När jäv kommer och stökar till

Först och främst: känner du till vad jäv är? Om inte, kan jag försöka förklara genom ett förenklat exempel nedan.
 
Du har blivit misshandlad av X, vilket innebär att du blir målsägande i målet. Med tanke på omständigheterna har du rätt till ett så kallat målsägandebiträde (ett juridiskt ombud som ska vara ditt stöd under processen). Du begär att få advokat Y som ditt målsägandebiträde. När tingsrätten ringer och frågar Y om denne kan åta sig uppdraget, kollar Y igenom sitt klientsystem och upptäcker att X har tidigare varit klient hos Y. Därför kan Y inte åta sig uppdraget som ditt målsägandebiträde, på grund av jäv.
 
Ganska nyligen hade vi en rörig situation på kontoret och gång på gång ansåg jag att det är bättre om folk slutar umgås - eller ännu hellre, slutar begå brott tillsammans. Låt mig förklara.
 
 
Hösten 2017 förordnades min chef som offentlig försvarare för A i mål nr 1.
 
Våren 2018 förordnades min chef på nytt som offentlig försvarare för A, den här gången i mål nr 2.
 
I september i år förordnades min chef som offentlig försvarare för B i mål nr 3. Det är nu det "roliga" börjar.
 
Så snart B hade häktats, skrev åklagaren till tingsrätten och meddelade att min chef inte kunde företräda B, för tydligen var B medmisstänkt till A i mål nr 2 och nu hade åklagaren minsann tänkt att slå ihop dessa båda ärenden (det vill säga, så att tingsrätten i sin tur hade blivit tvungen att slå ihop mål nr 2 och mål nr 3). Det skulle i så fall betyda att min chef skulle företräda A och B i samma mål, vilket skulle vara olämpligt. Och hon skulle inte kunna avstå från uppdraget för den ene och fortsätta försvara den andre. Det skulle också vara olämpligt.
 
När jag gick igenom dessa tre ärenden för att reda ut allt, blev det ännu mer komplicerat än den bild jag nyss målade upp. Fast för att inte tråka ut dig eller göra dig förvirrad, låter jag bli att försöka förklara det (det var så rörigt att det var knappt så att min chef hängde med i hur allt hängde ihop). Dock hade det inte framgått ur något av målen att det fanns någon medmisstänkt (förutom i mål nr 3, men denne medmisstänkte är en helt annan person och utgör inget jäv).
 
Hur som helst löste sig det hela till slut. Åklagaren löste problemet så att min chef kan fortsätta att försvara A och B. Annars hade min chef behövt begära sitt entledigande och få ersättning för det arbete hon lagt ned och sedan skulle tingsrätten förordna två nya försvarare. Jag anser att det är ett riktigt slöseri med skattepengar, så det var tur att det löste sig.
 
Ha det så bra
Kramar
Jessie