Klubben (Matilda Gustavsson)

Uppläsare: Ella Schartner m.fl.
 
"I årtionden hade han omgetts av rykten om övergrepp – den välkände kulturprofilen vars prestigefulla klubb drog till sig medlemmar ur Svenska Akademien, och där konstnärskap både föddes och dog. Den 22 november 2017 publicerades journalisten Matilda Gustavssons reportage om kulturprofilen i Dagens Nyheter, där arton kvinnor vittnade om våldtäkter, hot och trakasserier. Det inledde en händelsekedja som skulle få en av världens mest anrika kulturinstitutioner att krackelera inför öppen ridå.

I "Klubben" fördjupar Matilda Gustavsson sin undersökning av makten i kulturvärlden och hur långt man kan gå i konstens namn. Hon skriver om tiden kring publiceringen, efterspelet där kulturprofilen döms för våldtäkt och om motsättningarna inom Akademien."
 
 
 
Innan "Kulturprofilen" blev åtalad, hade jag inte hört talas om honom tidigare. Det var en av anledninarna till att "Klubben" var intressant att lyssna på. Genom den här boken får man veta vem han är och vad som ledde fram till åtalet.
 
"Klubben" är skrämmande att lyssna på. Så många liv den här mannen har förstört under så många år. Den insikten gjorde ont i mig. Jag hoppas att #metoo-rörelsen har gjort skillnad för framtiden, så att sådant här inte upprepas.
 
Matilda Gustavsson har byggt upp den här boken på ett bra sätt genom att varva kvinnornas olika berättelser med "Kulturprofilens" bakgrundshistoria och författarens egen berättelse kring artikeln och dess resultat.
 
Det här ljudboksexemplaret har jag lyssnat på genom Nextory.
 
Ha det så bra
Kramar
Jessie