Daisypath Anniversary tickers

Katten som älskade regn (Henning Mankell)

Uppläsare: Johan Svensson
 
"Lukas har en märklig katt som heter Natt och han är det bästa som finns i hela världen. Lukas och Natt är alltid tillsammans. Lukas vet att hans katt inte är som andra katter för han säker på att Natt förstår allt han säger.

En morgon när Lukas vaknar kan han inte hitta Natt. Han letar och letar, men katten är spårlöst borta. För att trösta Lukas säger hans föräldrar att Natt gett sig av till Regnväderslandet. Men hur ska han komma tillbaka?"
 
 
 
Katten som älskade regn är främst skriven för barn, men fungerar utmärkt att bli läst även av vuxna. Henning Mankell håller som vanligt lagom hög nivå och det uppskattar jag. Det är en nivå som passar både barn och vuxna och det är inte många författare som klarar av att skriva så.
 
Trots att Katten som älskade regn inte är någon direkt solskenshistoria, tycker jag att den ändå lyckas förmedla något sorts hopp. Det är ingen brutalt ärlig berättelse om djur som far illa, men jag uppskattar att den inte heller är sockersöt - något som barnböcker tenderar att vara. Visst kan det vara bra att inte berätta livets alla hemska detaljer för barn, men det är samtidigt bra att inte lura i dem att allt alltid blir bra.
 
Det här ljudboksexemplaret har jag lyssnat på genom Storytel.


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Gratis är inte alltid gott

Nu minns jag inte hur länge sedan det var, men någon kväll satt jag framför TV:n och slötittade medan jag gjorde något annat (kanske broderade jag?). Jag hade bläddrat fram till programmet Stoppa tjuven på TV3 - ett program där tittarna får "hjälp av före detta kriminella att förhindra och skydda sig mot vardagsbrott som kan drabba vem som helst av oss." Just när jag tittade, handlade programmet om det förrädiska med öppna nätverk.
 
 
 
Programledarna var på Stockholmsmässan tillsammans med en IT-expert och hade skapat ett nätverk som var gratis. Folk på Stockholmsmässan anslöt sig glatt till nätverket utan att fundera vidare på det samt att de lurade telefonerna m.m. att tro att detta nätverk var ett nätverk som de varit inne på tidigare. Problemet var bara att så snart man hade kopplat upp sig mot detta nätverk, kunde IT-experten se ALLT som gjordes på telefonen m.m. och tog kontroll över apparaterna.
 
Den delen av avsnittet som jag pratar om, börjar vid 28.50.
 
När man tänker efter är det ganska läskigt och har fått mig att bli mer restriktiv och försiktig med vilka nätverk som jag använder. När man tänker efter lite till, är vi ganska sårbara i denna digitala värld som vi har skapat. Det gäller med andra ord att hitta sätt för att skydda sig så gott man kan.
 
Ett exempel på en enorm sårbarhet är att samhället mer och mer blir kontantfritt. Om man då inte har pengar undanstoppade och ens konto blir hackat - vad gör man då? Och varför skulle man ha pengar undanstoppade? Fler och fler ställen vägrar ta emot kontanter och då och då förnyas mynt och sedlar som gör de gamla ogiltiga. Fast missförstå mig rätt, jag tycker att det är mycket smidigare att bara hala fram kortet när man ska betala, men man tar så stora risker med det. Det är nästan så att man blir mörkrädd när man tänker på det.


Dagens citat:

"Anledningen till att Floden och Havet kan tjäna som konungar över de hundra dalgångarnas bäckar är att de förmår ligga lägre än dem."
(Lao Zi)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Dag 22: Ett favoritplagg [30 dagar]

Jag har inte direkt några favoritplagg längre, men jag gillar de jeans som jag köpte på VeroModa förra året och en blå kjol som jag köpte på Gekås i somras;
 
 
 
Dock verkar jeansen vara på väg att slitas sönder, fast med tanke på hur mycket jag har använt dem, är det förståeligt.


Dagens citat:

"Du måste leva i en attityd av tacksamhet. Det är nyckeln till ett liv av rikedom och lycka."
(Sir John Templeton)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Det här med höger och vänster

Det är så att jag skäms! Jag vet vad som är höger och vad som är vänster, men när någon ber mig att gå till höger eller vänster gör jag precis tvärtom! Nästan varenda gång! Jag förstår verkligen inte vad som är problemet. :-(
 
Någon har sagt till mig att det är typiskt kvinnligt beteende (vi har tydligen svårare för höger och vänster?), men jag vet inte vad jag ska tro om det. Antagligen är det mig det är fel på. :-(
 
 
Frågan är hur jag kan åtgärda problemet? Rimligtvis borde jag nog först fundera på vad det kan bero på. Är det i situationer när jag är nervös? Eller kan det helt enkelt bero på den ständigt närvarande koncentrationssvårigheten? Jag måste erkänna att jag faktiskt har blivit mer tankspridd och slarvig under de senaste två åren. Dock kan jag inte riktigt sätta fingret på varför.
 
Om du har några tips på hur jag ska göra, får du gärna komma med dem.


Dagens citat:

"Människan offrar hälsan för att tjäna pengar, sedan offrar hon pengar för att få tillbaka hälsan. Hon är så angelägen om sin framtid att hon inte njuter av nuet. Följden blir att hon inte lever i nuet och inte heller i framtiden. Hon lever som om hon aldrig ska dö och så dör hon utan att någonsin ha levt."
(Dalai Lama)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Äntligen har Fabo blivit mer miljövänliga!

Under den tid vi bodde i Köping sorterade vi ut vårt matavfall och det tyckte jag var väldigt bra att göra. Det är inte alls krångligt och tar ingen tid att göra. Däremot gör man mycket för miljön och som världen ser ut nu med klimatförändringar etc., tycker jag att vi borde göra vad vi kan för miljön. Även små åtgärder kan göra nytta i längden. Visst, i skuggan av den stora flyktingkatastrofen kan detta kännas lite banalt, men jag tycker ändå att vi inte får glömma miljön - trots krig och elände.
 
Varken hyresvärden i Getinge eller vår nuvarande i Falkenberg erbjöd möjligheten att kunna sortera ut matavfall och det saknade jag. Mer än vad jag från början trodde att jag skulle göra. I en utvärdering av Fabo förra året, skrev vi att vi saknade just detta. Och nu - äntligen! - har Fabo bestämt att vi hyresgäster ska börja med matavfallssortering! Jippi! Nu behöver jag inte ha lika dåligt samvete de gånger då jag måste slänga grönsaker som tackat för sig. Jag hoppas att fler hyresvärdar tar efter. :-)
 
 
 


Dagens citat:

"Vi skrattar inte för att vi är glada - vi är glada för att vi skrattar."
(William James)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Boel och Oscar (Josefine Sundström)

Uppläsare: Monika Wilkens
 
"Boel och Oscar är nyblivna grannar i ett sekelskifteshus i centrala Stockholm. Den ene, Oscar, är 90 år gammal och fördriver dagarna med att titta genom köksfönstret ut på gården och på grannarna. En belevad äldre man som brottas med kval och skuldkänslor över sonens död och som sörjer sin dåliga kontakt med dottern. Sedan hustrun flyttade till ett demensboende har han blivit mer och mer ensam.

Den andra, Boel, är en blond före detta gallerist i 30-årsåldern som tappat livsgnistan. Den unga lovande konstnären Daniel hade kommit in i hennes liv, fått henne att blomma ut och öppnat en ny värld för henne. Hans otrohet blev därför ett stort dråpslag och hon har nu bestämt sig för att aldrig mer släppa någon annan in på livet. Både dörren och hennes hjärta har dubbla lås.

Men, en vattenläcka som tvingar Boel och Oscar att bryta isoleringen blir början på en serie händelser som kommer att påverka deras liv. Detta är en berättelse om vänskap över generationsgränserna. Om svek, sorg och konsten att förlåta."
 
 
 
Jag ska erkänna att jag till en början tyckte att Boel och Oscar  var lite seg och det enda som höll mig kvar, var nyfikenheten på att få veta vad som hände mellan dels Boel och Daniel, dels Oscar och John. Fast efter ett tag tyckte jag att berättelsen växte och det blev en vacker historia om vänskapen mellan två så olika personer som Boel och Oscar.
 
Boel och Oscar är kanske inte min favoritbok, men den är definitivt vackert skriven och fyllde mig med värme. Jag ser fram emot att läsa mer av Josefine Sundström.
 
Det här ljudboksexemplaret har jag lånat på Varbergs bibliotek.


Dagens citat:

"Fördröjd handling är övergiven handling."
(Nisargadatta Maharaj)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Dag 21: En favoritsak [30 dagar]

Hmm ... Jag slutade för många år sedan att ha "favoritsaker", men en sak som ligger mig varmt om hjärtat är mitt gamla leksaksflygplan. Att den betyder så mycket för mig, beror på att både Jocke och undulaten före honom älskade det flygplanet. Jocke brukade sitta och härma dess läte, innan han gav flygplanet en puss.
 
 


Dagens citat:

"Det vackraste vi kan uppleva är det svårförklarade. Att erkänna universums mysterium är vägen för all sann vetenskap."
(Albert Einstein)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Horungen (Donya Wihbi & Ingrid Carlqvist)

Uppläsare: Anna Gunnarsson
 
"Som åttaåring kommer Donya till Sverige från Libanon - kidnappad av sin egen pappa och hans nya fru. Sedan Donyas mamma drev igenom skilsmässan från sin våldsamme make, har pappan bara haft sporadisk kontakt med dottern men nu rycker han upp henne från allt hon håller kärt. När Donya gråter och vill hem till sin mamma i Beirut, säger pappans nya fru: "Din mamma vill inte ha dig, hon är en lösaktig kvinna. Glöm att du har en mamma!"

Livet med styvmamman blir snabbt ett helvete. Donya blir slagen av både henne och sin pappa och hålls mycket hårt. Hon får hela tiden höra att hon är en horunge och misshandlas alltmer brutalt i hemmet. När hon är femton rymmer hon och hamnar - efter dödshot från pappan - i ett familjehem på annan ort.

Mannen i det par som tar hand om Donya hjälper henne att få kontakt med mamman i Libanon och sexton år gammal flyger Donya ensam till Beirut för att återse henne. Men knappt har de återförenats förrän Donya på nytt blir kidnappad, den här gången av pappans släkt. Hon spärras in i sin farbrors hus och hålls isolerad från omvärlden.

Horungen är den skakande berättelsen om hur en flicka berövas sin mor, sviks av sin far, tvingas lämna sitt land, misshandlas och blir kidnappad, inte bara en utan två gånger. Det är en berättelse om djup utsatthet men också stor inre styrka."
 
 
 
Donya Wihbis Horungen är en stark berättelse som griper tag i mig redan från början. Jag kan inte förstå hur man kan göra så mot någon och jag tycker verkligen synd om Donya. Det är otäckt att det finns personer som gör på det här sättet.
 
Det är både modigt och starkt av Donya att skriva Horungen. Fastän det är en mycket personlig berättelse som kryper in under huden på mig, är den fortfarande saklig och det är ett stort plus. Jag vet inte om jag själv skulle lyckas hålla tillräcklig distans för att kunna skriva något liknande. Visst, nu har hon skrivit den tillsammans med Ingrid Carlqvist, men det är ändå bra att berättelsen är så pass saklig som den är
 
Tydligen blev det rabalder kring den här boken när den kom, där vissa menar att boken är baserad på lögner. Oavsett vad som är sant eller inte, håller jag med flera bokbloggare och tycker att det budskap som Donya vill föra fram är viktigt. Barn far illa på olika sätt och det är aldrig okej!
 
Det här ljudboksexemplaret har jag lyssnat på genom Storytel.


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Kombinerat födelsedagsfirande och releasefika

Varje medverkande författare i Över en höstfika skulle ha en releasefika i sin hemstad. Eftersom jag inte hittade något fik här i Falkenberg som jag var nöjd med, hörde jag med Ariton Förlag ifall det var okej om jag hade min releasefika här hemma. Det var det och därför passade jag på att kombinera min fika med mitt eget födelsedagsfirande tillsammans med älsklingen, mina föräldrar samt min syster och hennes familj.
 
Självklart bakade jag tårtan själv och dagen till ära blev det följande;
 
 
 
Tårtan bestod av två bottnar, varav en färgades grön och en färgades röd/rosa. Mellan bottnarna hade jag Ahlgrensbilar-fluff och till sist hade jag spacklat tårtan med vit chokladsmörkräm. Tårtan kläddes och dekorerades med hemmagjord sugarpaste och texten skrevs med grön pyntgelé.
 
Smörkrämen blev dock en besvikelse, i och med att den inte smakade så mycket vit choklad som jag hade hoppats. När jag klädde tårtan började sugarpasten bråka med mig och bestämde sig för att smulas sönder. Aja, helheten blev i alla fall nästan likt det jag hade tänkt mig. Och den smakade bra! Det är trots allt huvudsaken. :-)


Dagens citat:

"Den största trösten i stunder av sorg och det största hotet i stunder av lycka: Det går över."
(Okänd)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Dag 20: Det land jag senast besökte [30 dagar]

Det land jag senast besökte var Danmark, då jag och min chef gjorde en liten utflykt till Humlebaek och besökte konstmuseet Louisiana. Det var ett trevligt och intressant besök, fastän jag inte förstår mig på konst. Fast det fanns några fina tavlor som även jag uppskattade! :-) Jag försökte ta bilder på den vackra utsikten över havet, men varje gång kom chefen och störde, så det blev dessvärre inga bilder. :-(


Dagens citat:

"Våra föräldrar och våra lärare gjorde sitt bästa – även när det var uselt, gjorde de sitt bästa."
(Lothar Schäfer)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Killar och män drabbas också!

På sista tiden har jag blivit ganska aktiv på Twitter och den främsta anledningen är för att försöka nå ut med mitt skrivande. Fast det är också rätt intressant att läsa inläggen från en del av de som jag följer. Ett sådant exempel är författaren och komikern Niclas Christoffer.
 
I ett av sina inlägg länkade han till en debattartikel som han skrivit och som handlar om att även killar/män kan drabbas av ätstörningar. Läs gärna artikeln!
 
 
Jag håller med Niclas om att vi måste få in det manliga könet i diskussionen och komma ihåg att även de kan drabbas. Precis som Niclas skriver, kan konsekvensen annars bli att killar/män som drabbas väljer att inte söka hjälp. Det bästa vore om vi helt och hållet kunde släppa könsetiketterna och istället tala om att personer - oavsett kön etc. - har lika stor risk att drabbas av ätstörningar. Varför måste vi alltid precisera könstillhörighet? Vi är alla människor och påverkas lika mycket av yttre åsikter m.m.
 
Nu säger kanske någon att det är vanligare med att tjejer har ätstörningar, men det tror man bara för att det faktiskt är mer accepterat att tjejer söker hjälp och man håller mer koll på tjejer som avviker från "den normala vikten". Alla i min närhet var ju tvungna att tala om för mig att jag hade blivit väldigt smal när jag för några år sedan gick ned cirka 10 kg i vikt. Ifall vi hade varit mer öppna för att även killar kan vara offer för detta, tror jag att vi skulle upptäcka att det är minst lika vanligt med manliga offer som med kvinnliga.
 
Ett tips på en bra bok i ämnet är Niclas Christoffers bok Som Zlatan fast bättre.


Dagens citat:

"Kärleken är aldrig bortkastad. Besvaras den inte flödar den åter och helar och renar hjärtat."
(Irving Washington)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Dag 19: Mitt rum/hem [30 dagar]

Precis innan vi flyttade in möblerna i lägenheten i Falkenberg, gick jag en runda och filmade. Resultatet kan du se här:
 
 
Vad kan jag i övrigt säga om lägenheten? Det är en mysig och mycket väl isolerad tvåvåningslägenhet på ca 104 kvm (= 3,5 rum och kök). Där det finns plats, finns det prydnadssaker av olika slag (och böcker ...).
 
 
Den här lägenheten är den första bostaden på länge som jag trivs mycket bra i. Synd bara att de på Fabo (hyresvärden) är glömska när det kommer till felanmälningar. De kommer snabbt och börjar fixa, men sedan glömmer de att komma tillbaka och slutföra ...


Dagens citat:

"Det du vill äga, kommer en dag att äga dig."
(Tomas Andersson Wij)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Resultatet i Vilja Förlags manustävling

Då har jag slutligen fått resultatet i Vilja Förlags manustävling och dessvärre lyckades jag inte kamma hem vinsten. Lite tråkigt, men det är inget som jag hänger läpp för. Jag var själv nöjd med min novell och det är viktigast. Att delta i tävlingen var bara roligt, eftersom jag då tog mig tid att faktiskt skriva en ny novell. Så fort jag får tid ska jag se om det finns andra tävlingar att delta i.
 
 
Känner du till några aktuella skrivtävlingar? Kom gärna med tips!


Dagens citat:

"Det måste vara helt okej att göra fel, att misslyckas, bara man drar några vettiga slutsatser av det."
(Tomas Ledin)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Jag menar inte att framstå som ohövlig, men ...

Jag har alltid varit blyg - åtminstone till viss del. Av den anledningen har jag aldrig riktigt varit förtjust i att vara den som tar första kontakten med andra och i sociala sammanhang har jag alltid lyckats säga fel saker vid fel tillfällen. Dock lyckades jag delvis jobba bort detta under gymnasietiden.
 
Fast det jag beskrev ovan är ingenting jämfört med hur jag har blivit sedan jag drabbades av min depression. Nu kan jag få ordentlig ångest av blotta tanken på att behöva befinna mig i större folksamlingar och hur jag känner inför att behöva prata med andra, ska vi inte tala om ... Även om det gäller att träffa nära och kära kan jag drabbas av panik och orkeslöshet, så ibland kan det sluta med att jag avstår från att delta i exempelvis julfiranden. Dock försöker jag utsätta mig för den här typen av situationer - fast ibland går det bara inte.
 
 
Jag försöker hälsa på våra grannar när jag möter dem, fast oftast orkar jag inte ta sådan kontakt och därför händer det att jag snabbt låtsas göra annat. Det handlar inte om oartighet från min sida, utan bara om att jag psykiskt inte klarar just den situationen vid just det tillfället. När jag undviker att hälsa på personer vi möter, brukar älsklingen banna mig. Jag vet att han bara vill mig väl och att han gör det för min skull, men jag klarar bara inte av det och ändå är det ingen svår uppgift egentligen att säga hej till personer man möter.
 
Antagligen är det svårt att förstå vad det är jag upplever om man inte har varit med om det själv. Jag är också medveten om att jag säkert betraktas som dryg och högfärdig och det är verkligen inte meningen. Jag menar absolut inget illa.
 
Jag sitter och försöker komma på ett sätt att enklast förklara min egen upplevelse så att andra kan förstå. Så fort jag ställs inför situationer som innebär att jag måste befinna mig i större folksamlingar eller till och med när jag ska göra något så enkelt som att säga hej till någon jag möter, föds omedelbart en stark panikkänsla inom mig. Genom åren har jag fått lära mig att handskas med olika obehagliga situationer och det är dessa min hjärna tar till för att jag ska "överleva". Vanligast blir att undvika den analkande situationen (eller springa min väg) eller att helt enkelt låtsas som att jag inte hör eller ser. Jag vet att det är dumt, men det är som sagt mina sätt att "överleva". Om jag inte gör det, riskerar jag att istället bryta ihop (vilket faktiskt har hänt ...).
 
Anledningen till att jag skriver det här inlägget är för att dels förklara vad det är jag upplever och varför jag är som jag är, dels för att visa andra som upplever samma sak att det finns fler därute med samma problem. Jag jobbar som sagt på detta. I skrivande stund har jag till och med fått ny kraft och livsglädje, så kanske kan jag få ordning på mig själv. :-) En liten bit i taget i alla fall.
 


Dagens citat:

"Du tror att dina ägodelar skyddar dig. I själva verket gör de dig sårbar."
(Nisargadatta Maharaj)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Dag 18: En sanning om mig [30 dagar]

Jag har svårt att förlåta personer som ljuger för mig.
 
När jag har upptäckt att en vän till mig har ljugit för mig, har jag vanligtvis sagt upp vänskapen. I de fall då jag inte har gjort det, har jag i varje fall blivit ordentligt sårad och vänskapen har aldrig blivit densamma igen.
 
 
Jag värderar nämligen ärlighet väldigt högt och vad säger det om en vänskap ifall man inte kan vara ärliga mot varandra? Hur kan jag vara säker på att personen inte har ljugit för mig tidigare eller att personen inte kommer ljuga för mig igen? Hur är det möjligt att kunna lita på personen igen?


Dagens citat:

"Jag är inte här för att tänka, utan för att vara, känna, leva!"
(Johann Gottfried Herder)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Den krympande hustrun (Andrew Kaufman)

Uppläsare: Morgan Alling
 
"En rånare kommer in på en bank med laddad pistol, men istället för att kräva pengar stjäl han ett föremål med affektionsvärde från varje person inne på bankkontoret. Han stjäl en del av själen. Strax efter rånet börjar det hända märkliga saker för rånoffren. En lejontatuering blir levande och jagar sin "ägare", en make förvandlas till snögubbe, en kvinna hittar Gud under soffan.

Stacey Hinterland upptäcker att hon krymper, en aning varje dag. Det verkar inte finnas något hon eller hennes make kan göra för att hindra att hon sakta men säkert är på väg att försvinna. Kan Stacey och de andra offren hitta en lösning innan det är försent?"
 
 
 
Den krympande hustrun är en ganska kort berättelse. Jag anar att det finns ett budskap mellan raderna och jag kan nog delvis tänka mig vad det skulle kunna vara, men om jag ska vara ärlig får jag inte riktigt grepp om berättelsen. Den lyckades snarare förvirra än engagera mig.
 
Det här ljudboksexemplaret har jag lånat på Varbergs bibliotek.


Dagens citat:

"Här är en ny andlig övning för dig: Ta inte dina tankar på för stort allvar."
(Eckhart Tolle)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Zombiekaktusen gör det igen!

Jag har tidigare berättat om vår "zombiekaktus" och för ett litet tag sedan upptäckte jag följande;
 
 
 
Är det bara jag som tycker att det ser skumt ut att en liten del är stendöd och uttorkad, att en annan del är fullt levande, medan en tredje del är ... Ja, inte vet jag. Albino? Halvdöd? Eller, det är kanske ingen zombiekaktus trots allt. Vid närmare eftertanke är det kanske en tidsherre-kaktus (referens till serien Doctor Who) - en kaktus som regenererar när den dör? Som du märker är alternativen många och mysteriet förblir olöst.


Dagens citat:

"Godhet är den enda investering som aldrig är felplacerad."
(Henry David Thoreau)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Dag 17: Något jag gör när jag är ensam [30 dagar]

När jag är ensam hemma brukar jag faktiskt fixa med bloggen och tidsinställa alla inlägg som jag hunnit klottra fram när jag pendlar till och från jobbet. På det sättet behöver jag inte sitta varje dag och göra det och jag kan vara säker på att det kommer ett inlägg varje dag.
 
Under arbetets gång - den är dock klar nu! Äntligen.
 
Något annat som jag har gjort är att brodera medan jag tittat på Lilla huset på prärien. Nu är jag äntligen klar med tavlan till min systerson och ska bara fixa till den så att den kan ramas in. :-)


Dagens citat:

"Kärleken vi ger är den enda kärlek vi behåller."
(Elbert Hubbard)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Välkommen tillbaka, du efterlängtade glädje!

Samtidigt som jag egentligen inte riktigt vågar hoppas, håller jag tummarna för att den glädje som jag i skrivande stund känner, håller i sig.
 
Ända sedan sista helgen i augusti har jag känt glädje och varit en smula upprymd. Jag har t.o.m. fått energi att nu ta itu med något som har legat på vänt alldeles för länge och med just det sistnämnda känns det som om jag har lite flyt just nu. För första gången på bra länge går det faktiskt bra för mig.
 
 
Jag är inte hundra, men det kan ha att göra med att jag på fredagen den veckan släppte taget om något som har tyngt mig länge. Jag pratade om det här med min vän Cherry och då sade hon något klokt - att jag inte ska fästa mig vid något som inte finns. Hon har rätt. Att hela tiden gå och sakna och älta saker som inte längre finns, tar bara onödig energi och kraft - energi och kraft som jag skulle kunna använda till att må bra istället. Dessutom ligger den ständiga saknaden och ledsamheten som ett tungt täcke över mig. Sakna men säkert har den hållit på att kväva mig och min glädje.
 
Nej, det är bättre att gå vidare och (för att citera Pumbaa i Lejonkungen) "lämna det bakomflutna före" en. Det är viktigt att leva i nuet och glädjas åt det som jag faktiskt har - och det är inte så lite! :-)


Dagens citat:

"Finns det liv är det aldrig för sent."
(Mikael Wiehe)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

I Hallands Nyheter

Om du följer min skrivblogg, har du säkert redan sett det. Fredagen den 4 september publicerade Hallands Nyheter en artikel om mig och en Stefan från Varberg och vår medverkan i Över en höstfika.
 
 
På onsdagseftermiddagen den veckan blev jag uppringd av ett 010-nummer. Nyfiket svarade jag och fick veta att det var en journalist från HN som ville ställa några frågor till mig med anledning av min medverkan i novellantologin. Vi hade en trevlig pratstund och hon bad mig att maila en bild på mig, eftersom bilden hon fått från förlaget var för suddig. Efteråt hade jag mycket blandade känslor. Jag pendlade mellan upprymdhet och ångest - mest det sistnämnda.
 
Det var roligt och spännande att tidningen ville prata med mig, även om jag inte gillar att stå i centrum. Hoppas att det inte är så många som har sett artikeln ...


Dagens citat:

"Så länge du lever kommer du att möta utmaningar."
(Karin Volo)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Dag 16: En låt jag lyssnar på när jag är ledsen [30 dagar]

Hmm ... Man kan tolka det på två sätt; en låt jag lyssnar på som passar min sinnesstämning eller en låt jag lyssnar på för att bli glad igen. För att vara ärlig, brukar jag inte medvetet lyssna på låtar när jag är ledsen, men jag ska ge det ett försök.
 
En låt som passar min sinnesstämning när jag är ledsen ... Instinktivt vill jag säga Evanescences låt My immortal. Den är rätt vemodig och brukar spä på mina negativa tankar och känslor när jag är på det humöret, men den är ändå så fin så jag kan inte låta bli att lyssna på den!
 
 
För att göra mig glad, finns det en mängd låtar att lyssna på! Jag har vid det här laget redan gett flertalet sådana exempel. Då återstår frågan vilken låt det är som jag inte har nämnt ... Haha, med risk för att låta barnslig (fast vem bryr sig om det?!) måste jag nog säga att en låt som gör mig glad att lyssna på, är den svenska versionen Känn en doft av kärleken från den älskade Disney-filmen Lejonkungen! Herrejösses vad jag älskar den låten. Det har jag gjort ända sedan jag såg filmen på bio med min familj (året var 1994 eller 1995 - ganska många år sedan nu med andra ord!). Jag brukar faktiskt gå runt och sjunga den för mig själv.
 


Dagens citat:

"Den som är pålitlig finner jag pålitlig; den som icke är pålitlig finner jag också pålitlig, varigenom även han blir pålitlig."
(Lao Zi)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Dag 15: Något jag ser fram emot [30 dagar]

Den dagen vi kan köpa oss ett hus och kanske till och med ha en liten egen trädgård, där vi kan odla lite vad som faller oss in. Jag har varit sugen ganska länge på att kunna få fixa i en egen trädgård. Den dagen - då vi har ett eget hus - tror jag att vi på allvar kan slå oss till ro och förhoppningsvis inte flytta lika ofta.
 
 


Dagens citat:

"Andas, andas in luften, omfamna detta ögonblick, omfamna detta andetag."
(Xavier Rudd)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

På resande fot igen!

Jag har nu fått bekräftat från Jesper (som upphittaren som mailade till mig heter) att den resande boken nu åter är på resande fot. Fram till dess har boken tillbringat tid med Jesper, både i hans hem i Halmstad och på väg till jobbet i Falkenberg. Jesper har gett mig tillåtelse att visa en av platserna där han och boken har haft trevliga lässtunder;
 
 
 
Nu ser jag fram emot att höra ifrån de andra upphittarna! Det här är spännande. :-)


Dagens citat:

"Oroa dig inte för att ingen känner dig; försök att vara någon värd att känna."
(Konfucius)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Dag 14: En låt jag gillar [30 dagar]

Jag är osäker på om jag redan har berättat om den här låten, så du får förlåta mig om det här inlägget blir en upprepning. Jag har inte haft tid eller ork att gå igenom arkivet för att kontrollera.
 
Det är knappast någon överraskning för dig när jag avslöjar att det är en av Josh Grobans låtar som jag tänkte skriva om. Närmare bestämt är det låten False alarms från skivan All that echoes. Jag hade inte tänkt att säga särskilt mycket, utan tänkte att låten kan göra det själv. Som vanligt är kombinationen av melodi och Grobans röst lyckad!
 
 
Far across this red horizon
I am walking down the line
I am picking up the pieces
That this storm has left behind

After all the clouds have fallen
I would breach the battered ground
Turn your darkness into light love
Turn your silence into sound

But I can't cage you in my arms
When my heart is jumping forward
To avoid your false alarms
And you can't tell me not to stay
When I opened up your window
And I watched you fly away

Have you raised the final anchor?
Have you cut the last sail free?
Sending off our due redemption
Like a funeral at sea

I will always hear you calling
You're the sway of falling leaves
Like a bird you'll spiral onward
And you'll know just where I'll be

And I can't cage you in my arms
When my heart is jumping forward
To avoid your false alarms
And you can't tell me not to stay
When I opened up your window
And I watched you fly away

And I can't cage you in my arms
When my heart is jumping forward
To avoid your false alarms
And you can't tell me not to stay
When I opened up your window
And I watched you fly away

I am closing up my window
'Til I see a blue horizon
And the quiet calm of love
Will fly my way


Dagens citat:

"Livet är en gåva, tacka ödmjukt, ta emot. Varje steg är ett under, varje andetag, som vi tar här på vår jord."
(Tomas Ledin)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Anna och Mats bor inte här längre (Helena von Zweigbergk)

Anna och Mats bor inte här längre är en fristående fortsättning på Ur vulkanens mun. Det finns därför en risk för spoilers i det här inlägget.
 
Uppläsare: Helena von Zweigbergk
 
"Kartongerna står färdigpackade. Skilsmässohandlingarna underskrivna. Det har gått tre år sedan Annas och Mats äktenskapskris briserade under en semestervecka på Sicilien. Trots alla försök att lappa ihop äktenskapet har de inte lyckats, inte ens för barnens skull. Nu lämnar de varandra.

Under sex månader får vi följa de första stapplande stegen i deras nya, parallella liv. Hur gör man när man vill ha kärlek och inte orkar vänta längre? Hur gör man när man börjar om på nytt? Anna och Mats bor inte här längre handlar om två människor som tar språnget ut mot något nytt och okänt - men också hoppfullt och livsavgörande."
 
 
Även i den här boken lyckas Helena von Zweigbergk förmedla en mängd känslor; bitterhet, sorg, svartsjuka, glädje m.m. Det är med dessa känslor som hon lyckas hålla kvar mig, även om berättelsen emellanåt börjar kännas lite för mörk. På ett bra sätt lyckas hon måla upp det svåra med känslor och relationer. Samtidigt berör Zweigbergk det svåra i att vara förälder och framförallt under en skilsmässa. Författaren lyckas göra den här boken till något mer än vad den "i fel händer" hade kunnat bli. Bra gjort!
 
Jag ogillar Mats lika mycket som i förra boken och jag känner lika mycket med Anna. Det är svårt att förklara, men jag känner någon form av samhörighet med Anna - trots att vi är väldigt olika.
 
Anna och Mats bor inte här längre är till ytan en stillsam berättelse om de sex första månaderna efter inlämnad ansökan om skilsmässa. Det förekommer inga fysiska våldsamheter, men däremot en mängd psykiska. Trots att det här är en fortsättning, kan den ändå läsas fristående.
 
Det här ljudboksexemplaret har jag lyssnat på genom Storytel.


Dagens citat:

"Den är aldrig ensam som är i goda tankars sällskap."
(Philip Sidney)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

"On the wings of your love I'll be fine"

Det är med ett nostalgiskt skimmer som jag lyssnar på Peter Jöbacks låt Higher. Även om det först var melodin som fångade mig, gör låttexten intryck när man väl tar sig tid att lyssna. När jag hör den här låten får jag ny energi och blir även lite glad. :-) Kan det ha något att göra med att han gör rösten till svenska Aladdin och att den Disney-filmen förblir en av mina älsklingsfilmer? Jag vet inte. Jag får nog fundera på det där.
 


Dagens citat:

"Förmågan att älska är nödvändig att vinna för att inte förlora sig själv."
(Björn Afzelius)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Dag 13: Min favoritårstid [30 dagar]

Sommar! Utan tvekan är min favoritårstid sommaren, så det är tråkigt att den är så pass kort som den är. :-( Jag tycker mycket om sol och värme!
 
 
Dock har älsklingen fått mig att tycka om hösten också, men än så länge är det inte någon favoritårstid. Hösten är mysig med sina färgbyten, men det är väl också allt som är bra med hösten? Eller har jag missat något?
 
 


Dagens citat:

"Lev i samklang med saker som de är och inte som de inbillas."
(Nisargadatta Maharaj)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

"Kvinnor förväntas göra det"

För ett tag sedan läste jag ett blogginlägg som handlade om det här om att mensskydd borde vara gratis (jag har skrivit mina egna åsikter här). När jag läste inlägget, tycktes det mig som om bloggaren försökte bemöta Evahs argument om att det inte borde vara gratis. Vissa saker som den aktuella bloggaren skrev tyckte jag lät logiska i och för sig, medan andra saker fick mig att se rött. Ett av dessa argument var att det borde vara gratis eftersom vi kvinnor ändå måste betala dyra pengar för smink, hårvård, hårborttagning m.m. Någon kommenterade det och menade att vi kvinnor inte alls måste sminka och raka oss. Då svarade bloggaren att vi visst måste göra det, eftersom vi kvinnor förväntas använda smink, raka oss m.m. - för annars anses vi fula och äckliga.
 
 
Där fick jag nog. Det är på grund av sådana tankar som gör att vissa personer inte känner att de kan vara sig själva, utan att de måste vara och göra på ett visst sätt, eftersom de annars ses ned på av samhället. I mina ögon är det fel och det är upp till oss att påverka och förändra samhället. Bloggen Bodypalace gör ett bra jobb i den frågan. Man måste helt enkelt stå på sig och inte böja sig för vad man tror att andra förväntar sig av en.
 
Att använda det som ett argument - att kvinnor måste sminka sig eftersom de förväntas göra det - är i mina ögon att framställa kvinnor som någon form av offer och det vägrar jag att se mig som. Visserligen byggdes inte Rom på en dag (sägs det), men man måste börja någonstans om man vill förändra samhället vi lever i. Jag anser att man bara ska sminka sig eller liknande om man själv vill  - inte för att man förväntas göra det. Om andra inte tycker om de val man gör, är det faktiskt deras problem, inte sant? Var och en bestämmer helt och hållet över sin egen kropp. Så det så. Jag själv har fått lära mig att leva utan att sminka mig (även om det för min del beror på att jag är allergisk mot kosmetika) och vet du vad? Jag har överlevt och jag är gift med en underbar person som älskar mig - trots mitt osminkade jag!


Dagens citat:

"Tillfredsställelse med uppgiften bringar perfektion till sysslan."
(Aristoteles)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Dag 12: Min favoritstad [30 dagar]

Efter alla dessa år, är det fortfarande Lund som är min favoritstad. Ända sedan gymnasiet har jag varit förälskad i den staden. Jag tycker att det är en mysig liten stad och man fylls av en speciell universitetskänsla när man är där, tycker jag. :-) Jag blir alltid lika sugen på att börja plugga när jag strosar på Lunds gator.
 
 


Dagens citat:

"De underbaraste sakerna i världen kan inte ses eller tas på. De måste kännas med hjärtat."
(Helen Keller)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Åh, Kristina!

Tydligt minns jag helgmorgnarna från min barndom då hela familjen satt och åt frukost. Under tiden stod radion på och spelade svensktoppen (tror jag?) och länge var Peter Jöback med och sjöng Guldet blev till sand från musikalen Kristina från Duvemåla. Jag tyckte mycket om Peter Jöbacks sångröst, men jag fattade aldrig riktigt vad han menade med "Ur en stinkande källa drack han vatten, han blev sjuk och gick bort från mig den natten. När hans blick hade slocknat, då blev klockan ur hans hand". Självklart visste jag att "gå bort" betydde "dö", men det tog ganska lång tid innan det gick upp för mig att det var det han menade. Jag trodde att hans färdkamrat bokstavligt talat gick iväg.
 
 
När jag var på väg till Stockholm för att vara med på releasen av novellantologin Över en höstfika, satt jag och lyssnade på en av mina Spotify-spellistor. Rätt som det var spelades det bekanta introt till Guldet blev till sand, fast istället för Peter Jöbacks svenska röst var det Josh Grobans engelska som hördes. På sin senaste skiva Stages, tolkar Groban några musikallåtar och Gold can turn to sand är en av dem. Trots att de har ändrat en del av låttexten, är jag nästan beredd att säga att Josh Grobans tolkning är ett strå vassare än Jöbacks. Fast jag har inte riktigt bestämt mig. Oavsett vilket, är båda låtarna väldigt bra.
 


Dagens citat:

"Att uppfatta Det evigt oföränderliga är att vara klarsynt."
(Lao Zi)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Afrikanen (Jean-Marie Gustave Le Clézio)

Uppläsare: Krister Henriksson
 
"I Afrikanen, 2004, hans trettonde bok på svenska, berättar Le Clézio om hur han som 8-åring efter kriget gör den långa resan till Nigeria, där han för första gången träffar sin far som länge arbetat som läkare i den afrikanska bushen. Mötet med denne främling och Afrika blir en omvälvande upplevelse. Den tvååriga vistelsen kom att för alltid prägla Le Clézio och hans författarskap. Afrikanen är lika mycket ett porträtt av fadern som av Afrika och Le Clézio själv."
 
 
Ganska snart insåg jag att Jean-Marie Gustave Le Clézios Afrikanen inte fungerar som ljudbok. Åtminstone inte för mig. Efter en liten distraktion tvingades jag börja om från början.
 
Afrikanen kräver fullständig uppmärksamhet från läsaren och uppenbarligen lyckades jag inte uppbåda det, i och med att jag mest tyckte att berättelsen kändes hoppig och mycket förvirrande. Kanske hade det gått bättre om jag läst den istället för att lyssna.
 
Förvisso var Afrikanen ingen berättelse som föll mig i smaken, trots Krister Henrikssons behagliga läsning, men jag kan ändå tänka mig att ge författaren ett nytt försök i framtiden med någon av dennes andra böcker.
 
Det här ljudboksexemplaret har jag lyssnat på genom Storytel.


Dagens citat:

"Hemligheten bakom framgång ligger inte i att göra sitt jobb utan att hitta den som passar att göra det."
(Andrew Carnegie)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Dag 11: Mitt bloggnamn [30 dagar]

Själva adressen till bloggen (http://dreamingtiger.blogg.se) har en ganska lång historia. Det började 2004 eller 2005, när jag försökte komma på ett bra och poetiskt användarnamn att använda på nätet. Eftersom jag tycker mycket om tigrar, hade jag från början hetat "Tigertjejen", men givetvis fick jag en del kommentarer från andra personer på olika sidor. Därför ville jag ha något annat och kom på "DreamingTiger". Länge använde jag det som användarnamn på olika sidor och även som bloggadress när jag väl skaffade den här bloggen. Idag ångrar jag just det beslutet lite, eftersom jag tycker att det känns barnsligt. Men, men. :-)
 
 
"Jessicas grotta" anspelar på att jag tycker mycket om vargar (trots att de inte bor i just grottor) och känns en aning mer moget än just "DreamingTiger". Jag får se om jag byter min bloggadress någon dag.


Dagens citat:

"En trädgård får både växter och människor att växa."
(Okänd)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

RSS 2.0

PersonligtToppblogg.se

Personligt
webbhotell
Blogglista.se
Free Pencil 2 Cursors at www.totallyfreecursors.com


Jessicas grotta
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!