KRY:s tips om någon i ens närhet mår dåligt

Sedan jag skaffade KRY-appen (där jag fick kontakt med psykolog innan jag kontaktade min vårdcentral), får jag med jämna mellanrum nyhetsbrev (eller vad man ska kalla det?) från KRY. Vissa e-postmeddelanden är mer matnyttiga än andra.
 
Den 29 maj i år fick jag emellertid ett e-postmeddelande där de skrivit upp fem tips till de som har någon i sin närhet som mår dåligt. Med tanke på att jag själv har drabbats av psykisk ohälsa och även varit anhörig till någon som gjort det, anser jag att man inte kan sprida för mycket information eller tips om hur man kan hantera sådana här situationer. Därför tänkte jag dela med mig av dessa tips.
 
 

 
1. Läs på
Som anhörig kan du ha stor nytta av att lära dig mer om din väns eller familjemedlems tillstånd. Läs böcker och lyssna på poddar om psykisk ohälsa så att du blir mer insatt i ämnet. Det är svårt att vara till hjälp om man inte vet vad det handlar om.
 
2. Lyssna
Att lyssna till den som mår dåligt när hen delar med sig av sin upplevelse och att ta det som sägs på allvar är ovärderligt. Öppna frågor kan göra det lättare för personen att berätta. Ge din syn på saken, men undvik att ge råd som inte är efterfrågade – låt personen finna sina egna svar.
 
3. Ta det inte personligt
Var lyhörd och försök att ha tålamod. Föreslå aktiviteter som kan bryta en eventuell isolering, men respektera alltid ett ”nej”. Ta det inte personligt när personen avvisar dina förslag eller ställer in era gemensamma planer. Det handlar inte om dig.
 
4. Måna om dig själv
Som anhörig är det ibland lätt att glömma bort sig själv. Att vara ett stöd för någon som mår dåligt kan vara känslomässigt krävande och alla behöver vi återhämtning emellanåt. Sätt de gränser du behöver för att orka och för att må bra. Våga ta hjälp utifrån och be om avlastning.
 
5. Inse vad du kan – och inte kan – göra
Acceptera att dina möjligheter att stötta och hjälpa är begränsade, oavsett hur mycket du bryr dig om din närstående. Att inse sina egna begränsningar vad gäller att kunna hjälpa någon man håller av är smärtsamt i stunden, men gör det lättare att agera konstruktivt.

Du kan vara en medkännande vän men bör inte försöka ersätta professionellt stöd, om sådant behövs.
 

Ha det så bra
Kramar
Jessie
#1 - - Hanan:

Så bra tips :) Får jag dela detta inlägg på min FB eller nya hemsida?

Svar: Absolut 🙂 gör du så. Jag plagierade ju mailet från KRY 🙈
Jessica