Kommentarer - en konst?

Häromdagen när jag loggade in på mejlen såg jag att K1 meddelade om att någon hade kommenterat en av mina noveller. Att någon gör det här händer inte så ofta, men visst händer det någon gång. Var vanligare på Färdlektyr.nu, så det var genom det som man blev ganska van. Fast trots det, drar magen ihop sig av nervositet när man ser de magiska orden att någon har kommenterat ens egen text. Vad kommer personen säga? Kommer man bli totalt sågad? De flesta av novellerna som ligger uppe är skrivna under min första tid på gymnasiet. Det var då som jag hade tid att skriva och jag har utvecklats en del sedan de skrevs.

När nervositeten hade lagt sig, klickade jag mig vidare till K1 och novellen som blivit kommenterad och möttes av "Skriv mer". Varken mer eller mindre. Jag visste inte om jag skulle bli glad eller irriterad; glad för att jag slapp hårda ord om något som jag själv har skapat, fast irriterad på att personen inte har tillräckligt med ord i sitt ordförråd för att konkretisera vad denne vill. Vad menar personen med "Skriv mer"? Visserligen är jag medveten om att många av mina noveller är korta, men när jag har fått fram det som jag vill ha fram med novellerna, avslutar jag dem. Oftast när jag skriver en novell är det för att bearbeta tankar som jag har och då finns det oftast ett syfte som jag vill uppnå med dem (för mig).

Men vad innebär "skriv mer"? Jag har två alternativ i huvudet. Ena är att personen vill att jag fortsätter där jag slutade, och att jag därifrån utvecklar berättelsen. "Vad hände sen?", ungefär. Men som jag precis sade, ser jag ingen mening till det då jag har uppnått det jag var ute efter när jag skrev. Om jag i det läget fortsätter att mala på, finns ju risken att allt faller pladask (även om den redan nu inte är särskilt bra). Det andra alternativet är att personen vill att jag utvecklar detaljer. Vad känner personerna, hur ser omgivningen ut etc. Om jag nu inte redan har gjort det. Kanske inte tillräckligt, vem vet.

Egentligen borde jag kunna vända kommentaren tillbaka till kommentarens författare; skriv mer! Vad menar du? Nu har jag i och för sig en princip att jag inte förändrar de noveller som jag redan har skrivit (förutom språkligt). Men de kommentarer som jag får, tar jag med mig till nästa text som jag skriver. Borde jag skriva till personen och fråga exakt vad denne vill ha ut av sin kommentar?

Att skriva kommentarer är knappast en konstform, även om konstruktiv kritik kan vara knepigt och är något som man kan behöva träna sig i. Fast att klart uttrycka vad man tycker är väl ingen svår sak? Jag har tidigare berättat att jag många gånger går på känsla när jag tycker och tänker, och då kan jag ha svårt för att exakt tala om vad jag vill ha fram, men jag försöker i alla fall att få fram det. Om jag inte skulle få det, då talar jag om det för skribenten och hoppas att han/hon ändå förstår mig. Lite i alla fall. Eller så kan vi börja diskutera lite och då kan det jag menar komma fram. Lite tydligare än "skriv mer" tycker jag att personen bör vara. Fast det är kanske bara jag som är kräsen, eller till och med bortskämd. Vem vet.


Dagens citat:

"Journalister säger alltid sånt som inte är sant, i hopp om att det ska bli sant om de upprepar det tillräckligt ofta."
(Arnold Bennett)

Ha det så bra!
Kramar
Jessie