Jessicas grotta

Tur eller bara tillmötesgående?

I fredags var jag inne på Kjell och Company på Kungsgatan i Stockholm för att reklamera mina hörlurar som jag köpte för lite mer än en månad sedan, därför att det inte kommer ut något ljud från dem. De lade av nu i veckan tror jag att det var. Jag räknade med att de skulle krångla och kräva att få se kvitto innan de ens bestämde sig för att ta itu med mitt problem. Nu vet jag (efter att ha läst konsumentköplagen några gånger) att jag hade rätt att reklamera inom tre år från det att jag köpt produkten och inom sex månader från köpet är det de som ska visa att jag har varit culpös (vårdslös). Jag hade i huvudet planerat att hänvisa till KKL (konsumentköplagen). Men det behövdes inte. Killen som betjänade mig lyssnade på det jag sade (att jag ville reklamera dem därför att det inte längre kom ljud från dem), sedan tog han dem in på lagret. Han kom ut efter en stund och bekräftade att det var som jag hade sagt och meddelade att han skulle hämta nya. Hela tiden log han och var vänlig. Jag var ganska förvånad, men glad över hans trevliga bemötande.

Igår åkte jag och älsklingen till Jula i Södertälje för att reklamera matberedaren som vi köpte för snart ett år sedan. Någon gång i början på den här veckan eller i slutet av förra slutade den att fungera. Konstigt nog lyser lampan där framme när man stoppar in kontakten i vägguttaget, men beredaren vägrar att göra det den ska när man vrider där framme. Jag är övertygad om att elektronik inte tycker om mig. Jag har alltid problem med det elektroniska. Ledsen smilis Hur som helst, jag packade ned maskinen i dess originalkartong och tog med kvittot till Södertälje och fick efter en stunds väntan hjälp av en som arbetar där. Jag förklarade att jag ville reklamera den och försökte förklara vad som var fel. Han trodde att det inte alls kommer ström till den, men uppenbarligen gör det ju det då lampan där framme lyser. Han frågade om jag ville ha en ny och du förstår nog vad jag svarade? (Om du inte vet det så ville jag ha en ny). Inget krångel här heller. Han tittade inte ens i lådan för att se att beredaren var där. Som min fästman sade; jag hade kunnat stoppa i något annat och säga att det var matberedaren och att jag ville ha en ny då den inte fungerade. Men jag klagar inte. Jag är bara glad att det inte blev något krångel Biggrin

När vi ändå var i Södertälje idag och handlade passade vi på att gå in på Skopunkten borta vid Axa Sportcentrum/Scaniarinken. Jag behövde vinterskor och icke-fodrade stövlar som jag kan ha till kjolen medan fästmannen behövde nya gympaskor. Jag hittade ett par vinterstövlar efter lite om och men, men inte de där icke-fodrade. Älsklingen hittade inte heller gympaskor till sig. Med andra ord får jag passa på att åka in till Stockholm när jag är ledig och antingen gå till Skopunkten på Sveavägen eller till Deichmann sko som också ligger däromkring. Får hoppas att de har det jag vill ha.

Vinterstövlar
Vinterstövlar
Vinterstövlar


Lade upp bilder på mina vinterstövlar om du är intresserad av att se dem ^^


Dagens citat:

" Ett hjärta utan tacksamhet är som ett ljus utan veke. Det brinner inte."
(Okänd)

Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Riktigt talangfull

I dagens inlägg vill jag ge dig möjlighet att få ta del av en mycket talangfull författare som har lagt ut några av sina texter på Kapitel1. Jag njuter av varje ord som jag läser av det hon har skrivit och med alla hennes texter blir jag berörd och enligt mig är det något mycket viktigt som en författare ska sikta efter. Det spelar ingen roll hur man berör sina läsare. Man kan skapa rädsla, avsky, glädje etc. Att skapa känslor och beröra andra människor är det som gör ens texter levande. Det och målande språk.

Den text som jag tänkte tipsa dig om är för mig både smått humoristiskt och även en smula skrämmande. Mycket av det hon skriver är dystert och hemskt, men hon skriver så väldigt bra! Ta dig gärna tid och läs.


LästipsDagens citat:

"Kära Örebroare!"
(Kung Carl XVI Gustav håller tal i Arboga, 1985)

Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Snacka om déja vu

Idag fick vi vårt förberedelsematerial inför rättegångsspelet som vi ska ha i nästa vecka och man kan säga att det var som en "redan-upplevt"-händelse för mig när jag började läsa bakgrunden.

Om du inte vet vad ett rättegångsspel är eller innebär, kan jag förklara det lite lätt här. Precis som det hörs på namnet är det en form av lek eller spel, där man "leker" en riktigt domstol med ett riktigt mål. Lite som teater. Man delas in i roller (åklagare, domare, nämndemän, vittnen etc) och sedan ska man med sin juridiska kunskap agera som om man hade haft den här rollen i verkliga livet. Det förberedelsematerialet som vi fick idag var med andra ord bakgrunden till målet, målsägandens historia resp. den tilltalades historia samt vittnen, poliser etc.

Vad menar jag då med att detta var déja vu för mig? Jo, vi hade just det här målet i vårt rättegångsspel i ettan på gymnasiet! Då var jag åklagare i det målet och dessvärre förlorade vi. Anledningen var nog till ganska stor del att det var rätt så ostrukturerat och dåligt förberett. Våra juristmentorer som vi hade, skulle ha gett oss ännu mer information och hjälp. Dessutom var vi många i varje grupp. Istället för en åklagare och en advokat var vi nog fyra, fem stycken av varje! Det hade varit smartast att låta oss få ha ett brottmål i tvåan, då vi under det året läste straffrätt, men det är ju väldigt lätt att vara efterklok.

Lite tråkigt att vi har samma fall som jag hade för ungefär fyra och ett halvt år sedan, eftersom jag hade tyckt att det hade varit roligare med ett nytt mål. Men nu har jag i och för sig chansen att kunna ta en annan roll om jag vill det. Jag ska fundera under helgen. Jag lutar just nu ganska mycket åt att göra ett nytt försök som åklagare, då jag nu har ännu större juridisk kunskap och "erfarenhet" än vad jag hade när jag var 16 år. Men roligt ska det i alla fall bli med rättegångsspel, även om jag hade föredragit ett nytt fall.


Dagens citat:

"Det finns en plats på jorden, där solen aldrig ler. Den platsen heter skola, dit vill jag aldrig mer."
(Okänd)

Ha det så bra!
Kramar
Jessie