Rolig definition

Vi har nu haft några lektioner i familjerätt och redan från början sade vår lärare i familjerätt att genom att gifta sig eller bli sambo med någon, ingår man ett avtal med den andra personen. Det står ju i äktenskapsbalkens 1 kap 2 §: "Makar skall visa varandra trohet och hänsyn. De skall gemensamt vårda hem och barn och i samråd verka för familjens bästa." Att gifta sig innebär med andra ord att man kommer överens om vad som står i nämnd paragraf, vilket blir ett avtalsförhållande. Dessutom avtalar man underförstått om att leva tillsammans etc. Ungefär samma sak gäller för sambor, då man måste bo tillsammans "stadigvarande" i ett parförhållande och ha gemensamt hushåll. Man måste alltså leva tillsammans under äktenskapsliknande förhållanden, vilket med en gång utesluter att två vänner som delar bostad kan kallas/räknas som sambor. De är endast "rumskompisar" eller liknande och inget annat.

Pussar

Tidigare har jag faktiskt inte tänkt på det på det sättet, fast vid närmare eftertanke är det logiskt. Juridisk sett om inte annat. Hmm ... Man blir nog allt lite känslokall av att bli en del i den juridiska världen. För att ta djur som exempel. Rent juridiskt räknas de som lösöre, precis som stolar, pennor etc. De är inget annat än saker rent juridiskt. Hur som helst, vi började nu i veckan att läsa associationsrätt, vilket handlar om bolag, föreningar etc. Vår lärare i det (som är en riktig duktig pedagog! Man lär sig verkligen om det hon undervisar om och med henne blir juridiken enkel) började delavsnittet (associationsrätt ifall du glömt) med att fråga vem i klassen som har ett enkelt bolag. Eftersom jag sitter längst fram och inte vände mig om, vet jag inte om någon svarade med att räcka upp handen, fast det verkade inte så då vår lärare med självförtroende fortsatte att hon skulle visa oss att vi i alla fall någon gång haft ett enkelt bolag.

Definitionen av enkelt bolag finns i Lag (1980:1102) om handelsbolag och enkla bolag 1 kap 3 §; "Ett enkelt bolag föreligger, om två eller flera har avtalat att utöva verksamhet i bolag utan att handelsbolag föreligger enligt 1 §." För att ett handelsbolag ska föreligga krävs enligt 1 kap 1 § samma lag som ovan; "Ett handelsbolag föreligger, om två eller flera har avtalat att gemensamt utöva näringsverksamhet i bolag och bolaget har förts in i handelsregistret."  Vad menas med allt detta? Jo, om två eller fler personer avtalar/kommer överens om att utöva en verksamhet/arbeta för ett gemensamt mål, så länge det inte handlar om näringsverksamhet (NE: verksamhet som bedrivs yrkesmässigt, självständigt och med vinstsyfte. Även inkomstslag i skattelagstiftningen kan benämnas näringsverksamhet.), har ett enkelt bolag kommit till. Hänger du med? Om du är snabbtänkt tror jag att du nu vet var jag vill komma (och det vår lärare i associationsrätt menade).

Handskakning

Ett kärleksförhållande kom jag fram till grundade sig på ett outtalat avtal om att vårda kärleken sig emellan. Vad är det då som föreligger? Man avtalar om att vårda sin kärlek, vilket blir ens gemensamma mål som man jobbar med (man utövar en verksamhet kan man säga). Kort och gott är ett kärleksförhållande ett enkelt bolag. Alltså har de allra flesta haft eller har ett enkelt bolag. Lite roligt att juridiken finns runt oss hela tiden. Jag tyckte i alla fall att det var ett roligt konstaterande som vår lärare gjorde.


Dagens citat:

"Många människor blir stressade av att behöva skaffa mer pengar för att ha råd att ta det lugnare."
(Otto Ludwig)

Ha det så bra!
Kramar
Jessie
#1 - - Hanan ;):

det var ett nytt sätt att se på saken :o