Förutsägbart, men ack så lockande

Jag kom att tänka på en sak igår när min fästman frågade mig en sak då jag berättade om Nora Roberts sedvanliga mönster när hon skriver.

Jag har börjat läsa romanen "Blå Dahlia" som jag fick av min älskling på min födelsedag (och det är givetvis Nora Roberts som har skrivit den). Om du har glömt bort det, är hon för tillfället min favoritförfattare därför att jag tycker om sättet hon skriver på. Dessutom är hennes kriminalromaner väldigt spännande, vilket i och för sig kan ha något att göra med att hon skriver på ett väldigt målande och fångande sätt. Redan från den första meningen lyckas hon på något sätt trollbinda i alla fall mig. Sedan smeker hennes ord ögonen och sinnet, vilket innebär att det är behagligt att läsa det hon skriver. Men ... (Givetvis skulle det komma ett "men", det kände du väl på dig?) tyvärr är hon väldigt förutsägbar i sina romaner. Även om historierna i sak kan skilja sig från varandra har hon ändå ett ytterst tydligt mönster. Jag tänkte först skriva vilket mönster det är (som är samma i alla hennes romaner) men det är stor risk att jag förstör för dig om du skulle få lust att läsa.

I vilket fall som helst, jag sade vilket mönster det var till min fästman och då frågade han mig om jag inte tyckte att det var tråkigt att läsa samma sak varje gång? Till viss del är det det. Varje gång hon sätter igång kedjan (mönstret innefattar några delar) kan jag inte göra annat än att sucka och känna besvikelse. I en av hennes romaner hoppades jag intensivt på att hon skulle förvåna mig och avsluta på ett helt annat sätt. Det gjorde hon inte och innerst inne kände jag det på mig, även om jag ändå hoppades på något annat.

Men även om det är lite småtråkigt att hon har samma mönster i varje berättelse, tycker jag ändå om hennes sätt att skriva för mycket för att avstå från att läsa. Hennes skrivnivå ligger så pass högt att jag känner viss avundsjuka och skulle önska att jag också kunde skriva så bra!

Med andra ord är det hennes utomordentligt bra skrivsätt som räddar henne, i mina ögon. Sen finns det kanske de som tycker att det är bekvämt med att läsa ungefär samma sak om och om igen. Vad vet jag.



Dagens citat:

"Genom att försöka med det omöjliga når man högsta graden av det möjliga."
(August Strindberg)

Ha det så bra!
Förutsägbara kramar
Jessie