Ja... Ja... JA!

Jag älskar att läsa (även om jag älskar min sambo mer än så^^) och har en del favoriter som jag kan tänka mig att läsa igen. "Mördande hetta" som Nora Roberts har skrivit är en. Läs den gärna Biggrin Nu har jag i alla fall helt klart fått en ny bok att lägga till favoritlistan, även om det här inte är en skönlitterär bok. Nej, det är inte "Sveriges Rikes Lag" som jag talar om (för den är ju en bra bok, fast den läser jag inte från pärm till pärm...). Men det var en bra gissning Wink Vill du att jag drar ut på det mer eller ska jag komma till saken? Nåväl, den bok jag talar om är "Första Hjälpen i Svenska" som Gösta Åberg har skrivit. Kan inte med ord beskriva hur språkpolisen i mig jublar när jag läser den boken. Den tar upp mycket av sådant som många gör fel (även till viss del jag). Fick den som premium för mina insatser i skolan under trean på gymnasiet.

Nu kan man tro att den här boken riktar sig till personer som inte kan svenska och ska lära sig, fast jag vill nog ändå påstå att alla skulle kunna läsa den. I alla fall en gång för det är en ganska nyttig bok att ha läst. Men dess syfte är att vara en slags handbok i svenska. Jag fick faktiskt lära mig något som jag har fått lära mig fel från början! Visste du att museum i den böjda formen inte ska stavas muséet utan att det faktiskt stavas museet? Det visste i alla fall inte jag. Men jag njuter som sagt av att läsa den här. Fast nu har jag i och för sig ett litet språkintresse, så det kanske hjälper till lite. Vad vet jag Tunga Dessutom är jag som sagt lite av en språkpolis och är allergisk mot folk som inte kan det där med särskrivning... Språkpolis blev jag på gymnasiet och det tror jag att jag kan tacka min klassföreståndare för, som även var min svensk- och engelsklärare.

Men läs den gärna om du nu bara tänker läsa en enda bok. Smile Och om du vill lära dig lite mer svenska som du kanske inte visste.

Första hjälpen i svenska

Dagens citat:


"Any dolt with half a brain can see that humankind has gone insane."
(Neil Patrick Harris - My Eyes)


Ha det så bra!
Somriga kramar
Jessie