Det fördolda (Michael Hjorth & Hans Rosenfeldt)

"Det börjar med ett samtal till polisen. En sextonårig pojke, Roger, är försvunnen, och hans mamma är orolig.

Polisen i Västerås rycker ut, efter ett par dagars schabbel då ärendet blivit liggande. Haraldsson - som egentligen borde vara hemma för att befrukta sin hustru - får ansvar för sökandet. Så gör man ett fruktansvärt fynd i ett träskområde och tragedin är ett faktum.

Psykologen Sebastian Bergman, profilerare och en av Sveriges främsta experter på seriemördare, befinner sig i Västerås för att röja upp dödsboet efter sin mamma. Sedan han förlorade sin hustru och sin dotter i tsunamin har han dragit sig tillbaka från allt polisarbete. Han är känslomässigt avstängd, befinner sig lätt på dekis och har återfallit i ett tidigare sexmissbruk.

Men Rikskrim - som tagit över fallet - behöver hans hjälp. Sebastian Bergman finner sig för första gången på mycket länge indragen i en mordutredning. Han blir alltmer engagerad, och har dessutom sina högst personliga motiv för att vilja få tillgång till ett polisregister.

Alla ledtrådar pekar mot den fina Palmlövsskolan, där Roger gick. En till synes perfekt miljö, med allt större sprickor i fasaden."
 
 
 
 
 
Det fördolda av Michael Hjorth & Hans Rosenfeldt var en relativt välskriven berättelse med en hel del spänning. Dock tycker jag att författarna skrev läsarna på näsan lite för ofta (det vill säga att de var övertydliga emellanåt), men eftersom jag vet att det är en ganska svår balansgång, hade jag överseende med detta.
 
Jag tyckte verkligen inte om karaktären Sebastian, men motviljan gentemot honom störde inte läsningen, utan jag ville läsa vidare. Han är förvisso inte alltigenom vedervärdig, men tillräckligt för att jag inte skulle vilja ha honom i mitt liv. Tråkigt nog kom jag inte  någon av de andra karaktärerna tillräckligt nära för att kunna skapa en relation till dem. Men det behöver inte bero på författarna, utan enbart på mig själv, för jag tycker att de över lag lyckades bygga upp levande och trovärdiga karaktärer.
 
Jag var särskilt förtjust i twisten på slutet, eftersom den var oväntad för mig. Alltid lika kul när författare bjuder på sådant i sina böcker.
 
Jag tänker ge nästa del i serien en chans och se om det blir en serie som jag fastnar för. Och vem vet, kanske kommer jag närmare karaktärerna i nästa del.
 
Det här exemplaret har jag fått.
 
Ha det så bra
Kramar 
Jessie