Datumkolla VÄLDIGT noga!

Idag tänkte jag tala om en ganska hemsk upptäckt som jag gjorde under min praktiktid. Från början gjorde jag inte det, för jag tänkte att de säkert hade koll på det, men efter att ha "frontat" bland sylten och sett sylt vars bäst före-datum var 2009, började jag kolla i hela butiken. Vad är det jag pratar om? Jo, att datumkolla.

Visst, man vet att man ska kolla på datum och att man ska helst ta de varor som står längst in, för då har man bäst chans att få tag i varor som har långt bäst före-datum. Alla butiker som har hand om någon sorts mat gör ju på det sättet att det "gamla" (med tidigast bäst före-datum) tas ut och man sätter in de varor med senare bäst före-datum för att sedan sätta tillbaka de "gamla" varorna. Det vet alla. Var ju knappast så att jag inte tittade på datum när jag köpte varor. Men i ärlighetens namn tänkte  jag nog inte riktigt på det när det gällde konservburkar och liknande, för de räknar man ju med att de varar länge. Efter att ha datumkollat hela Coop Extra, insåg jag att man måste även titta på datumet på konservburkar ocgh liknande. Varför? Jo, jag fann burkar som gått ut 2008 (har för mig att någon till och med gick ut 2006, men det är jag inte säker på) och många gånger fanns detta längst bak, och framför fanns färskare varor. Man kan säga att jag tappade all aptit och var ganska äcklad.

Från början räknade jag inte heller hur mycket jag slängde, men när jag fyllde vagn efter vagn (och då hade jag bara kollat en avdelning när vagnen fylldes) började jag bli nyfiken på hur mycket jag egentligen slängde. Under mina sista tre dagar skrev jag upp och dessa siffror kom fram:

Måndag: 184 varor
Tisdag: 173 varor
Onsdag: 8 varor

Och tänk dig då att jag hade slängt mycket mer innan jag började räkna...

Sammanfattningsvis; var jättenoga med att kolla datum på det du köper, även om det är konservburkar eller liknande! För om en affär har det på det här sättet (varor som gick ut 2008!) så kan säkert fler ha det. Man vill ju helst inte bli sjuk från varor man har handlat.

Tja, det var i stort sett det som jag ville förmedla idag. Blev inget långt inlägg, men som "kompensation" ska jag försöka få till kartan. Hoppas att resultatet blir mer tillfredsställande än sist. Och just det, har lagt upp novellen "HON" på Kapitel1, ifall du har lust att läsa ^^

Dagens citat:

"Everybody makes mistakes. That's why they put erasers on pencils."


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

En karta som visar var Åkers Styckebruk ligger.