Cyklister är också trafikanter!

Trots min avsaknad av körkort har jag lärt mig att man som bilist ska visa sina medtrafikanter hänsyn genom att bland annat inte blända mötande trafik med helljus.

Fast enligt många verkar cyklister inte vara några medtrafikanter då släckande av helljuset tycks vara en onödig lyx. Inget som man ska slösa bort på en simpel cyklist. Vad spelar det för roll om cyklisten blir bländad? Det är väl inget som man behöver bry sig om?


Då ska jag komma med ett överraskande faktum: cyklister är också i behov av mörkerseende och om man blir bländad kan det faktiskt ske olyckor - även med cykel! Visst, i stor utsträckning finns det gatubelysning men det finns det knappast överallt. Därför är det viktigt att kunna se i mörker. Om man exempelvis skulle köra på ett djur (även ett litet) riskerar cyklisten mer än bilisten att skada sig. Man är faktiskt mer blottad en cykel än i en bil. Dessutom, hur roligt är det på en skala ett till tio att bli bländad och inte kunna se något - oavsett var man befinner sig?

Försök att tänka på detta nästa gång du är ute och kör. Man ska behandla andra så som man själv vill bli behandlad.


Dagens citat:

"En skola är en kasern för minderåriga, kamouflerad till en civil anläggning."
(Rudolf Rolfs)

Ha det så bra!
Cyklande kramar
Jessie