Social ångest

I samband med mitt första samtal med psykologen, nämnde jag min sociala fobi (= att jag får ångest och panik när det är fråga om att jag ska träffa andra människor i olika situationer). Efter samtalet fick jag bland annat ett informationsblad om social ångest som jag läste igenom. Det var skrämmande hur mycket jag kände igen mig i vad som stod där. Bland annat det här (som är exakt det jag känner och upplever);
 
"Social ångest kännetecknas av stark ångest i sociala situationer och ihållande rädsla för att bli granskad, bedömd eller att man ska göra bort sig."
 
Något annat som jag reagerade på var att som "botemedel" står det att man bland annat bör utsätta sig för exponering - det vill säga att man ska utsätta sig för olika sociala situationer bit för bit. Att jag reagerade på det, är för att när jag tog upp min sociala fobi/ångest med psykologen som jag träffade 2015, ansåg hon att jag inte borde utsätta mig för exponering om jag inte ville det. Hon såg ingen nytta i det.
 
 
 
Just det gör mig en smula förvirrad. Jag förstår argumentet om varför man bör utsätta sig för exponering (trots att det är oerhört svårt och jobbigt!), men jag antar också att man nog bör vara försiktig i vissa situationer. Om man pressar sig för hårt i olika sammanhang, kan det nog bara bli värre. Kanske bedömde min tidigare psykolog mig att jag borde vara försiktig med exponering. Vad vet jag.
 
Jag får se om jag får råd angående detta vid nästa besök. Jag har en tendens att isolera mig när jag mår dåligt, vilket inte alltid är så hälsosamt.
 
Ha det så bra
Kramar
Jessie