Träskkungens dotter (Karen Dionne)

Uppläsare: Philomène Grandin
 
"Om jag berättade för dig vad min mamma hette, så skulle du känna igen det med en gång. Min mamma var berömd, fastän hon aldrig ville vara det. En sådan berömmelse som hennes vill ingen ha.

Helena växer upp i en isolerad tillvaro långt ute i de vidsträckta träskmarkerna i övre Michigan. Hennes far lär henne allt om att överleva i det vilda. Hon lär sig spåra, jaga, fiska och hitta ätliga växter. Helena avgudar sin far och hon ringaktar sin kuvade mor. Men när Helena är tolv år inträffar en våldsam händelse som avslöjar sanningen om deras liv i träsket: att hennes far kidnappat hennes mor, som då var 14 år, och fört henne ut i träsket med våld. Helena är dotter till ett monster. När hon väl accepterat sanningen finns ingen återvändo. Hennes far måste stoppas och den enda som lärt sig hur man handskas med honom är hans dotter, Helena. Det blir en uppgörelse utan nåd.

Drygt femton år senare lever Helena en ordnad småstadstillvaro med man och två döttrar. Ingen vet att hon bytt sitt namn, blekt sitt hår och förseglat sitt förflutna. Men så nås hon av nyheten att hennes far, kallad Träskkungen av pressen, rymt från delstatens högsäkerhetsfängelse. Hon vet att han flytt ut i träsket och att hon är den enda som kan hitta honom. Nu tvingas Helena använda allt hennes far lärde henne som barn för att hitta honom. Snart inser hon att han inte är på rymmen utan på jakt efter henne.

Med H.C. Andersens klassiska saga Dykungens dotter som suggestiv fond har Karen Dionne skapat en gastkramande och mörk thriller med en ung hjältinna som på liv och död tvingas ta upp kampen med sitt förflutna. Det är starkt, det är skrämmande och oupphörligt spännande."
 
 
Efter att ha fått tips av Philomène Grandin om Karen Dionnes bok "Träskkungens dotter", lyssnade jag på den.
 
Den var spännande och uppbyggnaden till svaret om varför mor och dotter lämnade stugan var relativt bra. Fast jag tyckte att berättelsen tyvärr tenderade att bli lite för pratig på sina håll. Då blev jag uttråkad och om det hade varit en fysisk bok är jag inte helt säker på att jag skulle ha läst klart den.
 
Det - eller kanske snarare den - som ändå höll mig kvar och fick mig att lyssna ända till slutet, var Philomène Grandin. Hennes inläsning lyfte helt klart "Träskkungens dotter". Från och med nu är hon en av mina favorituppläsare. 💖 (Förlåt Krister Henriksson för min otrohet mot dig)
 
"Träskkungens dotter" är en modern version av H.C. Andersens "Dykungens dotter". Den berättelsen har jag aldrig läst, men det lär jag göra nu.
 
Det här ljudboksexemplaret har jag lyssnat på genom appen Biblio.
 
Ha det så bra
Kramar
Jessie