Jessicas grotta

Katten som älskade regn (Henning Mankell)

Uppläsare: Johan Svensson
 
"Lukas har en märklig katt som heter Natt och han är det bästa som finns i hela världen. Lukas och Natt är alltid tillsammans. Lukas vet att hans katt inte är som andra katter för han säker på att Natt förstår allt han säger.

En morgon när Lukas vaknar kan han inte hitta Natt. Han letar och letar, men katten är spårlöst borta. För att trösta Lukas säger hans föräldrar att Natt gett sig av till Regnväderslandet. Men hur ska han komma tillbaka?"
 
 
 
Katten som älskade regn är främst skriven för barn, men fungerar utmärkt att bli läst även av vuxna. Henning Mankell håller som vanligt lagom hög nivå och det uppskattar jag. Det är en nivå som passar både barn och vuxna och det är inte många författare som klarar av att skriva så.
 
Trots att Katten som älskade regn inte är någon direkt solskenshistoria, tycker jag att den ändå lyckas förmedla något sorts hopp. Det är ingen brutalt ärlig berättelse om djur som far illa, men jag uppskattar att den inte heller är sockersöt - något som barnböcker tenderar att vara. Visst kan det vara bra att inte berätta livets alla hemska detaljer för barn, men det är samtidigt bra att inte lura i dem att allt alltid blir bra.
 
Det här ljudboksexemplaret har jag lyssnat på genom Storytel.


Ha det så bra!
Kramar
Jessie
Taggar: Henning Mankell, Johan Svensson, Katten som älskade regn;

Gratis är inte alltid gott

Nu minns jag inte hur länge sedan det var, men någon kväll satt jag framför TV:n och slötittade medan jag gjorde något annat (kanske broderade jag?). Jag hade bläddrat fram till programmet Stoppa tjuven på TV3 - ett program där tittarna får "hjälp av före detta kriminella att förhindra och skydda sig mot vardagsbrott som kan drabba vem som helst av oss." Just när jag tittade, handlade programmet om det förrädiska med öppna nätverk.
 
 
 
Programledarna var på Stockholmsmässan tillsammans med en IT-expert och hade skapat ett nätverk som var gratis. Folk på Stockholmsmässan anslöt sig glatt till nätverket utan att fundera vidare på det samt att de lurade telefonerna m.m. att tro att detta nätverk var ett nätverk som de varit inne på tidigare. Problemet var bara att så snart man hade kopplat upp sig mot detta nätverk, kunde IT-experten se ALLT som gjordes på telefonen m.m. och tog kontroll över apparaterna.
 
Den delen av avsnittet som jag pratar om, börjar vid 28.50.
 
När man tänker efter är det ganska läskigt och har fått mig att bli mer restriktiv och försiktig med vilka nätverk som jag använder. När man tänker efter lite till, är vi ganska sårbara i denna digitala värld som vi har skapat. Det gäller med andra ord att hitta sätt för att skydda sig så gott man kan.
 
Ett exempel på en enorm sårbarhet är att samhället mer och mer blir kontantfritt. Om man då inte har pengar undanstoppade och ens konto blir hackat - vad gör man då? Och varför skulle man ha pengar undanstoppade? Fler och fler ställen vägrar ta emot kontanter och då och då förnyas mynt och sedlar som gör de gamla ogiltiga. Fast missförstå mig rätt, jag tycker att det är mycket smidigare att bara hala fram kortet när man ska betala, men man tar så stora risker med det. Det är nästan så att man blir mörkrädd när man tänker på det.


Dagens citat:

"Anledningen till att Floden och Havet kan tjäna som konungar över de hundra dalgångarnas bäckar är att de förmår ligga lägre än dem."
(Lao Zi)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie
Taggar: hacka, risker med öppna nätverk;

Dag 22: Ett favoritplagg [30 dagar]

Jag har inte direkt några favoritplagg längre, men jag gillar de jeans som jag köpte på VeroModa förra året och en blå kjol som jag köpte på Gekås i somras;
 
 
 
Dock verkar jeansen vara på väg att slitas sönder, fast med tanke på hur mycket jag har använt dem, är det förståeligt.


Dagens citat:

"Du måste leva i en attityd av tacksamhet. Det är nyckeln till ett liv av rikedom och lycka."
(Sir John Templeton)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie
Taggar: favoritplagg;