Daisypath Anniversary tickers

Gott Nytt År!

Var tar tiden vägen? Är det bara jag, eller har inte året 2010 gått väldigt fort? Blink Idag är det redan nyårsafton och i morgon är det ett helt nytt år. Igen. Jag kan knappt förstå var tiden har tagit vägen. Man känner kanske på det här sättet när man blir äldre? Wink

Aja, det är inget att gråta över. Jag ser fram emot det nya året och vill gärna se vad det har i beredskap. För en del ska ju hända Wink Om du inte vet vad jag syftar på (speciellt) så får du veta det när det närmar sig. Och DET ser jag verkligen fram emot.

Dessutom skulle jag gärna vilja introducera dig inför en nyårstradition som min familj har haft sedan urminnes tider; "Grevinnan och Betjänten". Den kommer 19.45 ikväll på SVT1. Trots att jag i stort sett kan alla repliker och vet vad som ska hända, tycker jag fortfarande att den är så himla rolig! Den handlar i alla fall om ett födelsedagskalas för Grevinnan och ALLT ska vara som det alltid har varit. Eller som hon uttrycker det; "Same procedure as every year ..." Se den gärna. Den varar bara i en kvart, så den tiden kan du nog undvara Biggrin

Just det, nyårslöften ... Jag har ett nyårslöfte. Får se om jag lyckas hålla det den här gången ... Mitt nyårslöfte blir att prata mindre Wink Just nu pratar jag alldeles för mycket och många blir irriterade i min omgivning på det Ledsen smilis Så vi får se om jag lyckas hålla det.

Nu ska jag i alla fall avsluta här och börja fixa naglarna medan jag ser på "Flickan som lekte med elden". Fick ju den av älsklingen, så jag ska passa på att se den idag när jag ändå har chansen och se om den är lika bra som boken. Smile Blir dock lite svårt att försöka se den som om jag inte har läst boken, men det ska nog gå. Du får i alla fall ha det så bra, så ses vi nästa år.

Gott Nytt År!

 


Dagens citat:

"Om du minns 1960-talet kan du inte ha varit med."
(Sverige)

Ha det så bra!
Nyårskramar
Jessie

Årets första (och säkert sista) åktur!

Ja, då har man varit och åkt lite skridskor idag med älsklingen  i Mariefred. De var de enda som hade öppet tillräckligt länge med valfri åkning på vardagar. Här uppe finns det tydligen speciella tider för när man kan åka med ishockeyklubba och tider för när man kan åka utan (det vill säga normal åkning för mig). Idag var alltså första åket för i år och säkert sista gången eftersom älsklingen jobbar i morgon och på lördag är det ju nytt år! Ja, för när jag sade sista menade jag givetvis för i år. Nästa år ska vi åka mer (förhoppningsvis).

Skridskor
Skridskor

Inför den här skridskosäsongen hade vi köpt nya skridskor till älsklingen eftersom de som han hade innan gav honom skavsår om han åkte för länge (vilket innebar ytterst få minuter). Men de nya verkar vara helt okej, så man får hoppas att de fortsätter vara det. Dock varade åkturen inte särskilt länge då jag plötsligt blev illamående och även svimfärdig. Stackars älsklingen Ledsen smilis Dessutom var mina händer isbitar. Tänkte aldrig på att ta dubbla handskar på mig. Eller, tänkte gjorde jag, men sen trodde jag att det inte var så pass kallt att jag skulle behöva två par. Tji fick jag. Men det var ändå trevligt ^^ Och älsklingen fick rastat av sig, med tanke på vilken fart han höll Wink Dock kände jag mig smått irriterad på alla hockeypuckar som kom farande. Höll på att snubbla när ett av barnen sköt iväg en åt mitt håll. Men det är väl sådant som man får räkna med antar jag.


Dagens citat:

"Naturen har gett människan en tunga, men två öron, för att vi ska höra dubbelt så mycket som vi säger."
(Latinskt ordspråk)

Ha det så bra!
Skridskoåkande kramar
Jessie

Börja fokusera!

Sedan i måndags har jag försökt att vara en duktig flicka och börjat plugga till tentan som jag ska ha 13e januari. Fast det där med koncentration är en knepig grej ... Det finns ju så mycket annat roligt som man vill göra (exempelvis spela the Sims 3 Kvällsnöjen som jag fick av älsklingen - har ju fått min sim att bli vampyr!) och på kvällen vill jag hellre vara med älsklingen när han kommer hem. Vi har visserligen pratat om det och båda tycker att det är bättre att jag fokuserar på denna läskiga tenta, så kan vi umgås senare. Fast det känns ändå inte roligt att behöva sitta och plugga när älsklingen finns där inom räckhåll.

Koncentrationen försvinner också då jag känner att jag redan kan det som jag läser om. Har ju trots allt läst juridik under gymnasietiden samt även en termin vid Lunds Universitet (distanskurser). När den känslan då kommer, glider all mitt fokus bort och tankarna börjar leta upp annat trevligt att fastna vid, vilket innebär att jag tvingas läsa om sidan som jag nyss läst. För trots att jag redan har läst det här, vill jag ändå känna mig lite säker på tentan och därför försöker jag att plugga.

Vår historie- och samhällskunskapslärare på gymnasiet pratade lite om lärande i ettan när vi läste LPL (Arbetssätt och lärande) och då pratade hon något om överinlärning. Eller, hon pratade ju om lärande i allmänhet och att när vi sover försvinner några procent, men när vi håller på med överinlärning (som innebär att vi fortsätter att lära trots att vi kan det) försvinner inte lika många procent. Får kanske försöka tänka på det sättet. Hur som helst är jag skoltrött, så plugga är inget roligt sätt att tillbringa sin tid med. Får ändå försöka vara en duktig flicka. Vill ju så gärna ha godkänt på tentan!


Dagens citat:

"Det tog mig femton år att upptäcka att jag inte hade någon författartalang, men då var det försent att sluta för då var jag redan berömd."
(Robert Benchley)

Ha det så bra!
Ofokuserade kramar
Jessie

Kommentarer - en konst?

Häromdagen när jag loggade in på mejlen såg jag att K1 meddelade om att någon hade kommenterat en av mina noveller. Att någon gör det här händer inte så ofta, men visst händer det någon gång. Var vanligare på Färdlektyr.nu, så det var genom det som man blev ganska van. Fast trots det, drar magen ihop sig av nervositet när man ser de magiska orden att någon har kommenterat ens egen text. Vad kommer personen säga? Kommer man bli totalt sågad? De flesta av novellerna som ligger uppe är skrivna under min första tid på gymnasiet. Det var då som jag hade tid att skriva och jag har utvecklats en del sedan de skrevs.

När nervositeten hade lagt sig, klickade jag mig vidare till K1 och novellen som blivit kommenterad och möttes av "Skriv mer". Varken mer eller mindre. Jag visste inte om jag skulle bli glad eller irriterad; glad för att jag slapp hårda ord om något som jag själv har skapat, fast irriterad på att personen inte har tillräckligt med ord i sitt ordförråd för att konkretisera vad denne vill. Vad menar personen med "Skriv mer"? Visserligen är jag medveten om att många av mina noveller är korta, men när jag har fått fram det som jag vill ha fram med novellerna, avslutar jag dem. Oftast när jag skriver en novell är det för att bearbeta tankar som jag har och då finns det oftast ett syfte som jag vill uppnå med dem (för mig).

Men vad innebär "skriv mer"? Jag har två alternativ i huvudet. Ena är att personen vill att jag fortsätter där jag slutade, och att jag därifrån utvecklar berättelsen. "Vad hände sen?", ungefär. Men som jag precis sade, ser jag ingen mening till det då jag har uppnått det jag var ute efter när jag skrev. Om jag i det läget fortsätter att mala på, finns ju risken att allt faller pladask (även om den redan nu inte är särskilt bra). Det andra alternativet är att personen vill att jag utvecklar detaljer. Vad känner personerna, hur ser omgivningen ut etc. Om jag nu inte redan har gjort det. Kanske inte tillräckligt, vem vet.

Egentligen borde jag kunna vända kommentaren tillbaka till kommentarens författare; skriv mer! Vad menar du? Nu har jag i och för sig en princip att jag inte förändrar de noveller som jag redan har skrivit (förutom språkligt). Men de kommentarer som jag får, tar jag med mig till nästa text som jag skriver. Borde jag skriva till personen och fråga exakt vad denne vill ha ut av sin kommentar?

Att skriva kommentarer är knappast en konstform, även om konstruktiv kritik kan vara knepigt och är något som man kan behöva träna sig i. Fast att klart uttrycka vad man tycker är väl ingen svår sak? Jag har tidigare berättat att jag många gånger går på känsla när jag tycker och tänker, och då kan jag ha svårt för att exakt tala om vad jag vill ha fram, men jag försöker i alla fall att få fram det. Om jag inte skulle få det, då talar jag om det för skribenten och hoppas att han/hon ändå förstår mig. Lite i alla fall. Eller så kan vi börja diskutera lite och då kan det jag menar komma fram. Lite tydligare än "skriv mer" tycker jag att personen bör vara. Fast det är kanske bara jag som är kräsen, eller till och med bortskämd. Vem vet.


Dagens citat:

"Journalister säger alltid sånt som inte är sant, i hopp om att det ska bli sant om de upprepar det tillräckligt ofta."
(Arnold Bennett)

Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Naturens lagar

Om du inte märkte det igår, uppdaterade jag inlägget med att lägga till ytterligare en julklapp som älsklingen gav mig; en kartongbit. Vad den innebär får du läsa om i förra inlägget. Jag tog heller inte upp alla tidiga julklappar som vi fått, t.ex. köksmaskinen och den nya upplagan av "Civilrätt" som mina föräldrar gav oss. Nu till det som jag planerade att skriva om!


Den 15e december släppte DuoDito det nya temat på deras skrivtävling. Den här gången blev det att skriva en novell på temat naturalismen.

Naturens lagar

Jag har inte kommit på något att skriva på det här temat, och förmodligen kommer jag inte heller att göra det. Från och med idag ska jag börja plugga till tentan i januari. Får försöka att skriva något sen, när tentan är klar. Vad skulle man kunna göra av ett sådant här tema? Ska man i så fall försöka skriva något åt skräck-hållet, eller ska man hålla sig på en neutral nivå och bara låta själva berättelsen få komma? Ja, jag får ta de funderingarna sen. Först och främst måste tentan bli klar, så jag är glad över att jag har pluggat juridik både på gymnasiet och en termin på LU. Har inte behövt slita allt för mycket eftersom jag redan har bakgrundskunskaperna, och egentligen behöver jag inte känna skuldkänslor och smått panik över att inte ha börjat plugga än. Om jag däremot hade varit helt ny inför juridiken, då skulle jag ha behövt oroa mig ... Åh, jag som hellre vill skriva!


Dagens citat:

"500 000 svenskar lider av dylexi."
(Helsingborgs Dagblad)

Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Julklappar och funderingar

Ska först bara klargöra en sak, så vi slipper missförstånd. Jag skrev ju på julafton att jag inte trodde att du skulle få en lika trevlig dag som jag. Jag hoppas att du tog det på ett skämtsamt sätt, för givetvis menade jag inte att jag är mycket bättre än dig och att du kommer få hur tråkigt som helst. Att ha roligt är ju en tycke och smak-fråga. Nej, det jag menade var (på ett skämtsamt sätt) att eftersom jag skulle få tillbringa dagen med min älskling som är så underbar, trodde jag inte att du kunde få lika trevligt som jag, eftersom det bara finns en som honom. Men det var bara skämtsamt sagt. Jag hoppas (och tror) att du fick en trevlig dag/kväll. Så, nu är det utrett Smile Nu kan jag nog gå vidare.

Jag tänkte först bete mig som en fjortis och visa bilder på vad jag fick i julklapp, eftersom jag blev så glad för det jag fick. Men givetvis betyder det inte allt, att få julklappar. För mig är julen en högtid som representerar glädje och umgänge. Man ska umgås med de man älskar och tycker om. Känns glädje och visa snällhet. Fast det är väl alltid kul att få saker även om det inte betyder allt. Hur som helst, efter att jag har varit lite av en fjortis, ska jag ta upp en sak som jag började fundera på när vi satt och såg på Kalle Anka på julafton (du missade väl inte att se Kalle?).

Borrsats
Älsklingen och jag fick borrsats av mina föräldrar.


Förvaringsburkar
Vi fick förvaringsburkar av mina föräldrar


Värmeljus
Bästa kompisen gav mig värmeljushållare som föreställer en hand! Så fin den är!


Påslakan
Älsklingen och jag fick var sitt likadant påslakan av mina föräldrar, fast mitt ligger kvar nere i Malmö. Dock hade vi bara behövt ett eftersom vi sover med samma täcke. Men det är alltid bra att ha extra ^^


Kvällsnöjen
Älsklingen gav mig expansionen "Kvällsnöjen" till Sims 3! Ska testa på det så fort jag får tillfälle. ^^


Filmer
Älsklingen gav mig de två sista filmerna i Millennium-trilogin. Har redan den första filmen. Eftersom jag läste böckerna på gymnasiet, får jag försöka låtsas att jag inte känner till vad som händer, för att kunna ge filmerna en rättvis bedömning. Lite klurigt dock ...


Mortel
Vi fick en ny mortel av mina föräldrar. Den andra vi har, har ett ganska kort handtag. Får testa på den här sen och se hur den är.


Röd Lilja
Älsklingen gav mig Nora Roberts "Röd Lilja"! Har läst de andra två i trilogin. Är han inte snäll? Han vet precis vad jag gillar Wink Böcker!


CD
Älsklingen gav mig "filmmusiken" till min favoritserie "Dawson's Creek". Har dock inte sett den på flera år ...Wolf World
Syrran och hennes sambo gav mig den här underbara vargprydnaden!


Av älsklingen fick jag dessutom en kartongbit, där det stod att så fort de har levererat "Begravd i glömska" av Nora Roberts, kommer jag att få den. Den hade tydligen tagit slut på lagret. På baksidan av den här kartongen hade han skrivit en dikt till mig. HjärtaKram Han är så underbar! Och ja, han hade skrivit dikten helt själv. Men den behåller jag för mig själv ^^ Visst kan det vara trevligt att ens partner hittar en dikt som passar in på en, men det är mer speciellt när ens partner skriver en dikt själv.


Så, nu får det vara slut på fjortisbeteendet. Det jag kom att fundera på under Kalle Anka på julafton var det här med animerade filmer. De två nya filmerna som visas sist under Kalle Anka var båda animerade. Dessutom var den ena inte särskilt ny, men det spelar ingen roll. Är det bara jag som är lite "gammal" av mig när jag känner en antydan till motvilja angående de här animerade filmerna som släpps titt som tätt? Var tog Disney's klassiska tecknade filmer vägen? De gamla som var så underbara. Varför ska dagens barn bara få se animerade filmer? Jag har alltid funnit att Disney's tecknade filmer har haft en charm och att man aldrig kan bli för gammal för dem.

Visst, det är kanske snyggt och modernt med animerade filmer, men vad är det för fel på de välritade tecknade filmerna? Jag känner bara sorg när jag ser att nästan alla barnfilmer är animerade. Precis som att i stort sett alla nya filmer som kommer på bio är 3D-filmer. Varför? Visst ny teknologi och allt det där ... Men måste allt vara 3D? Kanske är det jag som är konservativ och gammaldags, men jag anser att tecknade filmer (för det var det som var tanken att skriva om idag) är minst lika bra som animerade. Synd att Disney verkar överge det som de var bäst på innan; vältecknade filmer. Ingen kunde slå Disney med lika vältecknade filmer (bortsett från filmen "Brisby och NIHMs hemlighet"). Kanske är det ett minne blott numera ...


Dagens citat:

"Alla frågar en man om han är rik, ingen ifall han är god."
(Latinskt ordspråk)

Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Kära minnen

I onsdags fick jag och älsklingen en tidig julklapp från mina föräldrar. Trots att den i sig kanske inte betyder något, så håller jag den mycket mycket kär. Eller, i alla fall mina minnen från den. Det vi fick var "Trolltyg i tomteskogen" på DVD och den filmen satt jag och tittade sönder på när jag var liten! Det var en av de första filmer som jag minns att jag tyckte riktigt mycket om. Både jag och älsklingen satt och småskrattade när vi såg den. Den har fortfarande humor och charm (i mina ögon). Dessutom förstår man lite mer nu än när man var liten.

Trolltyg i tomteskogen

Vad handlar den om? I korthet: Tomtarna Tor och Lisa ska gifta sig, men så kommer tomtarnas ärkefiender trollen och förstör! Fast tomtarna är inte dumma. Till sin hjälp har de skogens alla djur som ställer upp för sina tomtevänner.

Hur kan man inte tycka om denna söta och roliga film? Wink


Dagens citat:

"Du drunknar, och kommer tillbaka."
(Kostja i "Trolltyg i tomteskogen")

Ha det så bra!
Lyckliga kramar
Jessie

God Jul!

Idag är det julafton och jag får tillbringa den med min älskling Hjärta Hoppas att du får en trevlig julafton, fast trevligare än mig tror jag knappt att du får Wink *ler* Dagen till ära kan du ju få en bild på vårt ... pepparkakshus. Lite juligt. Fast något längre inlägg blir det inte idag. Det får du vänta med.
 
Pepparkakshus

GOD JUL!

från mig till dig


Dagens citat:

"Something about christmas time."
(Bryan Adams - Christmas Time)

Ha det så bra!
Julkramar
Jessie

Farlig mark

(Jag skulle ha skrivit ett litet inlägg igår, men tyvärr räckte tiden aldrig till för det. Men idag kommer inlägget!)

För ett tag sedan (minns inte hur pass länge sen) läste jag klart Justine Dares bok "Farlig mark" som jag här ska kommentera. Men först baksidan:

"Någonstans mellan en mördares tankars skugglika djup ...

För tio år sedan dog Beths man Ian under ett hemligt anti-terroristuppdrag. Nu har hennes femtonårige son försvunnit. Myndigheterna tror att han har rymt, men Beth misstänker något mycket mer ohyggligt. Kanske en person kan hjälpa henne. Det är Jess Harper, Ians bäste vän - och Beths älskare från ett aldrig glömt förflutet.

... ligger den förödande sanningen.

Men även Jess är maktlös mot en skugglik fiende som har nyckeln till en mans suspekta död ... till en pojkes försvinnande ... och till en skräckinjagande komplott som sträcker sig till landets mest makthungriga terroristledare. För att rädda sonen, måste Beth och Jess först rädda sig själva genom att överlista en galning som bär på en hemlighet som är lika farlig - och oundviklig - som döden själv.

Och snabbt löper tiden ut."


Farlig markOm du minns, skrev jag om "Farlig lek". Redan på namnet hör man samhörigheten och ja, "Farlig lek" är boken som utspelar sig efter den här, "Farlig mark". Redan när jag läste den andra tyckte jag att det borde ha funnits en bok innan som förklarade just den händelse som utspelar sig i den här. Visst, man kunde läsa den andra fristående, men nyfiken som jag är ville jag gärna veta mer. Då visste jag inte att "Farlig mark" fanns och i den här får man lite mer bakgrund till händelserna i "Farlig lek". Nu förstår man lite mer. Om det är författaren eller förlaget som valt att låta den här komma efter "Farlig lek" vet jag inte, men hur som helst var det ett ganska dåligt val. Jag visste redan hur det här skulle sluta och det förstör ju lite av tjusningen.

Bortsett från det (eller det påverkade kanske?) tyckte jag att boken var ... Tråkig Ledsen smilis Jag kände inte alls den spänning som funnits i de andra. "Kanske kommer det senare" tänkte jag, men det där senare kom aldrig. Den var välskriven som de andra (om man bortser från alla stavfel och andra språkfel som funnits i alla de här pocket -böckerna som jag har läst), men spänningen saknades. Det var den stora förlusten med boken.

Vet inte vad jag mer ska säga? Kan jag rekommendera den? Ja, om du vill läsa "Farlig lek" anser jag att du först ska läsa den här. Annars tjänar du inte direkt något på att läsa den. Fast vem vet, du tycker kanske att den är mer spännande än vad jag tyckte att den var.


Dagens citat:

"I bring you pain, the kind you can’t suffer quietly."
(Neil Patrick Harris - Slipping)

Ha det så bra!
Besvikna kramar
Jessie

You Are Loved (Don't give up)

Eftersom jag är ganska seg idag, då jag och älsklingen har varit i Skara hela dagen och kom hem vid halv åtta ikväll, tänker jag inte skriva något långt inlägg. Det orkar jag inte. Vi somnade en stund i soffan båda två när vi kom hem. Mysigt ^^ Istället för att skriva något längre inlägg tänkte jag låta dig få lyssna på en låt som jag tycker ganska mycket om och som dessutom betyder lite för mig. Dels var det den allra första låten som älsklingen skickade till mig, vilket var innan vi blev tillsammans (kan verka löjligt, men det betyder ändå något för mig) och det var även den låt som gjorde att jag började lyssna på Josh Groban och kom att tycka om honom så mycket som jag gör. Alltså, tycka om hans musik. Jag kommer även att ge dig texten till låten (med reservationer för eventuella fel). Hoppas att du också tycker om den. Dock fick jag inte bädda in den officiella videon, men den hittar du enkelt här (och jag rekommenderar att du ser på den, för den är så himla fin!).

Låt: You Are Loved (Don't Give Up)
Artist: Josh Groban
Don't give up
It's just the weight of the world
When you're heart's heavy
I, I will lift it for you

Don't give up
Because you want to be heard
If silence keeps you
I, I will break it for you

Everybody wants to be understood
Well I can hear you
Everybody wants to be loved
Don't give up
Because you are loved

Don't give up
It's just the hurt that you hide
When you're lost inside
I, I will be there to find you

Don't give up
Because you want to burn bright
If darkness blinds you
I, I will shine to guide you

Everybody wants to be understood
Well I can hear you
Everybody wants to be loved
Don't give up
Because you are loved

You are loved
Don't give up
It's just the weight of the world
Don't give up
Every one needs to be heard
You are loved


 


Dagens citat:

"Att vara lycklig är att ha ett gott humör."
(Herbert Tingsten, Flyktförsök, 1972)

Ha det så bra!
Trötta kramar
Jessie

Starta paniken!

I förra veckan, vilket blev min sista skolvecka innan jul, pratade juristen som vi hade då väldigt mycket om vår LiA-period och han tyckte även att vi redan nu skulle börja tänka ut vad vi vill ha ut med vår utbildning. Även advokaten som vi hade i straff- och processrätt/fastighetsrätt pratade mycket om vår LiA-period. Ifall du har missat det är vår LiA praktiktillfällen som vi kommer att ha.

Jag sade ju för ett tag sedan att jag skulle börja fila på personligt brev som jag skulle ha till min LiA-ansökan samt att jag också skulle börja söka efter en plats att vara på under september (då vår LiA förmodligen äger rum). Har detta ännu skett? Svar: nej. Precis som med annat har det fått läggas åt sidan då andra saker som jag för tillfället ansett har varit viktigare, har kommit emellan. Men redan i januari ska vi ha en lektion då vi ska få närmare information om vår praktik och efter det ska vi också börja söka plats. Jag vet på ett ungefär var jag ska vara, det är bara det att jag måste ta mig tid för att skriva ihop den där ansökan. Tanken att jag skulle kunna göra det under jullovet (efter julafton) har slagit mig, men i samma stund som tanken kommer får jag skuldkänslor över att jag inte har börjat plugga till tentan som vi ska ha 13 januari. Nåväl, börjat har jag väl, men jag har inte kommit långt och jag borde ha pluggat mer än vad jag har gjort! Jag måste också skriva rent mina anteckningar. Skriva rent anteckningarna kommer jag kanske ha tid till i morgon när jag följer med älsklingen till Skara (hans sista dag på griskursen). Åh! Då vet jag vad jag ska göra förutom att gå till domkyrkan och ta bilder.

Det är inte bara faktumet att jag inte har sökt plats som ger mig panikkänslor (för att citera Aladdin; "Starta paniken!"), utan det är också tankarna som rör själva praktiken. Givetvis ser jag fram emot att få komma ut och jobba, eller i alla fall få testa på hur det är att jobba med juridik. Fast sen är det just det ... Hur kommer det att fungera? Kommer jag att vara klantig och göra bort mig? Kommer jag att klara av att arbeta ensam? Hur kommer uppgifterna att vara? Kommer det finnas en möjlighet att arbetsplatsen vill anställa mig efter utbildningen? Med andra ord är det en stor portion osäkerhet som frodas i mig just nu. Det och en nypa nervositet. Ett perfekt recept för misslyckande! Håller du inte med?

Nej, nu ska jag inte överdriva. Det kommer säkert att ordna sig. Bara jag får tummarna ur rumpan och sätter igång med att söka efter praktikplats.


Dagens citat:

"Om du tror att du vet allt är du dåligt underrättad."
(Kina)

Ha det så bra!
Panikartade kramar
Jessie

Mot Åker!

Efter att ha tillbringat en helg i snötäckta Malmö (för det kom väldigt mycket snö på en enda dag efter att den snö som de hade innan hade smält bort ...) är jag nu på väg hem. Även om det var trevlig nere i Malmö (fick ju träffa bästa kompisen!) så ska det bli skönt att få komma hem till älsklingen och lejonen. Jag saknar dem så otroligt mycket och längtar så efter att få vara i älsklingens famn. Vi har messat varandra nu på morgonen och jag kände hur det pirrade i kroppen när han skickade ett sms där han skrev att han längtade efter att få ha mig i sin famn igen. Hur gulligt är inte det? Så jag får hoppas att SJ skärper sig för en gång skull och inte ser till så att jag blir så där sen som jag brukar bli med SJ.

Resan ned till Malmö blev ingen rolig resa. Eftersom Malmö C hade råkat ut för ett ganska allvarligt växelfel (som de ändå hade lyckats fixa under fredagsförmiddagen), blev det störningar i trafiken till och från Malmö. Fast jag ska kanske börja från början och förklara varför jag kände på mig att resan skulle bli spännande ...

På tavlan inne på Stockholm C stod det att tåget till Linköping/Malmö skulle avgå från spår 11. I vanliga fall brukar oftast mitt tåg mot Eskilstuna gå från spår 12, så det blev att gå dit som vanligt (spår 11 och 12 är på samma plattform). Från spår 10 (som är en annan plattform) skulle X2000 till Skövde/Göteborg avgå och alla resenärer stod och väntade. När det började närma sig vår avgångstid kommer det ett X2000 in på spår 11, fast mystiskt (!) nog stod det Göteborg på dörrarna, vilket fick oss resenärer att höja förvånat på ögonbrynen. Trots att vi tänkte att de kanske bara hade skrivit fel på dörrarna, vågade ingen gå ombord med risk för att hamna i Göteborg. Plötsligt hör vi signaturen i högtalarna och en välbekant utroparröst säger att det har skett en plötslig spårändring. X2000 till Skövde/Göteborg skulle inte avgå från spår 10 längre utan från spår 11. Det innebar alltså att alla passagerare på perrong 10 fick byta plattform och skynda sig till sitt tåg. Nu tänker du säkert (om du är uppmärksam) "Men hur blev det med tåget mot Malmö?" Ja, som jag berättade skulle det avgå från spår 11 och jag tänkte samma sak när rösten i högtalarna tystnade. "Men hur blir det med oss?!" Då förklarade hon att vårt tåg skulle avgå från spår 12. Det var inget större problem, för det blev bara att flytta sig lite till andra sidan av plattformen.

Därefter (cirka åtta minuter sent) bar det av mot Malmö. Under resans gång blev vi tio minuter sena och efter att ha suttit på tåget i mer än fyra timmar, började man se fram emot att få komma av. Någonstans mellan Malmö och Lund satte jag på mig jackan och gjorde mig redo för ankomst. Tji fick jag. Utanför Malmö C (alltså, precis utanför ... Bara någon minut) stannade vi. Tågvärden förklarade att det var mycket trafik till och från Malmö C, vilket medförde långa köer och en stunds väntan. Irritationen började komma krypande, eftersom jag efter två och ett halvt års resande med SJ är trött på att det alltid är något. Efter en lång stund lyckades vi köra en bit, för att sedan stå stilla igen. Så upprepades det några gånger och vi stod stilla utanför Malmö C i ungefär en och en halv timme! Mysigt? Knappast. Fast bistron var snälla och bjöd (tror jag) på kaffe medan vi väntade. Min ankomst blev med andra ord föga rolig. Fast fram kom jag i alla fall, så det får jag väl se som positivt.

Dags för mig att sätta punkt för idag. Internetuppkopplingen på tåget är inte av bästa kvalitet och jag ska försöka hinna med lite annat innan åksjukan verkligen slår sina klor om mig. Hur mycket försenad jag blir lär du få veta senare.


Dagens citat:

"För att verka avspänd och helt tillfreds kan man gnola tiddeli-pom några gånger på ett vad-ska-vi-göra-nu-då-sätt."
(Nalle Puh)

Ha det så bra!
Resande kramar
Jessie

Separationsångest

Då var man nere i Malmö och ska vara här tills i morgon. Kom igår med tåget. Blir som vanligt bara en kort visit här nere, men så blir det när man har har en älskling som man saknar utav bara den! I torsdags och i går var inga roliga dagar, för då kände man verkligen av saknaden efter min älskling. Dessutom var jag borta i stort sett hela torsdagen eftersom jag hade lektion mellan 9.00 och 16.00 (fast jag fick gå en kvart tidigare för att hinna med tåget hem) och älsklingen var hemma eftersom han var ledig. Jag kände verkligen inte för att åka till skolan när klockan ringde, för det var så himla mysigt att få ligga i hans famn. Men jag tvingade mig själv att gå upp och sedan var jag hemma runt sex-tiden på kvällen. Med andra ord fick vi knappt någon tid tillsammans. Jag saknar honom riktigt mycket. Längtar verkligen tills jag får vara med honom igen, för det är väldigt jobbigt att vara ifrån honom trots att vi träffas dagligen.

När jag stod och väntade på tåget till Malmö i går kände jag en stark lust att kliva på det för att åka hem, men jag ville ju samtidigt åka ned till Malmö. Inte kul när man är kluven i två delar som vanligt. Det bästa hade ju varit om jag hade kunnat få vara med älsklingen samtidigt som jag fått åka ned, men man får inte alltid som man vill. Bara att försöka göra det bästa av situationen.

Idag var jag och träffade bästa kompisen och det hade jag sett fram emot så väldigt mycket! Och vi hade en trevlig stund tillsammans. Jag saknar att umgås med henne så som vi kunde göra när jag bodde i Malmö, och sedan jag flyttade har det inte blivit så ofta och mycket som vi kan träffas. Men idag fick vi i alla fall tillfälle till det ^^Dagens citat:

"I can't wait to get lost in your eyes."
(Josh Groban – Hidden Away)

Ha det så bra!
Skånska kramar
Jessie

Dubbel heltid?

Häromdagen sade älsklingen något väldigt smart och tänkvärt. Skolan är ju tänkt att vara heltid, det vill säga representera ett heltidsjobb. Tanken är att man ska vara i skolan i åtta timmar om dagen. Men om man nu är i skolan i åtta timmar, innebär inte det då att man har fullgjort ett dags heltidsjobb? Varför måste man då hem och plugga? Det borde realistiskt sett räknas som övertid, eller hur?

Fast då slår mig en tanke. Man har ju raster varje dag och det är inte alla dagar som man är i skolan i åtta timmar. När det gäller ett heltidsjobb räknas i regel inte rasterna in i de där åtta timmarna som man ska arbeta (om man inte jobbar på Coop Extra i Strängnäs ...). Det är nog mest sannolikt att det är genom dessa raster som skolorna kommer undan med att säga att man ska gå i skolan på heltid och samtidigt kunna ge läxor.

För omkring två år sedan, när jag läste retorik vid LU (Lunds universitet) hörde jag på radion att en norsk forskare hade kommit fram till en slutsats i sin vetenskapliga studie att läxor är barnplågeri. Nu hörde jag inte riktigt noga på varför det skulle vara barnplågeri, men jag tyckte att det lät som en "rolig" slutsats. Klart att man kanske inte riktigt gillar läxor, men om man tänker efter; hur ska man annars kunna lära sig? Visserligen finns det vissa som lär sig genom att bara lyssna, fast majoriteten av Sveriges elever/studenter måste också plugga - på egen hand eller i grupp. Man får helt enkelt se läxor som ett nödvändigt ont.

En sista sak; som regel har det ställts att man max får ha två prov på en dag och under en vecka (om jag inte minns helt fel). Lite fult kan man då tycka, är att vissa lärare kommer undan denna regel genom att döpa om sitt prov till läxförhör (men att utformningen och betygsättningen är identiskt med ett prov). Jag hade en sådan lärare på gymnasiet.

Nu blev det ganska rörigt, det är jag medveten om. Men jag hoppas att du har överseende och förstod vad jag ville ha fram med inlägget.


Dagens citat:

"I’ll bend the world to our will, and we’ll make time stand still."
(Neil Patrick Harris - My Freeze Ray)

Ha det så bra!
Läxiga kramar
Jessie

En para-vad då?!

Som du vet läser jag Paralegal-utbildningen på Påhlmans Handelsinstitut i Stockholm. Varje gång andra frågar vad jag pluggar till, blir de alltid lika storögda när jag talar om vad det är för en utbildning. Därför har jag slutat att säga paralegal och säger istället juristassistent. Fast när man säger det får folk för sig att man blir någon slags sekreterare och det är ju inte direkt hela sanningen ...

I det här inlägget tänkte jag därför redogöra lite kort för vad en paralegal kan göra (för den frågan får jag i stort sett varje gång som jag talar om vad jag utbildar mig till ...).

I en broschyr från PHI (Påhlmans HandelsInstitut) står följande;

"Utbildningens övergripande mål är att ge den studerande nödvändiga kunskaper för att kunna utföra arbetsuppgifter motsvarande en juristassistent vid en advokatbyrå, eller specifika juridiska arbetsuppgifter vid ett större företag, offentlig förvaltning eller tingsrätt, dock utan krav på juridisk examen från högskolan.

En paralegal kan arbeta vid större företag eller offentlig förvaltning: ingå i kvalificerade arbetslag och handlägga juridiska och ekonomiska frågor, självständigt handlägga juridiska frågor inom företagets/förvaltningens specialområde, handlägga arbetsrättsliga frågor inom företaget/förvaltningen.
"

I en fyra-sidor lång text om rollen som paralegal, som vi har fått från skolan (i syfte att kunna förmedla informationen vidare till de arbetsplatser där vi söker LiA-plats) står det ganska bra om en paralegal, och därför tänker jag citera den texten;


Paralegal

 

Namnet kommer från den latinska termen ”para” vilket med ett enkelt språk betyder att ”täcka/skydda”. Det innebär att en paralegal täcker upp för eller skyddar advokaten eller en motsvarande person om arbetet utförs utanför en advokatbyrå.

 

En paralegal är ansedd som en viktig medarbetare i ett ”legal team” och spelar ofta huvudrollen i den legala processen. En paralegal kan arbeta inom många områden, både som generalist och som specialist. De har dock det gemensamt att de behärskar landets rättssystem och att de har kunskap om landets olika lagar och hur processordningen fungerar.

 

USA

 

Paralegal var en ny yrkeskategori som kom i slutet av 60-talet. De amerikanska advokatbyråerna behövde effektivisera sin verksamhet avseende både administrationen och hur man sparade pengar. Samtidigt hade arbetsbelastningen ökat på byråerna och allmänheten hade börjat visa större intresse för möjligheterna att rikta skadestånd mot olika aktörer.

 

En paralegal kan inte ge legala råd, representera klienter, bestämma arvode eller acceptera ärende. I övrigt kan de göra i stort sett allting annat inom ramen för det juridiska arbetet på en advokatbyrå. Förutsättningen är att de står under en advokats tillsyn.

 

En paralegals arbete ”sammansmälter” med advokatens arbete:

 • Kommunicera med klienter

 • Intervjua klienter

 • Upprätthålla kontakten med klienter
  allt under förutsättning att de är tydligt kommunicerat till klienten vilken status de har

 • Hitta vittnen och intervjua vittnen

 • Ta fram utredningar, statistik och underlag till advokaterna

 • Göra rättsutredningar

 • Skriva juridiska dokument, korrespondens och pläderingar

 • Summera olika juridiska dokument som t ex förhör och testamenten

 • Vara med vid ”arvsavgörande”, fastighetsaffärer, domstols- och administrativa förhandlingar tillsammans med en advokat

 

Faktureringen för en paralegal sker i stort sett på samma sätt som för advokatens arbete men med en lägre timdebitering. Det vill säga högre än för normalt administrativt arbete.

 

I USA kan en paralegal få sin utbildning certifierad av ABA (Advokatsamfundet i USA). Detta vore naturligtvis önskvärt även här i Sverige.

 

Den vanligaste arbetsgivaren för en paralegal i USA är advokatbyråer (av skiftande storlek), men man ser ett ökat intresse även från andra organisationer, t ex företag med egen juridisk enhet, försäkringsbolag, fastighetsbolag (mäklare) och banker.

 

 

En paralegal utför också självständigt arbete direkt mot klienter och kunder, t ex:

 

 • Arbetsrätt

 • Anställningsavtal

 • Aktieägaravtal

 • Optionsprogram

 • Bonusprogram

 • Sammanställa finansiella rapporter (kvartalsrapporter etc)

 • Företagslån

 • Hålla koll på den lagstiftning som berör bolaget och att bolaget håller sig inom ramarna för denna lagstiftning

 

Storbritannien

 

Paralegal kom även i Storbritannien under 60-talet, men det var inte förrän på 80-talet på grund av uppsvinget i USA som yrkeskategorin fick ett större genomslag i Storbritannien. Förutom uppsvinget i USA så berodde populariteten hos yrkeskategorin i Storbritannien på att landet befann sig i en lågkonjunktur och att advokaterna märkte att deras klienter blev mer och mer kostnadskrävande. Genom att använda en paralegal kunde de både spara pengar och samtidigt framstå som mer moderna. 1997 tog advokatsamfundet i Storbritannien fram en rapport som kan sammanfattas med följande ord: ”Paralegals är en starkt bidragande faktor till effektiviteten hos advokater, företag och till att deras klienterna har ett så stort förtroende för dem”.

 

I övrigt har en paralegal i Storbritannien i stort sett samma roll som i USA.

Danmark

 

Här kallas en paralegal även elitsekreterare. I Danmark har advokatsamfundet dragit den slutsatsen att en person med bred, generell kunskap, som kan vara specialist inom ett eller flera juridiska områden, är en långt mer självständig och flexibel medarbetare än en ”vanlig” sekreterare. På grund av den ökande internationaliseringen använder man även här uttrycket ”paralegal”.

 

I Danmark har man lagt upp utbildningen i tre moduler, som är väldigt korta då det framförallt rört sig om att utveckla redan befintliga advokatsekreterare.

 

Modulernas rättsområden är bland annat skatterätt, egendomsrätt, arvsrätt, familjerätt, konkursrätt, obeståndsrätt, tvångsauktioner, skadeståndsrätt och straffrätt.

 

Utöver detta läser även de studerande räkenskapsanalys, personskadeersättning samt engelska. Även här är Advokatsamfundet inne och certifierar.

 

Sverige

 

Naturligtvis kan det fungera på samma sätt i Sverige som i övriga länder. Det gäller bara att kunna övertyga advokatbyråerna, företagen och andra involverade att det finns pengar att tjäna på att ha en så välutbildad person som en paralegal. Viktigaste argumentet är troligen att en paralegals arbete kan faktureras på samma sätt som en advokats arbete, men med en lägre timdebitering.

 

Du kan låta en paralegal arbeta med i stort sett det som en biträdande jurist gör idag, men till en lägre lönekostnad. Kravbilden är att allt är välkommunicerat från början av anställningen och att de som anställer faktiskt ser till att den de anställt får arbeta med betydligt mer avancerade uppgifter än en vanlig sekreterare.

 

För de sekreterare som redan är i branschen kan det vara svårare att växla spår. De har idag redan tagit på sig en traditionell sekreterarroll som kan vara svårare att förändra.

 

Nackdelen är att advokatbyråerna idag, både i Sverige och i andra delar av världen, är traditionella och väldigt hierarkiska. Sekreteraren har låg status och får sällan mer utbildning än vad som är absolut nödvändigt. Advokatbyråerna bör därför ha någon delaktig partner med som kan öppna upp byrån och även vara garant för att byrån inte är gammalmodig utan lever i den nya tiden.

 

Övriga tänkbara arbetsgivare är förmodligen betydligt mindre traditionellt styrda än advokatbyråerna, varför det kan vara enklare att komma in som paralegal och få avancerade arbetsuppgifter där än på en advokatbyrå.

 

För den senare typen av företag blir det fråga om att övertyga att det finns ett behov av den här typen av medarbetare. Naturligtvis är en paralegal bra både för de företag som redan har en juridisk enhet (då lär rollen fungera ungefär på samma sätt som på en större advokatbyrå d v s med specialistinriktning inom de områden som företaget arbetar med) och för de företag som saknar juridisk enhet. För de företag som saknar juridisk enhet kan företaget utnyttja både generalisten och specialisten utan att därmed behöva ha kostnaderna för en färdigutbildad jurist. Dessutom får de en medarbetare som kan inse när det är dags att ta in extern hjälp i form av en jurist. En paralegal kan då både spara pengar åt företaget genom att förbereda problemställningarna för att minimera den externa kostnaden som att vara en ”speaking partner” till den externa juristen.

Vad kan då hjälpen bestå i?

 

 • Rättsutredningar

 • Vittnesutsagor (brottmål ev enklare skadeståndsärende)

 • Kontakt med myndigheter

 • Kontakt med domstolar

 • Plocka fram alla underlag som kan vara av intresse för advokaterna

 • Finnas som stöd vid större rättegångar både vad avser IT och annat

 

 

 

Se vidare under USA.

 

Vad beträffar diplom, så anser jag som vanligt att man måste ha nått godkänd nivå i samtliga tester och att all praktik är genomförd.

 

Om advokatsamfundet skulle vara villiga att certifiera utbildningen så krävs troligen en poänggivande kurs. Där får nog Konrad vara den som styr upp vad som behövs i utbildningen för ev certifiering.

 

Juristens roll har som tidigare nämnt blivit mer utsatt vad avser kravet på effektivitet.

Rättsutredningarna är idag mer kvalificerade och mer omfattande än de var tidigare, vilket innebär att de tar betydligt mycket längre tid för juristerna. Några anledningar till detta är bl a den snabba samhällsförändringen, den ökade graden av internationalisering samt mängden information som finns att tillgå. Även nya företagsformer och förändringar i affärsverksamheter påverkar naturligtvis juristernas arbete.

 

Klienterna har ökat sina krav på att juristerna är väl pålästa, har tagit del av all tillgänglig information samt kan applicera sina kunskaper på det område ärendet gäller. Även kvalitetskravet på juristernas arbete har ökat. Kravet på kunskaper om vad som händer internationellt och hur det kan påverka Sverige har också ökat. Idag

använder juristerna också presentationsmaterial i en rad olika sammanhang t ex i domstolarna, vid föredrag, större mål, seminarier eller i samband med ”Due diligence”. Kravet på dessa presentationer är att de, förutom att vara av senaste modell, även är upplagda som en juridisk presentation; d v s det krävs både it-kunskaper och juridisk bakgrundskunskap för att kunna lägga upp presentationerna.

Sammantaget innebär detta att en paralegal med rätt utbildning är en oerhörd besparing för det företag som han/hon arbetar i, både vad avser tid och pengar.

 

En rättsutredning innebär mycket informationssökande för en jurist. Detta skulle en paralegal underlätta, och dessutom bespara byrån eller företaget pengar.

 

Det vore dessutom bra om vi kunde få fram att vår paralegal-utbildning kunde bli gångbar även internationellt. Fördelar både på grund av arbetsmarknad men också i samband med rekrytering.

 

Så vitt jag kan förstå är medelåldern på dagens advokatsekreterare hög. Byråernas arbete behöver moderniseras och vara en del av det nya samhället. Kravbilderna på juristerna har ökat, arbetsbelastningen har ökat. Sammantaget ger detta vid handen att behovet av paralegals borde vara stort. Kan de sedan dessutom debitera paralegals arbete på klienterna torde det innebär stora besparingar.

 

Det gäller bara att kunna övertyga dem.

 

Utbildningen kan också få vissa synergieffekter genom att plocka in personal som redan är i branschen på de utbildningsmoment som behövs för att de ska kunna bli certifierade; alternativt få sitt diplom. Dessa personer behöver inte gå hela KY-utbildningen, utan det räcker att de fyller upp grupperna där de behöver fylla på sin kompetens.
Dagens citat:

"Om man tänker efter en stund kan det hända att man kommer fram till ett mycket viktigt beslut."
(Nalle Puh)

Ha det så bra!
Juridiska kramar
Jessie

Diskvalificera sig för kurragömma

För lite mer än en månad sedan kom jag att tänka på en ganska fånig sak när älsklingen satt och spelade "Star Wars: The Force Unleashed 2" som han fått i födelsedagspresent. Den där Darth Wader ... Nu har jag inte sett Star Wars-filmerna (vilket gjorde älsklingen väldigt förvånad när jag sade det), så det jag vet om vissa karaktärer är som ett sandkorn i en öken. Hur som helst, jag hade aldrig velat leka kurragömma med Darth Wader. Du har väl hört hur han andas? Det låter ju så otroligt högt, så han skulle aldrig kunna hålla sig gömd särskilt länge. Andningen skulle vara avslöjande och så är den roliga utmaningen över. Det blir liksom för lätt om man med en gång vet var han gömmer sig.

Fast älsklingen kom med en invändning som är ganska relevant. Om man nu hade hittat Darth Wader, då hade han med stor sannolikhet använt sig av något hokus-pokus och fått en att tro att man inte hade hittat honom. Vad jag har förstått kan han tydligen göra så med ens hjärna. Så bara genom att säga "You have not found me", skulle man gå vidare för att leta efter de andra. Det hade ju inte heller varit roligt, för det är ju fusk! Nej, Darth Wader är diskvalificerad för att leka kurragömma. I alla fall för min del.

När mina tankar ändå var ute och snurrade på en sådan konstig idé insåg jag att jag aldrig skulle vilja ha honom som pappa. Varken som min egen eller till mina barn. Han hade aldrig kunnat natta barnen, för andningen hade bara stört dem eller väckt barnen igen. Sedan hade han inte kunnat gå förbi rummet/rummen, för då hade han riskerat att väcka dem med sin superhöga andning. Ändå låg han på andra eller tredje plats i någon undersökning som gällde vem man helst skulle vilja ha som pappa. Den här undersökningen gjordes inför Fars Dag. I mina ögon skulle han inte passa som någon pappa. Nej, då hade jag hellre velat haft söta lilla Yoda. Hade det inte varit så himla mysigt att höra ens pappa säga "Sleep, you must" när man skulle sova? Han hade kunnat lära en så himla mycket och hade inte väckt en med sin andning! Bara det är ett plus. Go Yoda!


Dagens citat:

"Size matters not, ... Look at me. Judge me by size, do you?"
(Yoda)

Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Inte på topp

Nej, idag är jag långt ifrån på topp. Just nu känner jag mig grinig och trött, samt att lusten att gå ut i köket för att fixa med maten inte finns här. Men jag måste gå ut ändå strax, så att maten är färdig när älsklingen kommer.

Jag ber om ursäkt att det bara blir klagande idag. Jag tänkte skriva om något helt annat, men just nu känner jag mig ... Jag vet inte hur jag ska beskriva det, men jag har huvudvärk som vanligt och skulle bara vilja gömma mig. Fast realisten i mig vet att det inte är möjligt, och därför får jag ta mig i kragen och försöka ruska av mig nedstämdheten som har lägrat mig. Vill ju inte vara på dåligt humör när älsklingen kommer hem ^^

Finns det något positivt att säga då? Jo, hankatten lade sig precis i rissäcken bakom mig och ser jättesöt ut. Mer då? Vi har en ny lärare i juridisk svenska för tillfället som är ... Jag funderar på vad rätt beskrivning är. Han är definitivt energisk och tycker om juridik väldigt mycket (precis som jag, fast inte just nu). Men hans frisyr ser lite mysko ut och han ställer frågor till oss hela tiden och oftast kan vi inte svara på det. Dock är han väldigt snäll, så han dumförklarar oss inte som vår andra lärare gjorde andra lektionen. Med andra ord blir stämningen trevligt. Synd att vi bara har honom en vecka.

Nu ska jag fixa lite annat på nätet och sedan måste jag gå ut i köket och diska upp kastrullen som jag ska använda till att göra sötsur sås. Använde nästan allt igår när jag gjorde nya lussegrisar och värmde glögg. Hoppas att min nedstämdhet inte har smittat av sig på dig. Jag ska försöka att skriva något trevligare i morgon.


Dagens citat:

"How I hesitated, Now I wonder why."
(Neil Patrick Harris - Brand New Day)

Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Lussegrisar!

I lördags bestämde jag och älsklingen oss för att baka lussebullar eftersom det är Lucia idag. Fast vi ville inte göra de "vanliga" bullarna, så vi lekte lite och skapade lussegrisar. ^^ Lite av idén stal vi från min mamma som under de senaste åren har gjort lussekatter (det vill säga, hon har format bullarna till katter). Visserligen skulle vi också kunde göra katter med tanke på att vi har två lejon här hemma, men vi kände mest för att göra grisar eftersom älsklingen jobbar med dem.

Ogräddade
Så här såg de ut innan de åkte in i ugnen. Är de inte söta?


Då älsklingen inte är så förtjust i russin (fast han säger att han kan äta det, även om han helst avstår) ville jag testa på att ha något annat som ögon. Som du ser blev det hasselnötter och trots att man kanske inte tror det (det gjorde inte jag i alla fall) funkar det väldigt bra att ha nötterna som ögon Smile

Gräddade

Så här såg de ut efter att de fått tillbringa lite tid i den varma ugnen. Älsklingen tyckte att de såg ut som troll ...


Älsklingen tyckte att de såg ut som troll när de kom ut. Dessvärre blev de inga dassalock som min mammas brukar bli och jag gjorde så som hon sade. Igår förklarade hon dock två skillnader som hon gör, jämfört med hur vi gjorde. Jag har inte haft möjlighet att kunna testa det än, men planerar att göra det ikväll. Så fort jag har fått se resultatet av den nya degen får du veta det.


Dagens citat:

"You're everything I know that makes me believe I'm not alone."
(Michelle Branch - Everywhere)

Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Tjusigt gjort!

Jag kommer inte ihåg ifall det här var ett projektarbete när jag själv gick i tvåan, men jag har för mig det. Hur som helst var det någon/några elever på min gymnasieskola (de sista två åren i alla fall, för vi tvingades överge Öresundsgymnasiet efter första året) som gjorde en 3D-animation av skolan. Om du inte vet hur skolan ser ut invändigt kan jag tala om för dig att likheten är slående! Att se på den här animationen är som att vara på skolan och gå omkring. Så himla fint gjort. Om man ändå var så talangfull ...

 


Dagens citat:

"Jag leder inte världens mest briljanta regering."
(Göran Persson i tal till Komvuxelever, Norrköping 2002)

Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Svarta listan

Nu när vi läste Marknadsrätt i skolan för ett tag sedan (kanske någon månad sedan om ens det) fick vi lära oss att i Marknadsföringslag (2008:486) finns en så kallad "Svart Lista", som innehåller 31 punkter som är absolut förbjudna i marknadsföring. Många av de punkterna som vi tittade på kände jag inte ens till (även om lagen är ganska ny, som kom 2008) och både jag och Lisa tyckte att den här "Svarta listan" borde komma till fler personers kännedom och inte bara de som är intresserade av juridik. Därför väljer jag idag att lägga upp den på bloggen. Med det hoppas jag att den kan vara till nytta.Tillkännagivande (2008:487) med anledning av marknadsföringslagen (2008:486)

SFS nr: 2008:487
Departement/myndighet: Integrations- och jämställdhetsdepartementet
Utfärdad: 2008-06-05
Andra format: text, PDF (innehåller inte eventuella ändringar)
Ändringsregister: SFSR (Lagrummet)
Källa: Regeringskansliet / Lagrummet

Bilaga I till Europaparlamentets och rådets direktiv 2005/29/EG av den 11 maj 2005 om otillbörliga affärsmetoder som tillämpas av näringsidkare gentemot konsumenter på den inre marknaden och om ändring av rådets direktiv 84/450/EEG och Europaparlamentets och rådets direktiv 97/7/EG, 98/27/EG och 2002/65/EG samt Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 2006/2004 har följande innehåll.Affärsmetoder som under alla omständigheter är otillbörliga

Vilseledande affärsmetoder
1. Påstå att näringsidkaren har undertecknat en uppförandekod när så inte är fallet.
2. Uppvisa en förtroendemärkning, kvalitetsmärkning eller motsvarande utan att ha erhållit det nödvändiga tillståndet.
3. Påstå att en uppförandekod rekommenderas av ett offentligt eller annat organ när så inte är fallet.
4. Påstå att en näringsidkare (inklusive dennes affärsmetoder) eller en produkt har godkänts, rekommenderats eller sanktionerats av ett offentligt eller privat organ när så inte är fallet eller påstå detta utan att villkoren för godkännandet, rekommendationen eller sanktioneringen iakttas.
5. Erbjuda produkter till ett angivet pris utan att näringsidkaren uppger att han har rimliga skäl att tro att han inte kommer att kunna leverera, själv eller med hjälp av underleverantör, dessa eller likvärdiga produkter till det angivna priset inom en tid och i sådan mängd som är rimligt med beaktande av produkten, omfattningen av reklamen för produkten och det pris som erbjudits (otillbörligt lockerbjudande).
6. Erbjuda produkter till ett angivet pris och sedan
a) vägra att visa konsumenten produkten ifråga, eller
b) vägra att ta emot en beställning eller leverera produkten inom rimlig tid, eller
c) förevisa ett defekt exemplar av den, i avsikt att i stället försöka sälja en annan produkt (en typ av otillbörligt lockerbjudande).
7. Oriktigt ange att en produkt kommer att vara tillgänglig enbart under mycket begränsad tid, eller att den kommer att vara tillgänglig enbart på särskilda villkor under en mycket begränsad tid, för att få konsumenten att fatta ett omedelbart beslut utan att ha tillräcklig tid eller möjlighet att fatta ett välgrundat beslut.
8. Åta sig att ge service efter försäljningen till kunder med vilka näringsidkaren före köpet har kommunicerat på ett språk som inte är ett officiellt språk i den medlemsstat där näringsidkaren är lokaliserad och sedan ge sådan service enbart på ett annat språk utan att tydligt informera konsumenten om detta innan denne förbinder sig att köpa produkten.
9. Ange eller på annat sätt skapa intryck av att det är lagligt att sälja en produkt när så inte är fallet.
10. Framställa konsumenters lagliga rättigheter som utmärkande för näringsidkarens erbjudande.
11. Använda material från medierna för att göra reklam för en produkt om näringsidkaren själv har betalat för materialet och detta inte framgår av reklamen eller av bilder eller ljud som tydligt kan identifieras av konsumenten (annons i redaktionell form). Detta skall inte påverka tillämpningen av rådets direktiv 89/552/EEG av den 3 oktober 1989 om samordning av vissa bestämmelser som fastställts i medlemsstaternas lagar och andra författningar om utförandet av sändningsverksamhet för television, ändrat genom Europaparlamentets och rådets direktiv 97/36/EG.
12. Göra ett i sak oriktigt påstående om arten och omfattningen av den risk konsumenten utsätter sig själv eller sin familj för om han eller hon inte köper produkten.
13. Försöka att sälja en produkt som liknar en annan produkt, som görs av en särskild tillverkare, på ett sätt som avsiktligen förespeglar konsumenten att produkten är gjord av samma tillverkare, trots att så inte är fallet.
14. Inrätta, driva eller göra reklam för pyramidspel där konsumenten lockas att delta på grund av möjligheten att få ersättning och denna främst grundas på att andra konsumenter värvas till spelet, snarare än på försäljning eller konsumtion av en produkt.
15. Oriktigt påstå att näringsidkaren står i begrepp att upphöra med sin verksamhet eller flytta till nya lokaler.
16. Påstå att produkter kan underlätta vinst i hasardspel.
17. Oriktigt påstå att en produkt förmår bota sjukdomar, funktionsrubbningar eller missbildningar.
18. Förmedla i sak oriktig information om marknadsvillkor eller möjligheten att finna produkten i avsikt att förmå konsumenten att förvärva produkten på mindre fördelaktiga villkor än de marknaden normalt kan erbjuda.
19. Som affärsmetod påstå sig anordna tävlingar eller säljfrämjande åtgärder med priser utan att dela ut de priser som beskrivs eller någon skälig motsvarighet till dessa.
20. Beskriva en produkt som "gratis", "kostnadsfri", "utan avgift" eller liknande om konsumenten måste betala annat än den oundvikliga kostnaden för att svara på affärsmetoden och hämta eller betala för leverans av produkten.
21. I marknadsföringsmaterialet inkludera en faktura eller liknande betalningshandling som ger konsumenten intryck av han redan har beställt den marknadsförda produkten när så inte är fallet.
22. Oriktigt påstå eller skapa intryck av att näringsidkaren inte agerar i syften som hänför sig till dennes näringsverksamhet, affärsverksamhet, yrkeskår eller yrkesområde, eller felaktigt uppträda som konsument.
23. Oriktigt skapa intryck av att produktservice efter försäljning är tillgänglig i en annan medlemsstat än den där produkten säljs.

Aggressiva affärsmetoder
24. Ge intryck av att konsumenten inte kan lämna platsen innan ett avtal har utarbetats.
25. Göra personliga besök i konsumentens hem och ignorera dennes anmodan om att lämna hans hem eller inte komma tillbaka, utom under de omständigheter och i den utsträckning som enligt nationell lagstiftning är motiverat för att få en avtalsmässig skyldighet fullgjord.
26. Ta upprepade och oönskade kontakter per telefon, fax, e- post eller annat medium utom under de förhållanden och i den utsträckning som enligt nationell lagstiftning är motiverat för att få en avtalsmässig skyldighet fullgjord. Detta skall inte påverka tillämpningen av artikel 10 i Europaparlamentets och rådets direktiv 97/7/EG av den 20 maj 1997 om konsument-
skydd vid distansavtal och Europaparlamentets och rådets direktiv
95/46/EG av den 24 oktober 1995 om skydd för enskilda personer med avseende på behandling av personuppgifter och om det fria flödet av sådana uppgifter, ändrat genom Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1882/2003, och Europaparlamentets och rådets direktiv 2002/58/EG av den 12 juli 2002 om behandling av personuppgifter och integritetsskydd inom sektorn för elektronisk kommunikation.
27. Kräva att en konsument, som gör anspråk på ersättning från en försäkring, lägger fram dokument som inte rimligen kan anses relevanta för huruvida anspråket är giltigt, eller systematiskt underlåta att svara på relevant korrespondens i ärendet, om detta sker i syfte att förmå konsumenten att avstå från att utöva sina avtalsenliga rättigheter.
28. Att i en annons direkt uppmana barn att köpa eller att övertala sina föräldrar eller andra vuxna att köpa de utannonserade produkterna åt dem. Denna bestämmelse påverkar inte tillämpningen av artikel 16 i direktiv
89/552/EEG om sändningsverksamhet för television.
29. Kräva omedelbar eller uppskjuten betalning för eller återsändande eller förvaring av produkter som näringsidkaren tillhandahållit men som konsumenten inte beställt (leverans utan föregående beställning) utom om produkten är en sådan ersättning som tillhandahållits i överensstämmelse med artikel 7.3 i direktiv 97/7/EG.
30. Uttryckligen informera konsumenten om att näringsidkarens arbete eller försörjning står på spel om konsumenten inte köper produkten eller tjänsten.
31. Oriktigt skapa intryck av att konsumenten redan har vunnit eller kommer att vinna ett pris eller annan motsvarande förmån, eventuellt efter att först ha utfört en särskild handling,
- när det i själva verket inte finns något pris eller någon annan motsvarande förmån, eller
- när möjligheten att göra anspråk på priset eller en annan motsvarande förmån är beroende av att konsumenten betalar pengar eller ådrar sig en kostnad.
Dagens citat:

"En kvinna störs av vad en man glömmer - en man av vad en kvinna kommer ihåg."
(Arch Ward)

Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Roligheter på JYSK

Jag och älsklingen har varit på jakt efter en tomte som kan hålla vår halmbock under granen sällskap och såg i veckans reklam i måndags att JYSK i Strängnäs sålde en tomte. Visserligen var den 80 cm hög, men vi tänkte i alla fall åka dit och titta på den.

Tomten var väldigt fin, men när jag satt och studerade de tre som stod framme vid kassan upptäckte jag att ärmen på den första var trasig (sömmen hade gått upp) och likadant var det på den tredje, men där hade även sömmen nere på kappan gått upp. Ett av tomtens paket hade gått sönder på den andra. Jag tog tag i en av tomtarna (tror att det var den tredje för den såg bäst ut trots felen) och frågade en som jobbar där ifall de hade fler på lager. Han visade mig till ett annat ställe i affären och där var alla tomtarna hela och fina. Yes! Så vi köpte en av dem. När vi kom hem fick vi ställa honom bredvid granen eftersom han är för stor för att vara under, men det gör absolut ingenting. Han är ändå väldigt fin ^^

Tomte

På JYSK hittade jag även något så oerhört gulligt! Det var en tomteluva med Ior-öron! Hur gulligt är inte det? Okej, nu tycker jag kanske att det är extra gulligt eftersom jag är så förtjust i lille negativa Ior, men ändå. Fast den köpte vi inte. Men söt var den ändå.

Tomteluva


Dagens citat:

"I was scared to share the love I have inside of me."
(Josh Groban - With You)

Ha det så bra!
Juliga kramar
Jessie

Staten - med rätt att döda ..?

I söndags satt jag och såg filmen "Dead Man Walking". Nu missade jag i och för sig några minuter i början eftersom jag låg och sov då jag inte riktigt mådde bra och älsklingen tyckte att jag behövde sova. Fast resten såg jag, det vill säga vad som kom efter första pausen.

Den fick mig hur som helst att fundera över dödsstraff. Fram tills i söndags har jag varit en anhängare av dödsstraff, men bara för de som har begått något så fruktansvärt som att ha tagit livet av någon annan med uppsåt (juridik; dolus), vare sig det är direkt uppsåt, indirekt uppsåt eller likgiltighetsuppsåt (tidigare eventuellt uppsåt). Då uppstår frågan; kan man ta livet av någon utan att mena det? Ja, det är nog ganska självklart att man kan. Det kan ju röra sig om en ren olyckshändelse. Till exempel om jag och någon bråkar (som i mitt exempel får heta X) och det hettar till så pass mycket att jag knuffar till X ganska hårt för att visa att jag menar allvar, men det slutar med att X ramlar omkull och slår i huvudet i något och dör. Jag ville aldrig att X skulle dö. Jag var bara fullkomligt arg och blev då aggressiv (kom ihåg att detta bara var ett exempel!) Skillnad är om jag avskyr X riktigt mycket och skaffar mig därför en stor och vass kniv som jag sedan använder för att sticka ihjäl X. I detta senare exempel hade jag ett direkt uppsåt och det är inte förlåtligt!

När jag nu har rett ut det här, ska jag kanske fortsätta min tanke.  Jag sade att jag fram tills i söndags varit en anhängare av dödsstraff. Det var dock inte min bästa vän (vilket jag upptäckte i tvåan på gymnasiet) och vi började diskutera det under en period. Nu minns jag inte hennes argument exakt, men det hon menade var att om det nu är fel att döda, varför ska staten då få rätt att göra det? Gör inte det dem till lika mycket mördare som de som döms i domstol? Den tanken existerade i stort sett inte hos mig, eftersom jag ansåg att statens dödande var ursäktande med tanke på att de har en anledning att ha ihjäl den person som döms till dödsstraff. Oftast i alla fall. Jag är mycket medveten om att det förekommer fel, vilket innebär att oskyldiga (inte bara felaktigt dömda) blir dömda till dödsstraff. Vid det tillfället då jag och min bästa kompis började prata om det här, hade jag nyligen läst John Grishams bok "Den oskyldige mannen" som skildrar en verklig historia om en man som inte begått det brott polisen bestämde sig för att han hade begått och han dömdes till dödsstraff. Det är för övrigt en mycket gripande berättelse som jag rekommenderar att läsas!

Hur som helst, kan man verkligen anse att staten har rätt att döda personer som har mördat andra? Blir inte det en hämnd egentligen? Borde vi acceptera hämnd eller räknas inte det som sandlådefasoner? Sandlådefasoner/sandlådeargument är ett begrepp som jag använder för sådant som jag anser inte är moget beteende. Exempelvis "Men det var ju han/hon som började!" Att uttrycka sig så i vuxen ålder tyder på ganska stor omognad. Ungefär som man betedde sig när man var väldigt liten och lekte i sandlådan. Ett sandlådeargument helt enkelt. Fram till i söndags skulle jag utan tvekan ha svarat att det är självklart att vi ska acceptera att staten handlar på det sättet, fast nu vet jag inte riktigt. Visst, jag anser fortfarande att om man har berövat en annan människa livet, har man ingen rätt att få ha kvar sitt liv, om man handlade med uppsåt (kom ihåg att det bara är min egen åsikt). Men staten är faktiskt lika stor mördare genom att beröva de dömda livet. I grunden spelar det ju ingen roll att de som staten har ihjäl, har i sin tur haft ihjäl andra. Själva handlandet är ju mord och med uppenbart uppsåt.

Å andra sidan, om man ska vara human bör man se till omständigheter som föreligger och genom att göra det kommer jag fram till den slutsats som jag dragit tidigare; att ta död på en mördare är ursäktande, om det är staten som gör det. Fast nu slog det mig precis en annan tanke. Om vi säger att en vanligt medborgare hade gått och dräpt en mördare som kanske dödat en närstående till den här medborgaren, då hade medborgaren dömts för mord eller dråp (i alla fall i Sverige), beroende på omständigheterna. I det faller är det ju inte ursäktande att ha död på en mördare (och därför garderade jag mig med att det är okej så länge staten gör det). Den sortens hämnd accepterar vi inte. Varför ska vi då acceptera att staten hämnas?

Jag vet att de straff som man kan dömas till i Sverige är prevention, det vill säga att de är till för att avskräcka allmänheten från att begå brott, men även den som begått från att begå nya. Det är statens sätt att visa medborgarna att det inte är okej att begå vissa handlingar, för det finns konsekvenser. Fast dödsstraff känna mer som hämnd än som ett straff. Min uppfattning av straff är att man ska kunna lära sig från det misstag man gjorde och försöka bättra sig på den punkten. Om man trotsar sina föräldrar eller gör något som de starkt ogillar, finns ju risken när man är ung att man kan få utegångsförbud. Det är ett straff som har till syfte att lära en att inte göra om det som man gjorde, för då får man inte gå ut under en viss period. Man blir fråntagen vissa rättigheter helt enkelt. Att dö, då får man ingen chans att lära sig från sina misstag. Eller, visst man kan ju få chansen att lära sig, men man får ingen möjlighet att kunna bättra sig. Dödsstraff är ren allmänprevention med andra ord. Att uttrycka det på det sättet ger i och för sig dödsstraffet ett hyfsat bra syfte; att få allmänheten att inte begå brott för rädslan att förlora sitt liv. Men borde inte individen få en chans att kunna bättra sig?

Jag känner mig ganska kluven kring detta, vilket du nog också ser. Jag får fundera vidare för att kunna skaffa mig en ståndpunkt i den här frågan igen.


Dagens citat:

"I feel a kind of fear, when I don't have you near."
(Abba - Lay All Your Love On Me)

Ha det så bra!
Förvirrade kramar
Jessie

Har tomten blivit alkoholist ..?

Det verkar så om man ser på det här klippet som jag först såg på MSN för ett tag sedan. Jag och Lisa fick oss ett riktigt gott skratt och det spelar ingen roll om videon är äkta eller medvetet inspelad (alltså att tomten bara spelar full) för jag tycker att den är lika rolig för det. Smile Å andra sidan hade den kanske blivit ännu roligare ifall tomten verkligen är full ... Fast det är kanske bara min elaka sida som pratar WinkBiggrin
 

 
Dagens citat:

"With you, I have everything I ever wanted."
(Josh Groban - With You)

Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Tvättbjörn

På älsklingens födelsedag (för lite mindre än en månad sen) bestämde jag mig för att ha mascara, vilket jag inte har haft på några år (totalt sett har jag haft det kanske två, tre gånger i mitt liv). Som du säkert vet så är jag kosmetika- och parfymallergiker och har därmed vant mig vid att inte bära smink och eftersom mascara och läppstift i stort sett är det enda som jag kan ha, tycker jag inte att det är lönt att dagligen stå och ha på mig det. Men min älskling hade aldrig sett mig i det och var därför nyfiken, så jag överraskade honom med det på hans födelsedag.

Visst, det finns allergifritt smink på apoteket, vilket klasskompisar har tjatat om sedan högstadiet, men jag har ändå inte haft det intresset att dagligen kleta in mig i det. Kan visserligen bero på att mamma hela tiden sade under min uppväxt att det är bättre att bara sminka sig till speciella tillfällen för annars blir man så van vid att se en i smink att det kommer se konstigt ut utan. Hon ville varna mig och min syrra för detta, för hon själv sminkade sig dagligen (nu tror jag att hon bara gör det innan hon ska till jobbet) när hon var yngre och när hon gick i skolan hade hon en klasskompis som också sminkade sig dagligen. Till slut fick den här klasskompisen ögoninfektion och kunde inte ha smink mer. Enligt min mamma tyckte alla att den här tjejen såg ut som en hamster (fast hamstrar är jättesöta ^^) och skrattade åt henne. Hur som helst, jag har inte smink på mig och min älskling verkar inte ha något emot det.

Vid något tillfälle började jag, älsklingen och hans kompis att prata om smink (kommer inte ihåg hur vi kom att börja prata om det) och då sade älsklingens kompis att ju längre tid en tjej tar på sig för att sminka sig och ju mer smink hon har, desto fler brister har hon att dölja/korrigera. Huruvida det ligger någon sanning i detta går att diskutera, men det tänker jag inte göra här.

Oj, nu kom jag verkligen ifrån det som jag skulle berätta. Jag hade i alla fall på mig mascara och under tiden som jag stod och petade mig i ögat med borsten stod jag och skrattade. Jag tyckte att jag såg hur rolig ut som helst och dessutom blev jag lite svart under ögonen (vilket berodde på att jag stod och blinkade som en galning för jag är ju inte van vid att hålla på med ögonen) så jag såg ut som en tvättbjörn. Kort och gott: Jag såg inte ut som mig själv med mascara. Resultatet ser du på bilden nedan. Kan bara hoppas att du, precis som jag, får dig ett gott skratt (för det är inte meningen att du ska börja gråta av sorg över hur det ser ut). WinkBiggrin Som sagt; bilden föreställer en tvättbjörn. En rolig sådan.

Mascara


Dagens citat:

"I livets lopp finns det inget målsnöre. De snören vi passerar är starten till ett nytt lopp."
(Okänd)

Ha det så bra!
Tvättbjörnskramar
Jessie

Nystart

Den 8 december klockan 17.00 är det nystart av ett spel som min älskling fick mig att spela. Länge har det varit massa strul och tjafs (angående omstart etc) men nu verkar de ha fått till det och på onsdag smäller det.

Spelet heter Setrak, men vad är det för något? Jag tar och citerar från hemsidan.

"Att spela tillsammans med vänner ska aldrig vara långt borta. I Setrak kan du spela så väl med som mot vänner och ovänner och ta chansen att skaffa dig nya bekantskaper.

Setrak utspelar sig i en värld inspirerad av nordisk kultur. Precis som i det forna norden spelar handel, allianser och lurendrejeri en avgörande roll i kampen om makten! Setrak erbjuder dig chansen att bli en förmögen industrimagnat samtidigt som du upplever glädjen av att leda krigare på äventyrliga handelsresor och skattjakter i de djupa skogarna och de höga bergen.

Setrak görs för att vara ett äkta sällskapsspel, där spelarna uppmuntras att använda sin kreativitet i stället för att stöta på onödiga begränsningar och trångsynta regler. Att spela Setrak är gratis och det går inte att köpa sig fördelar."

 

Låter det intressant? Du har alltså chansen att börja spela (om du inte redan har gjort det) på onsdag efter klockan 17.00. Jag själv kommer med största sannolikhet inte att kunna spela precis då, men någon gång under kvällen tror jag nog att det ändå blir lite spelande. Får se om man tycker att det är bättre än det nuvarande. Min användare på Jemla (som man nu måste ha för att få tillgång till Setrak) är DreamingTiger, ifall du har lust att säga hej eller något Wink

 

FlygbladDagens citat:

"Huvuddelen av vår import kommer från andra länder."
(George W Bush)

Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Kladdkakemuffins

Igår bakade jag kladdkakemuffins efter att ha hittat receptet här. Jag blev sugen för några veckor sedan när jag som hastigast såg att någon skrivit på sin blogg att hon hade bakat. Och det blev ... så himla gott! Lite kladdiga och goda i mitten. ^^ Jag är en riktigt gottegris (och ganska sockerberoende) och just nu har jag en period då jag är extra gottesugen. Om du är tjej förstår du nog vad jag menar, så jag behöver inte gå in närmre på det Wink Jag tänkte i alla fall lägga upp receptet här ifall du inte orkar klicka dig till sidan där jag hittade det.


Smeten
Lockande smet, strax innan den hälls upp i muffinsformar.

Kladdkakemuffins
Cirka 12 stycken

Ingredienser
2 ägg
100 gram smör eller margarin
2,5 dl socker
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjöl

Gör så här:
 • Sätt ugnen på 175°C.
 • Smält smöret i en kastrull.
 • Vispa ägg och socker poröst.
 • Blanda sedan samman resten av ingredienserna.
 • Häll upp smeten i vanliga muffinsformar.
 • Grädda i ugnen 15-20 min.
 • Låt svalna och dekorera sedan med florsocker.

Kladdkakemuffins
Kladdkakemuffins
Dagens citat:

"I start to think that you might not be real."
(Michelle Branch - Everywhere)

Ha det så bra!
Kladdkake-kramar
Jessie

Dödligt villospår

Älsklingens kompis gav mig Nora Roberts "Dödligt villospår" i födelsedagspresent för omkring två, tre veckor sedan. Visserligen en sen födelsedagspresent, men jag klagar inte eftersom jag aldrig förväntade mig att få något.

Dödligt villospår

"Barndomsvännerna Cooper Sullivan och Lil Chance påminns ständigt om den kusliga upptäckten de gjorde som förälskade tonåringar. Djupt inne i Black Hills bergsområde i South Dakota hittade de ett skändat kvinnolik. Fallet förblir olöst. Var det ett vilddjur som dödade henne? Eller blev hon mördad?

Tolv år senare återkommer Cooper till sina barndomstrakter. Han är nu mordutredare vid New York-polisen. Snart får han reda på att Lils vildmarksjour har utsatts för hot och skadegörelse, och han beslutar sig för att stanna och hjälpa henne. Tillsammans börjar de förstå att hoten är mycket allvarligt menade, och att någon iakttar dem. En mördare med ovanligt stört sinne verkar ha siktet inställt på Lil ...
"


Jag blev faktiskt glatt överraskad i början av romanen, för den var inte lika förutsägbar som hennes andra brukar vara. Nåväl, den slutade kanske ganska förutsägbart och den började bli det strax innan mitten tror jag, men det var ändå positivt med lite förändring. Det ska hon ha ett plus för!

Den var både trevlig och plågsam att läsa. Hon lyckades spela på hela mitt känslospektrum och det är knappt någon roman innan dess som lyckats med det! Vad gjorde den trevlig? Hennes (som vanligt) magiska sätt att skriva. Hon lyckades trollbinda läsaren från första ordet, även om det kanske inte hände något under flera kapitel. Om man dessutom är intresserad av djur är den väl värd att läsas med tanke på hur pass mycket djur som figurerar här. Vad var det då som var plågsamt? Tja, den väckte många känslor och tankar hos mig och det var sådana som jag inte ville känna eller tänka. Jag hade redan en dålig dag när jag började läsa, så det blev knappast bättre. Fast vid närmare eftertanke kan nog dessa känslor och tankar ha väckts inom mig för att jag kunde till viss del identifiera mig med huvudpersonen Lil.

Hur som helst. För övrigt var det en trevlig läsning och den inre kampen som Lila förde angående Nora Roberts förutsägbarhet var mer trovärdig den här gången än i de andra fallen. Fast jag hade nog helst velat haft en liten förändring. Den här förutsägbarheten som jag tjatar om består i stort sett av två delar. Visserligen skulle jag velat förändra båda delarna, men framför allt Nora Roberts sexfixering. Romantik i all ära (för visst är sådant trevligt) men allt hennes romankaraktärer tänker på är sex. Från det att de knappt blivit torra bakom öronen (med andra ord när de är ganska unga) till det att de typiskt sätt har gått bort. Min irritation bottnar kanske i att jag själv inte riktigt är så frispråkig som hennes karaktärer är när det kommer till sex, för jag pratar inte öppet om mitt sexliv med andra (förutom med min älskling, men det är ju en självklarhet). I mina ögon blir således deras attityder till och konversationer om detta inte särskilt trovärdigt ich i längden är det tröttsamt att spänningen kring huvudkonflikten börjar glömmas bort och att fokuset istället läggs på det sexuella. Fast hon skriver fortfarande bra, så jag får acceptera att hon väljer att skriva om detta.

Kan jag rekommendera att läsa den? Självklart. Hur kan man inte kunna njuta av den symfoni som hennes språk representerar?


Dagens citat:

"You just love the blatant thought that you might misbehave."
(James Marsters/Spike - Rest in Peace)

Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Tagen för givet?

(Innan jag börjar gnälla idag - för det är det som jag har tänkt att göra - så ska du ha med i beräkningen att jag just nu har pms, vilket innebär att jag är extra gnällig och irriterad. Ja, mer än vanligt ...)

När jag satt i skolan idag kom jag att tänka på något. Ja, visst är det underligt att jag faktiskt kan tänka ibland? Wink Igår beställde jag biljetter till och från Malmö och den resan ska jag göra den 17e december. Ska bli kul att få träffa bästa vännen igen ^^ (för jag hoppas att vi kommer kunna träffas!). Fast samtidigt känner jag smått irritation när jag tänker efter. Varför? Jo, för sedan jag flyttade ihop med älsklingen förväntar sig de flesta (inte alla) där nere att jag ska komma ned och att jag ska göra det mer än en gång i månaden (åkte ned cirka en gång i månaden under det första året) och att jag ska stanna där mer än en helg.

Okej, en helg är väldigt kort kan jag också tycka, men jag vill inte vara ifrån älsklingen mer än nödvändigt eftersom jag saknar honom väldigt mycket varje gång vi är ifrån varandra. Eftersom jag åker de helger som han jobbar (för sedan är han ledig på måndagen) vill jag helst vara hemma med honom när han är ledig. Därför åker jag ned på fredagen (älsklingen är ledig på torsdagen innan han jobbar helg) och åker hem på söndagen. Det kan inte min familj förstå eller acceptera. Mamma och syrran gnäller för att jag aldrig stannar mer än en helg. Mamma gnäller för att jag inte är där nere så ofta (tydligen var en gång i månaden innan inte tillräckligt ofta ...) och att jag åker "tidigt" på söndagen. Hon tycker att jag i alla fall borde åka på kvällen eller något. Nästan varje gång som jag pratar med min syster frågar hon när jag kommer ned. Som om jag inte har något eget liv! Nu säger jag inte att jag inte vill åka ned för att träffa (framför allt min bästa vän) de där nere, men det känns lite otacksamt när de bara gnäller och förväntar sig att jag ska komma.

Åker de hit för att hälsa på? Njä. Syrran har varit här en gång med sin sambo. Men mina föräldrar? Nej. Det är tydligen lättare och roligare att klaga på att jag aldrig åker ned än att åka hit.

Jag har ingen anledning att gnälla, så det är dags att sätta punkt för idag innan jag går igång på riktigt. Men sammanfattningsvis ville jag säga att det känns lite trist att glädjen och tacksamheten över att jag faktiskt tar mig tid att åka ned (resan tar runt fyra till fem timmar - och då är det enkel resa som jag pratar om!) visas genom gnäll och praktiskt taget tjat. Visst blir man glad?


Dagens citat:

"Jag visste precis vad jag ville bli tills jag fick tala med yrkesvägledaren."
(Okänd)

Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Istid?

Sitter just nu i skolan och håller på att frysa ihjäl! Det är riktigt kallt ... När jag gick både till Läggesta och sedan till skolan hade min näsa frusit till is så att all känsel var borta! Och hemma i Åker är det så kallt att håret fylldes med frost/is nästan genast som man steg ut.

Får väl klä mig varmare antar jag, men det är ju kallt överallt. Både hemma, ute och i skolan. Men jag antar att det bara är att härda ut. Får låta älsklingen värma mig när jag kommer hem.Dagens citat:

"I may be a slow learner, but eventually I catch on"
(James Marsters/Spike - "Angel" Säsong 1 Avsnitt 3)

Ha det så bra!
Kalla kramar
Jessie

Ingen bra dag för Jessie

Jaha ... Var ska jag börja? Älsklingens bil valde att gå i ide igår, så då fick han bli hämtad av en snäll arbetskamrat (nej det var ingen av grisarna!) och idag fick han ta tåg och buss till jobbet. Vad innebar dagens lilla äventyr då? Jo, vi fick stiga upp 04.30 BlinkBlinkBlink och gick hemifrån runt 05.00 för att ta bussen till Läggesta. Egentligen hade jag inte behövt gå hemifrån förrän runt 06.10, men jag ville faktiskt hålla älsklingen sällskap. Därefter satt jag i över två timmar i Läggesta och väntade på tåget ...

Tåg. Kära SJ, gud vad jag tycker om dem (nu hoppas jag att du kan utläsa ironin?!). Tåget skulle avgå från Läggesta 07.26. Tåget kom till Läggesta 07.42. Ungefär. Varför då? Jo, strax innan avgång i Arboga upptäcker de att något är fel med tåget och börjar således att felsöka åbäket. Efter tio minuter upptäcker de att felet var att någon resenär (skulle vilja strypa den skyldige!) hade nödöppnat en av dörrarna. Smart. När tåget sedan kom till Eskilstuna var det något som hände där, så det avgick arton minuter sent därifrån och på vägen till Läggesta mötte de tåg. Det var något tågmöte vid Södertälje och mellan Södertälje och Flemingsberg var det ett signalfel, så där fick vi stå och vänta medan teknikgubbarna kämpade på i kylan. I Flemmingsberg fick vi låta ett annat tåg gå före oss, eftersom det var viktigare. På Stockholm Södra blev det återigen tågmöte och vi stannade på Stockholm C 08.45 och skulle egentligen ha varit framme 08.09. Så man kan väl säga (smått ironiskt) att dagen började perfekt.

När jag kom hem från skolan tänkte jag vara duktig och försöka baka klenor eftersom jag hade stått och rört ihop degen för det igår. Tanken var att jag skulle ha bakat det igår, men nu fick vi tyvärr lägga oss väldigt tidigt (stackars älsklingen Hjärta). Klenorna blev ... Förstörda. Så jag tappade lusten helt och ringde till min mamma och klagade lite (hon gör jättegoda klenor för övrigt!). Ska testa att baka nya ikväll och se hur det blir, trots att jag inte riktigt känner någon lust.

Efter det skulle jag boka resa till och från Malmö, eftersom jag ska åka dit och hälsa på innan jul och om jag bokade idag skulle jag få 50% rabatt på resorna till Malmö eftersom jag är SJ-Prio-medlem och det var dagens lucka i Prio-julkalendern. "Jippi!" tänkte jag och blev smått förvånad när priset landade på cirka 1400 SEK. Jag läste om informationen gång på gång och började sedan med att ringa till SJ för att kommentera detta mysterium. Nu har du säkert räknat ut att jag inte är särskilt smart (får skylla på att jag är blondin - rödblondin) och du har helt rätt. Knorren på detta extra bra erbjudande var att resan ska ske mellan 1/1-2011 och 15/2-2011. Jag läste det som att det skulle gälla från och med idag. Tji fick jag och jag får således vänta tills imorgon med att boka biljetterna, för då har jag fått tillräckligt med poäng för att kunna köpa ena enkelresan med poäng.

Nu sitter jag och väntar på att älsklingen ska komma hem med en annan arbetskamrat (inte heller detta är någon av nassarna) som erbjöd sig att kolla på björnbilen som gått i ide för vintern. När de är klara är det tänkt att jag och älsklingen ska äta, så nu ska jag gå och fixa till potatistärningar som jag sedan ska steka. Hoppas att min negativitet (finns det ordet?!) inte har påverkat dig märkbart. Behövde bara klaga lite. Igen.


Dagens citat:

"I'll still be here, forever in your arms, where I belong."
(Josh Groban - With You)

Ha det så bra!
Ledsna kramar
Jessie

RSS 2.0

PersonligtToppblogg.se

Personligt
webbhotell
Blogglista.se
Free Pencil 2 Cursors at www.totallyfreecursors.com


Jessicas grotta
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!