.
 
 Det är inte omöjligt att vårt samhälle är på väg åt samma håll som det som beskrivs och kanske är det just det som gör det hela så skrämmande - att scenariot är realistiskt. Under läsningens gång gick mina tankar ständigt till nazi-Tyskland och de koncentrationsläger under andra världskriget som man har hört talas om. Bara det att nu utspelade det sig hela i Göteborg.
 
Tyvärr har jag svårt att sätta ord på exakt vad som är bra eller ge ett klassiskt bokomdöme. Det jag kan säga är att det är en viktig och mycket tänkvärd bok som ALLA bör läsa. Det är svårt att inte tycka om De kommer att drunkna i sina mödrars tårar.
 
Det ska bli spännande att se vad de andra i bokcirkeln tänker.
 
Det här exemplaret har jag lånat på Varbergs bibliotek.
 
Ha det så bra
Kramar
Jessie