Jessicas grotta

Osäker ståndpunkt

Under våra kommunikationslektioner har vi fått träna oss på att skriva övertygande dispositioner (eller kanske bättre känt som argumenterande tal). Nu förstår du kanske att syftet med våra övningar är att övertyga med hjälp av de verktyg som vi fått på lektionerna. Jag tänkte här dela med mig av det som jag skrev ihop till vår andra inlämning.

Dock ska du veta att jag själv inte har någon ståndpunkt i frågan (vilket är ett grovt retoriskt fel att erkänna). Anledningen till att jag valde ämnet berodde på inspirationsbrist. Jag hade ingen aning om vad jag skulle skriva om och tittade därför genom mitt material från mina två retorikkurser. Bland alla olika dokument sprang jag på en debatt från A-kursen i retorik. Min grupp fick tillhöra "FÖR"-sidan. Utifrån detta uppstod dispositionen som finns nedan. Trevlig läsning.


Du får inte ringa polisen om du har blivit utsatt för brott. Du får inte söka läkarhjälp. Du får inte ha roligt. Du ska bara acceptera det.

Alla vill vi må bra och söker efter välbefinnande på olika sätt. Vi värdesätter också säkerhet. Båda två vill vi ha åt oss själva, men även för våra nära och kära. Att känna och vilja det är en del av att vara en medmänniska. Vårt samhälle skulle vara mycket bättre om många fler, för att inte säga alla, mådde bra och kände sig trygga. Dessvärre vill våra politiker inte detsamma, utan de väljer aktivt att försvåra för oss medborgare att ha det bra. De väljer att vi i större utsträckning ska kunna bli utsatta för brott. De väljer att vi i större utsträckning ska kunna bli smittade av en mängd olika sjukdomar när vi är ute som kan vara dödliga. De väljer att vi i större utsträckning ska må sämre än vad som är nödvändigt. Våra politiker har bestämt sig för detta trots att det finns ett bättre alternativ. Portugal valde det bättre alternativet och det ledde till minskad kriminalitet och högre välbefinnande hos sina unga. Jag menar att vi kan uppnå detsamma och resultatet skulle visa på en enorm skillnad jämfört med nu.


Att legalisera användningen av droger är svaret på problemen, därför att kriminaliteten skulle minska betydligt eftersom en legalisering skulle göra att det blir billigare. Man räknar med att priserna skulle sjunka i genomsnitt till mellan 1/20 och 1/50 av dagens pris. Om man räknar på vad heroinet som idag på gatan kostar 1000 kr till 3000 kr per gram, skulle en legalisering göra att det istället skulle kosta mellan 20 kr och 50 kr om dagen, vilket motsvarar ungefär kostnaderna för en rökare. Om det då blev billigare skulle färre begå brott för att kunna betala drogerna. Det skulle slå undan benen på maffian eftersom det inte längre skulle ge den vinst som krävs för att hålla dagens brottssyndikat vid liv. Konsumenterna skulle inte längre gå till en hänsynslös langare i tunnelbanan eller på andra ställen i den undre världen, när det finns en laglig väg som är billigare.

De som missbrukar lever normalt i misär, men till skillnad från vad man tror är det inte drogerna i sig som skapar det. Det är sjukdomarna de får som bryter ned kroppen. Användarna får sjukdomarna på grund av orena sprutor och att tvingas vistas i smutsiga miljöer, som exempelvis offentliga toaletter. Vid en legalisering skulle denna misär försvinna eftersom användarna skulle få tag i rena sprutor och de skulle kunna vara var de ville. Användarna skulle må bättre, men även alla andra skulle slippa riskera att bli sjuka när vi befinner oss utanför hemmet.

Vi skulle må bättre till kropp och själ. Heroin, som exempel, dövar både fysisk och psykisk smärta, ger lugn och välbefinnande. Heroin och morfin är i stort sett samma drog, då heroinet omvandlas till morfin när det kommer in i kroppen. Att morfin inte har de förödande effekterna som vi känner till från heroinet beror på rena sprutor, rena droger och säkra doser på en laglig marknad. Tagna rent och i rätt dos skadar varken heroin eller morfin kroppen eller hjärnan. Vid en legalisering skulle fler kunna ta en dos för att må bättre. Det går snabbare och blir billigare än alternativen som finns idag.

Visserligen skulle en legalisering öka både tillgängligheten och bruket, men själva missbruket och drogernas risker skulle minska betydligt. Fast för den som vill, finns drogerna redan tillgängliga. Idag är den svarta marknaden är fylld av koncentrerade, utbytta och blandade produkter. Man kan få en helt annan drog än den man vill ha och det leder till att man tar fel dos i tron att det är rätt. Om man får en koncentrerad produkt i tron att den är utspädd löper man mycket större risk att mot sin vilja ta en dödlig överdos. När produkten är utblandad med okända ämnen kan det få allvarliga konsekvenser. Allt det här skulle försvinna på en laglig marknad.

Ett förbud mot något är ett säkert sätt att få andra att göra just det man inte får. Mer spänning ligger i att göra något förbjudet. Det var orsaken till att jag gjorde förbjudna saker när jag var yngre. En legalisering kommer alltså inte att öka något överdrivet användande eftersom det inte finns någon tjusning i att göra det då det är lagligt. Att förbjuda droger är som att säga till ett litet barn att det inte får leka. Barnet kommer hitta utvägar för att leka i alla fall och om detta då sker i smyg, vilket det kommer att göra, finns det ingen som kan se till att barnet är tryggt och mår bra. Varför utsätta barnet för det när man istället kan se till att brottsligheten minskar, fler blir friska och att fler får möjlighet att må bättre?
Dagens citat:

"Det ljugs aldrig så mycket som före ett val, under ett krig och efter en jakt."
(Otto von Bismarck)

Ha det så bra!
Kramar
Jessie
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: