Hennes nya namn (Elena Ferrante)

Hennes nya namn är fortsättningen på Min fantastiska väninna. Det finns därför risk för att det här inlägget kan innehålla spoilers.
 

 
"Del två i Elena Ferrantes romansvit om de båda barndomsvännerna Lila och Elena tar vid där den första delen slutade. Lilas äktenskap med charkuterihandlaren Stefano Carracci visar sig redan på bröllopsnatten katastrofalt och Lila försöker att med alla medel ta sig ur det. När hon av hälsoskäl skickas till ön Ischia för en sommarvistelse övertalar hon Elena att följa med som betald sällskapsdam, men vistelsen får oanade följde för dem båda och inverkar drastiskt på deras framtida liv.

Den minutiöst skildrade vänskapen mellan Elena och Lila pendlar mellan sårande nonchalans och djupaste samhörighet. I Hennes nya namn få den sin fortsättning när de båda flickorna mognar till unga kvinnor och tvingas betala ett smärtsamt pris för det, var och en på sitt vis."
 
 
 
Först och främst måste jag säga att Hennes nya namn är bättre än första boken. Det kändes som om det var ett annat driv nu och den här gången ville jag verkligen läsa vidare. Å andra sidan kan det ha att göra med att jag läste den direkt efter första boken och på så sätt fortfarande var inne i berättelsen - eller att författaren nu fått upp farten så att säga.
 
Fortfarande håller sig Elena Ferrante till relationen mellan väninnorna och beskriver knappt någon miljö alls. Precis som en i min bokklubb påpekade, skulle berättelsen lika gärna kunna utspela sig i Belgien eller något annat land. Vi ställde oss alltså frågande till varför det inte alls finns någon miljöbeskrivning. Troligtvis kommer vi inte få svar på den frågan.
 
Jag tycker att karaktärerna fick ett annat djup i Hennes nya namn och intrigerna tätnade. Det ska bli spännande att se vad tredje delen har att erbjuda.
 
Det här exemplaret har jag lånat på Varbergs bibliotek.
 
Ha det så bra
Kramar
Jessie