Osexigt med dialekt?

I skrivande stund lyssnar jag inte på lika många poddar, eftersom jag har Storytel under en begränsad period. Men i vanliga fall lyssnar jag på en hel del poddar och bland dem finns som bekant "Dilemma".

I ett avsnitt kom de in på ämnet dialekter och några i panelen var rätt överens om att dialekter över lag var osexigt. Naturligtvis fanns det någon som tyckte tvärtom, men det jag minns tydligast från avsnittet var att dialekt inte sågs med blida ögon.


Jag håller inte med. Naturligtvis beror det på vad för dialekt det gäller, men på det stora hela tycker jag att dialekt är trevligt. Exempelvis finns det en polis i Varberg som har någon norrländsk brytning när han pratar och det tycker jag är rätt mysigt att lyssna på.

Jag själv skulle gärna vilja prata ordentlig skånska istället för att vara så pass dialektlös som jag har blivit genom åren. För mig innebär skånska bland annat trygghet och jag känner mig som hemma när jag hör andra skåningar prata. Dessutom har jag inbillat mig att dialekt är lite exotiskt och ger lite krydda åt personen som talar dialekten.


Självfallet är det en smakfråga, men jag förstår inte varför dialekt skulle vara osexigt? För mig är det snarare tvärtom. Jag kan tycka att en person med dialekt kan bli mer intressant - framförallt om jag inte vet vad det är för en dialekt från början. 

Vad trycker du om dialekter?

Ha det så bra
Kramar 
Jessie