Katten som älskade regn (Henning Mankell)

Uppläsare: Johan Svensson
 
"Lukas har en märklig katt som heter Natt och han är det bästa som finns i hela världen. Lukas och Natt är alltid tillsammans. Lukas vet att hans katt inte är som andra katter för han säker på att Natt förstår allt han säger.

En morgon när Lukas vaknar kan han inte hitta Natt. Han letar och letar, men katten är spårlöst borta. För att trösta Lukas säger hans föräldrar att Natt gett sig av till Regnväderslandet. Men hur ska han komma tillbaka?"
 
 
 
Katten som älskade regn är främst skriven för barn, men fungerar utmärkt att bli läst även av vuxna. Henning Mankell håller som vanligt lagom hög nivå och det uppskattar jag. Det är en nivå som passar både barn och vuxna och det är inte många författare som klarar av att skriva så.
 
Trots att Katten som älskade regn inte är någon direkt solskenshistoria, tycker jag att den ändå lyckas förmedla något sorts hopp. Det är ingen brutalt ärlig berättelse om djur som far illa, men jag uppskattar att den inte heller är sockersöt - något som barnböcker tenderar att vara. Visst kan det vara bra att inte berätta livets alla hemska detaljer för barn, men det är samtidigt bra att inte lura i dem att allt alltid blir bra.
 
Det här ljudboksexemplaret har jag lyssnat på genom Storytel.


Ha det så bra!
Kramar
Jessie