Jessicas grotta

Fruktansvärt god chokladkaka!

Även i år ska jag försöka att dra ned på mitt sockerintag och byter därför ut större delen av sötsakerna mot raw-bakande. Under andra halvan av förra året var jag ganska dålig på att baka raw, men jag ska ta nya tag det här året och försöka göra det mer regelbundet. Förhoppningsvis kommer mitt sockersug att åtminstone minska.
 
Jag - precis som ganska många tjejer/kvinnor - älskar choklad, så när jag såg bilder på den här chokladkakan, ville jag pröva på den själv och bakade den till mig och älsklingen förra helgen. Jag har i princip bara tre ord att säga om den: Så fruktansvärt god!
 
 
Jag gjorde dock några små ändringar i receptet när jag själv bakade kakan. Istället för 0,5 dl kaffe, hade jag i samma mängd laktosfri mjölk och jag bytte ut cashewnötterna mot hasselnötter. Dock hade jag nog i nötterna för tidigt, för det var bara en och annan stor bit i kakan.
 
Den här kakan kommer jag garanterat att göra fler gånger!


Dagens citat:

"Det är ett tecken på bristande insikt att anklaga andra för sina lidanden; den som börjar komma till insikt anklagar ingen annan än sig själv; och den insiktsfulle anklagar varken sig själv eller andra."
(Epiktetos)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie
Taggar: raw, raw chokladkaka;

Över en höstfika (Dag Öhrlund m.fl.)

"Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar event, filosoferar och löser världsproblem. I Ariton Förlags femte novellantologi har vi samlat 28 vardagsbetraktelser där vanliga människor gestaltas med sina funderingar och handlingar kring livets utmaningar och glädjeämnen."
 
 
 
I Över en höstfika finns 28 noveller, däribland en av mina egna. Allihop utspelar sig helt eller i varje fall delvis på kaféer. Jag har nu tagit mig tid att läsa samtliga (bortsett från min egen) och jag kan konstatera att vissa är mer tilltalande än andra, men tillsammans utgör de ändå en bra mix. Jag ska inte gå in på var och en av novellerna, men jag tänkte kort lyfta fram några av mina favoriter.
 
Jan Björkmans Kapposchino var humoristisk med en skrämmande ton. Jag avslutade läsningen med ett leende på läpparna och övertygelsen om att jag aldrig skulle våga möta huvudpersonen.
 
Eva Ullerud fick mig att nästan vilja begå ett eget fikamord med sin lekfulla och mysiga novell Fikamorden.
 
Jag tyckte synd om gumman Signe i Anna Keilers roliga novell Förvirrad farmor fikar, men det verkar vara en härlig gumma!
 
Annica Lindgrens För minnenas skull var en mysig och sorglig berättelse. Jag tyckte så synd om Harry att jag ville ta honom i min famn och krama honom för att trösta.
 
Sedan fanns det förstås noveller med potential. Maria Estling Vanneståls novell Det som inte kan hejdas är ett sådant exempel. En stund in i novellen kunde man ana slutet. Jag var inte så förtjust i att slutet serverades så tidigt på ett fat åt läsaren och därefter avslutades så tvärt. Det hade nog varit bättre om novellen hade varit lite längre och att läsaren fått fler ledtrådar för att kunna dra egna slutsatser.
 
Det här exemplaret har jag fått, i egenskap av medförfattare.


Dagens citat:

"Svåråtkomliga ting gör att människans vandel lider skada."
(Lao Zi)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie
Taggar: Anna Keiler, Anneli Stålberg, Annica Lindgren, Ariton förlag, Birgitta Backlund, Carina Aynsley, Carina Cefa Öhrlund, Catarina Ceder, Cecilie Östby, Dag Öhrlund, Ebba Range, Eva Jansson, Eva Ullerud, Fanny Lundgren, Jan Björkman, Jessica Berggren Turban, Katherine Walsh, Katinka Wallner, Leo Larsson, Maria Estling Vannestål, Marita Lynard, Mia Haglöf, Rose Tillberg Mattsson, Sharon Elbaz, Stefan Wallner, Susanna Björnberg, Susanne Olars, Tomas Thunberg, Xandra Ekström, över en höstfika;

Fyrverkerirestriktioner

Årsskiftet 2014/2015 var vårt första nyårsfirande i Falkenberg. Då förvånades vi över hur lugnt och civiliserat fyrverkeriskjutandet var. Cirka tio i tolv började fyrverkerierna skjutas och ungefär tio, kvart över tolv var det i princip knäpptyst. Skönt! Jag blev väldigt imponerad och inbillade mig att Falkenbergarna hade mer hyfs än på de andra ställena där vi har bott.
 
 
Inför årsskiftet 2015/2016 fick vi dock en förklaring när vi en kväll såg på nyheterna. Tydligen har Falkenbergs kommun satt upp fyrverkerirestriktioner (20 § och 21 § i deras ordningsföreskrifter), som innebär bl.a. att man måste ha polisens tillstånd för att få skjuta upp fyrverkerier.
 
Ninjan och Fåntratten verkar inte vara lika rädda för fyrverkerierna som vår tidigare hankatt var, men som djurägare tycker jag faktiskt att det är skönt med dessa restriktioner. När jag växte upp i Malmö var det rena rama vilda västern vad gällde fyrverkerier och folk sköt dessa under dygnets alla timmar och under vilka dagar som helst på året. På nyårsafton var det riktigt hemskt med oerhört mycket smällande. Detta är jobbigt för djur och framförallt för de som är rädda för smällandet. Därför är jag som sagt positiv till restriktionerna, om det gör så att fyrverkeriskjutandet minskar.
 
För när man tänker efter - är det verkligen nödvändigt med fyrverkerier för att fira in det nya året? Visst, det är fint. Det håller jag med om. Fast särskilt nödvändigt kan jag inte påstå att det är. Det finns en massa andra sätt (som inte innebär smällande) att fira in det nya året på. Håller du inte med?


Dagens citat:

"Vad du ytterst behöver är att uppleva – eller tro dig uppleva – att du behövs."
(Dag Hammarskjöld)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie
Taggar: fyrverkerier, fyrverkerirestriktioner, restriktioner;