Jessicas grotta

Tänkande slut

Sist jag var nere i Malmö fick jag en tidig födelsedagspresent av mina föräldrar; "Utpressningen" av John Grisham. Jag läste klart den nu i veckan och presic som det står på framsidan var den ganska svår att släppa.
 
Utpressningen
 
Handlingen i boken är (nu stjäl jag lite formuleringar från baksidan) att den juridikstuderande Kyle McAvoy hamnar i klorna på ett gäng skurkar, p.g.a. en "mörk" hemlighet från en episod på college. De tvingar honom att ta ett jobb på en av världens största juristfirmor (detta är inget jobb som han vill ha) och hans uppgift är att lämna ut sektretessbelagd information. Om han inte gör det finns risken att han får plikta med sitt liv.

Att boken klart och tydligt handlar om juridik är ett riktigt stort plus. Men det är inte det enda som lyfter boken och gör den bra. Nej, sättet som Grisham skriver på är avgörande. Han har ett ganska levande språk och med hjälp av orden lyckas han binda fast läsaren till orden och hålla kvar denne. Det är en egenskap som man själv avundas väldigt mycket. I ärlighetens namn är det först i de sista kapitlen som det verkligen händer saker, men allt innan dess har inte gjorts tråkig på något sätt. Dialogerna är realistiska och det ska Grisham ha beröm för, eftersom inte alla (däribland Henning Mankell) lyckas presentera dialoger som man verkligen tror på. Något annat som han också ska ha beröm för är att han inte  - som tyvärr många författare gör -  ingående har beskrivit sexscener som förekommer. Att bara nämna att det har skett räcker många gånger och det är precis vad Grisham gör.

En liten besvikelse är dock slutet, men det här är bara vad jag tycker. Utan att säga för mycket kan jag berätta att slutet är lite av att tänk-själv. Ett direkt svar på något som har byggts upp under hela boken får man tyvärr inte. Fast å andra sidan är det också bra att han inte skrev läsaren på näsan, för med tanke på omständigheterna är det ett realistiskt slut. Det är bara min nyfikenhet och omförmåga att tänka längre än vad näsan räcker, som skriker efter ett svar.

Kort och gott var det en spännande roman som jag kan rekommendera att läsa. John Grisham har lyckats igen.

Nu är det dags för mig att sätta punkt, men innan dess tänkte jag låta dig få lyssna på en låt som jag personligen tycker om. Det är Lars Winnerbäcks "Timglas" och nej, jag tycker inte om den bara för att han blev ganska stor för några år sedan. Jag tyckte om den redan innan jag ens kände till honom. Det var en kompis som skickade låten till mig. Varsågod och lyssna själv Smile
 
Dagens citat:

"Det är lättare att förlåta en fiende än en vän."
(Friedrich Nietzsche)

Ha det så bra!
Varma kramar
Jessie

Regnkaos

Först och främst; Vi fick tillbaka varmvattnet i onsdags! Biggrin Jag gick ned till kontoret vid åtta och precis när jag kom dit var de på väg ut. Den ena husvärden såg frågande på mig och när jag ställde frågan om varför vi inte hade något varmvatten, svarade han att de just var i färd med att undersöka saken. Några minuter senare hade vi härligt varmt vatten i kranen. Jippi!

Nu till det som jag skulle tala om. Igår var det riktigt regnkaos här i Sörmland. Under natten till igår ösregnade det så att man knappt kunde se ut genom fönstren och det åskade och blixtrade riktigt mycket. Jag vaknade till och gick upp för att rädda blommorna på balkongen från en säker drunkning. Senare på morgonen/förmiddagen var det lite uppehåll, men sedan brakade helvetet lös igen. Och vet du vad? Jag och min sambo skulle givetvis ge oss ut i det. Blink

Fast jag klagar inte. Resultatet av vår resa blev lyckad till slut. Vi körde iväg till en gård en bit utanför Eskilstuna för att köpa en skänk i furu för bara 800 kr! Endast underdelen brukar kosta över tusen kronor och nu fick vi underdel plus överdel och så ingick belysning. Vi var först lite oroliga för att inte hitta dit, men vi lyckades till slut och sedan väntade en lång resa hem i ösregnet. Det värsta var dock att släpet som vi hade hyrt läckte in, så skänken var väldigt blöt. Det blev att torka av den så fort vi hade fått in den i lägenheten, men att få in den var en besvärligare fråga.

Vi bor ju på andra våningen, vilket innebär att vi var tvungna att bära upp den för några trappor. Problemet var bara att den var väldigt tung och jag är väldigt svag, så min stackars sambo fick ta den värsta smällen och jag ... Ja, jag fick nästan hela tiden sätta ned den för att vila. Men upp kom vi och hyfsat torr blev den. Var bara på baksidan som den fortfarande var lite blöt, men det var inget som vi kunde göra något åt.

En sak kom jag fram till efter att ha hjälpt till att bära in åbäket; Flyttgubbe är inget som jag ska tänka på att bli, så det får jag stryka från listan över potentiella jobb. Får nog lägga mig ned sen och vila ryggen, för den värker fortfarande.

Skänk

Stor och fin va?

 

 Dagens citat:

"En man tittar inte bakom dörren om han inte har stått där själv."
(Henri Du Bois)

Ha det så bra!
Varma kramar
Jessie

Ny istid

Jag börjar bli ganska säker på att det är en ny istid på gång. I alla fall om man tänker på våra kranar här i lägenheten, för vi har inte haft varmvatten sedan 14-tiden igår. Nu kan ju varmvattnet ha försvunnit tidigare, men det var då jag upptäckte det. Eftersom det har hänt i Malmö att de har strypt varmvattnet i kanske två-tre timmar, avvaktade jag tills runt fem (då min sambo var på väg hem) och när det fortfarande inte hade kommit tillbaka gjorde jag en felanmälan hos securitas (det är dit man kopplas när fastighetsbolagets kontor har stängt).

Kvinnan jag pratade med fattade ingenting och ville först inte hjälpa mig eftersom hon inte visste vad hon skulle göra. Men hon frågade i alla fall efter en stund om hon skulle göra en felanmälan. Jag ville att hon skulle göra det, så hon svarade att hon skulle prata med en jour-kille och återkomma till mig. Någon halvtimme senare ringde den här jour-killen, men tyckte att vi skulle avvakta ännu mer eftersom han var säker på att det skulle komma tillbaka inom några timmar. Med tanke på att det var varmt ute var sannolikheten stor att många hade duschat och att det var därför som varmvattnet är borta.

Det hade fortfarande inte kommit tillbaka nu på morgonen, så jag ska gå ned till fastighetsskötarna vid åttatiden. De borde vara där då. Hoppas att de kan hjälpa mig. Vi betalar faktiskt hyra och borde förvänta oss att det finns varmvatten tillgängligt. Min sambo fick ju duscha i iskallt vatten när han kom hem igår och jag har inte kunnat diska eftersom man inte ska diska i kallvatten (smutsen försvinner inte). Visst kan jag alltid värma vatten på spisen eller i vattenkokare, men det ska ju inte behövas. Jag vill ha vårt varmvatten tillbaka!


Dagens citat:

"En man börjar bli gammal när han tittar på matsedeln innan han tittar på servitrisen."
(Okänd)

Ha det så bra!
Iskalla kramar
Jessie