Data eller dator?

Har du funderat på om du säger "data" eller "dator" när du pratar om maskinen? I talspråk är "data" allmänt accepterat, men vad är egentligen korrekt att säga?

I tvåan eller trean på gymnasiet skulle vi under en svensklektion vara i datorsalen, fast vår svensklärare hade skrivit "datasalen". När hon kom för att öppna, påpekade jag för henne att det hette "datorsal" (jag hade fått lära mig det när jag deltog i "Teknik för tjejer" under sommaren mellan sjuan och åttan) och minst två klasskamrater höll med mig. Läraren hävdade envist att "datasal" var det korrekta, fast jag och de här två klasskamraterna gav oss inte. Vi gick i alla fall och satte oss för att arbeta och efter en stund kom läraren fram till mig och erkände att jag hade haft rätt. Hon hade nämligen suttit och kollat upp det.

 

Datorer



Jag kan acceptera när folk säger "data" då de talar, men i skrift stör det mig när jag ser det och det beror på att "data" och "dator" inte är samma sak. För att vara helt säker på min sak vände jag mig till SAOL och fick följande förklaringar;

data = uppgifter; fakta ...
dator = maskin för automatisk databehandling, datamaskin

Med andra ord är "data" själva informationen medan "dator" är maskinen som man arbetar med. Inget annat. Såvida du inte säger "datamaskin", men det tror jag är lite för långt för de flesta att säga. Men "data" är ingen accepterad förkortning, bortsett från talspråk.



Dagens citat:

"You ever love somebody so much, you can barely breathe."
(Eminem - Love The Way You Lie)

Ha det så bra!
Kramar
Jessie