Dubbel heltid?

Häromdagen sade älsklingen något väldigt smart och tänkvärt. Skolan är ju tänkt att vara heltid, det vill säga representera ett heltidsjobb. Tanken är att man ska vara i skolan i åtta timmar om dagen. Men om man nu är i skolan i åtta timmar, innebär inte det då att man har fullgjort ett dags heltidsjobb? Varför måste man då hem och plugga? Det borde realistiskt sett räknas som övertid, eller hur?

Fast då slår mig en tanke. Man har ju raster varje dag och det är inte alla dagar som man är i skolan i åtta timmar. När det gäller ett heltidsjobb räknas i regel inte rasterna in i de där åtta timmarna som man ska arbeta (om man inte jobbar på Coop Extra i Strängnäs ...). Det är nog mest sannolikt att det är genom dessa raster som skolorna kommer undan med att säga att man ska gå i skolan på heltid och samtidigt kunna ge läxor.

För omkring två år sedan, när jag läste retorik vid LU (Lunds universitet) hörde jag på radion att en norsk forskare hade kommit fram till en slutsats i sin vetenskapliga studie att läxor är barnplågeri. Nu hörde jag inte riktigt noga på varför det skulle vara barnplågeri, men jag tyckte att det lät som en "rolig" slutsats. Klart att man kanske inte riktigt gillar läxor, men om man tänker efter; hur ska man annars kunna lära sig? Visserligen finns det vissa som lär sig genom att bara lyssna, fast majoriteten av Sveriges elever/studenter måste också plugga - på egen hand eller i grupp. Man får helt enkelt se läxor som ett nödvändigt ont.

En sista sak; som regel har det ställts att man max får ha två prov på en dag och under en vecka (om jag inte minns helt fel). Lite fult kan man då tycka, är att vissa lärare kommer undan denna regel genom att döpa om sitt prov till läxförhör (men att utformningen och betygsättningen är identiskt med ett prov). Jag hade en sådan lärare på gymnasiet.

Nu blev det ganska rörigt, det är jag medveten om. Men jag hoppas att du har överseende och förstod vad jag ville ha fram med inlägget.


Dagens citat:

"I’ll bend the world to our will, and we’ll make time stand still."
(Neil Patrick Harris - My Freeze Ray)

Ha det så bra!
Läxiga kramar
Jessie