Fattat fel..?

Håller på att läsa "Iliaden" som sägs vara skriven av en man som heter Homeros, men man är inte riktigt säker på om han verkligen fanns eller om han istället är en slags symbol för andra som tillsammans skapat historierna. Men för enkelhetens skull bestämmer jag för tillfället att han var en man som fanns. Punkt slut. Har i alla fall hunnit komma till sång 16 av totalt 24. Om du inte vet vad sång i den här bemärkelsen är, kan jag jämföra det med kapitel. De här berättelserna (finns ju också den kända "Odyseen") uppstod ju i en muntlig kultur. Alltså, innan skriftspråket kom till. För att då lyckas komma ihåg berättelserna som gick från mun till mun i generationer, berättade man dem på vers. Förstår du vad jag menar? Man berättade dem ungefär med någon sorts melodi, bortsett från att man inte sjöng, utan talade hela tiden.

Iliaden



Under min högstadietid fick jag lära mig nästan alla grekiska myter och vi läste om dem så att jag nästan spydde! Så trött blev jag. Därför kan du kanske tänka dig att jag blev ganska förvånad när jag började läsa "Iliaden" för den börjar inte alls så som jag har fått lära mig! Blink Ledsen smilis Min svensk-/musiklärare på högstadiet berättade att den börjar med att Zeus ska hålla ett födelsedagskalas och bjuder in alla gudar förutom en. I vredesmod slänger hon in ett gyllene äpple med skriften "Till den skönaste". De gudinnor som gör anspråk på äpplet är Hera, Pallas Atena och Afrodite. De begär att Zeus ska avgöra vem som är vackrast av dem, men feg som han är säger han åt dem att en fårvallare på berget Ida vid namn Paris ska ta detta beslut. Gudinnorna beger sig dit och lockar honom med gåvor för att han ska välja just henne. Hera lockar med att han ska få all makt  världen, medan Pallas Atena lockar med att han ska bli smartast (har för mig att hon även erbjuder något som har med krig att göra, men på den punkten är jag osäker). Afrodite erbjuder honom den vackraste kvinnan i världen; Sköna Helena som dessutom är gift med kung Menelaos. Gissa vem han väljer? Just det, Afrodite. Han åker alltså dit (han är kung Priamos son, så han åker dit för att försäkra sig om att landet har god relation till Sparta där Menelaos härskar) och på vägen hem tar han med sig Helena. Menelaos blir rasande och med hjälp av sin bror Agamemnon samt andra krigsherrar, startar han ett krig mot Troja, där Priamos är kung och Paris har sin bostad.

Hur började då den här boken? Mitt i kriget! Jag förstod ingenting. Först trodde jag att det handlade om ett annat krig, men när Menelaos nämnde något med att Helena fanns i Troja förstod jag att det var det kriget som de syftade på. Ska se sen om jag hittar en annan version och om det då är en annan början....

Dagens citat:

"Håll fast drömmarna, för om drömmarna dör är livet som en skadad, vingskjuten fågel som inte kan flyga."

Ha det så bra!
Kramar
Jessie