Musik kan rädda liv

När jag gick på högstadiet brukade jag läsa OKEJ-tidningen, men någon gång på gymnasiet slutade jag att prenumerera på den för att jag insåg att jag ändå bara ögnade genom den som hastigast. Men när jag i alla fall verkligen läste den, brukade jag först läsa insändarna som andra läsare skickat in.

Vad i stort sett alla nummer hade gemensamt  var att insändarsidan hade oftast minst ett inlägg som handlade om hur musiken hade räddat skribentens liv. När jag då läste de där inläggen kunde jag sucka och tänka att insändarskribenterna överdrev väldigt mycket. Hur kan en artist eller en grupp med sin musik påverka en människa så fundamentalt? Det låter inte riktigt klokt. Därför kunde jag känna mig ganska irriterad på de där inläggen.

Min inställning ändrades dock under vårterminen i ettan på gymnasiet när jag var med om något som fick mig att må rätt dåligt. För att ta mig genom den här händelsen pratade jag med vänner och familj, men även något ganska avgörande för mitt självförtroende, nämligen att lyssna på framför allt två låtar. De fick mig att gå från tvivel (gjorde jag inte fel här?) till säkerhet (jag gjorde fullkomligt rätt att göra på det här sättet). Låtarna gav mig så att säga skinn på näsan och tron på mig själv i den här situationen. Även senare har musiken (andra låtar då givetvis) fått mig att må bättre, så efter den där händelsen fick jag förståelse och även respekt för den kraft som musiken faktiskt besitter och som jag tidigare inte förstått.

Vad vill jag då ha sagt? Trots att det kan låta konstigt, kan musik få en att må bättre och kanske till och med rädda liv. Fast detta varierar förstås från person till person och det kan säkert finnas personer som inte alls påverkas av musik. Men om man inte vet hur musik får en att reagera, skadar det aldrig att testa. Man förlorar liksom ingenting på det.

Här är i alla fall låtarna som hjälpte mig den där gången. Lyssna och njut.



Artist: Linda Bengtzing
Låt: Jag Ljuger Så Bra





Artist: Pandora
Låt: I Won't Look Back






Dagens citat:

"En oprövad vän är som en oknäckt nöt."
(Ryskt ordspråk)

Ha det så bra!
Musikaliska kramar
Jessie