The photoshop effect

Att personer i media allt som oftast blir retuscherade är nog något som förmodligen de allra flesta känner till. Fast jag erkänner att jag inte visste att dessa personer blir omgjorda i sådan stor utsträckning som de visar i "The photoshop effect". I ärlighetens namn blev jag både rädd och förbannad när jag såg de här delarna på YouTube.




Det som jag reagerar på så starkt är att de i datorn (med "de" menar jag de som arbetar med och är ansvariga för bilderna) gör de som blivit fotograferade smalare än vad de är i verkligheten (och även andra "förbättringar"). Bara för att de ska passa in i idealet för vad som är vackert! Förstår de inte vad de bidrar till?! Med den här tekniken får de andra människor, och framför allt unga, att må dåligt över att de själva inte har den där idealkroppen. Att de inte är tillräckligt bra. Fast det värsta är nog att andra börjar vidta aktiva handlingar och kämpa för att uppnå det här utseendet, trots att det i själva verket kan vara väldigt skadligt.

Att använda argument som att det inte är någon stor grej eftersom alla vet om det, är korkat. De allra flesta känner säkert till att personerna i media blir retuscherade, men kanske inte i den här utsträckningen (jag gjorde inte det). Och även om man känner till att det är så här, är det väldigt lätt att den där kunskapen går och gömmer sig precis när man betraktar den omgjorda personen. Av egen erfarenhet vet jag att det kan bli så, för trots att jag vet att den där kvinnan i tidningen förmodligen blivit omgjord, smyger sig känslan av otillräcklighet på mig. Om ändå jag kunde vara lika vacker som hon. Fast om man inte alls vet om att det går till på det här sättet tar man verkligen det man ser som en sanning. Man mår dåligt över att man inte ser ut som de i tidningen. Fast kanske tillåter man sig även att tänka att "om den personen kan se ut så, kan väl jag."




Alla har ett eget ansvar och att lägga all skuld på media vore orättvist. Men media har en enorm makt och påverkar väldigt många. Att inte bli påverkad det minsta av att dagligen matas med de rådande idealen som media håller fram, kräver stor styrka. Det är inte alla som har den styrkan. Till slut riskerar man att falla för fasaden som media visar fram och om man då är ung och ännu formbar går det snabbare att bli påverkad. För när man är ung är man känslig och många gör vad som helst för att passa in. För att få vara en i gänget. Jag minns själv den rädslan. Att inte passa in. I den situationen är det inte lätt att vara förnuftig.




Jag önskar att idealet försvann och att man kunde acceptera alla för den man är. Varför måste vi sträva efter att se ut på ett visst sätt? Min åsikt är att idealen och dessa fula grepp gör mer skada än nytta. Vi borde sträva efter att må bra och vara lyckliga. Dock borde inte det bli ett ideal eftersom det då kommer missbrukas på ett eller annat sätt. Men alla borde försöka sträva efter att må bra och vara lycklig. Och försöka hjälpa våra medmänniskor att också nå dit.


Dagens citat:

"En tjej utan former är som en säng utan kuddar."
(Okänd)

Ha det så bra!
Retuscherade kramar
Jessie