Vad musigt!

Just nu befinner jag och älsklingen oss i en samla-och-spela-brädspels-period och ett av tillskotten i vår lilla brädspelsfamilj är spelet Mice and mystics. Ännu ett samarbetsspel, men det här spelet är annorlunda. Det är ett historiebaserat spel.
 
En elak råtta!
 
Historiebaserat? Ja. Spelet inleds med att man ska läsa prologen och kapitel 1. Sedan ska man fortsätta spela där berättelsen tar slut. För att klara kapitlet måste man nå kapitlets mål - levande. När man har klarat det, får man fortsätta till kapitel 2. Under spelets gång stöter man på "story moments" (bortsett från varje kapitel), vilket innebär att någon av spelarna ska läsa den berättelsedelen högt. Detta tycker jag gör spelet lite mer levande, för det påverkar också vad som händer sedan.
 
 
 
 
Men vad handlar spelet om? Kungen har blivit förälskad i en kvinna som han gifte sig med. Hastigt och lustigt blev han sjuk och därmed fick den nyblivna drottningen ta över makten (typ). Några personer som är lojala mot kungen (däribland hans son) misstänker att det inte står riktigt rätt till med detta äktenskap och kungens hastiga sjukdom och bestämmer sig för att gå till botten med detta. Men för att göra det, behöver de förvandlas till möss.
 
 
 
Jag skulle kunna trassla in mig i att förklara reglerna grundligt, men jag tror faktiskt att jag hoppar över den biten. För den intresserade finns det diverse videoklipp på YouTube som förklarar reglerna. Vad jag däremot tänkte säga är att jag tycker att det är ett roligt, men emellanåt ett väldigt svårt spel. Det är inte bara att slå en tärning, gå några steg och sedan är man klar. Man stöter på olika fiender (råttor, spindlar, tusenfotingar ... You name it!) längs vägen och vissa är svårare än andra att ha ihjäl. Ta exempelvis slottskatten Brodie. Han hade ihjäl mig och älsklingen första gången vi spelade. :-( Fast vi fick vår revansch.
 
 
 
Man ska slåss med sina fiender genom att slå ett visst antal tärningar. Under detta moment kan man samla på sig ostbitar, vilket är bra. Man kan se ostbitarna som en sorts valuta för olika saker under spelets gång. Problemet är bara att motståndaren skyddar sig genom att någon slår ett visst antal tärningar för denne. Även fienden kan samla på sig ost, men istället för att själv ha osten, läggs fiendeosten på ett hjul. Detta hjul får max ha sex ostbitar. När det finns sex ostbitar där, måste man flytta upp sidmarkören (se bilden nedan) och en ny fiende dyker upp. Sist jag och älsklingen spelade, blev det game over för oss. :-(
 
 
Som sagt är det ett roligt spel som jag tycker är värt att spelas. :-) Jag hoppas att jag och älsklingen lyckas ta oss vidare. Vill gärna veta vad som händer! Är nästan som att läsa en bok, men man är inte tillåten att fortsätta läsa förrän man klarat x antal uppgifter. Sådan läsning är inte kul. Det är bara grymt!


Dagens citat:

"A clever person solves a problem. A wise person avoids it."
(Albert Einstein)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie