Bröllopsresa: Dag 4

Morgonrutinen den fjärde morgonen såg ut så som den hade gjort de andra morgnarna och detta inkluderade också kvinnan som ordnade frukosten. Trots att vi tydliggjort flera gånger att vi inte kunde italienska var det just det som hon pratade med oss på.

Insmorda med solskydd promenerade vi (föga förvånande) till Termini och den här gången var det för att köpa frimärken och posta vykorten. Sammanlagt gick det på 4,5 euro att skicka sex vykort utomlands. Mannen vid kassan på posten var väldigt trevlig och lånade ut sitt klister till oss eftersom frimärkena inte var självhäftande. Sedan stod vi i förmodligen världens längsta kö för att köpa tågbiljetter till flygplatsen för söndagen då vi skulle tillbaka till Sverige. Vi tänkte att det var lika bra att fixa dem innan så vi slapp krångla med det när vi väl skulle till Sverige igen. Kassörskan verkade bli irriterad när jag ville försäkra mig om att biljetten gällde för söndagen, att den gällde för två vuxna etc. Under tiden som jag fixade biljetten var älsklingen i väg för att köpa lite fika som vi kunde ha under dagen.

Vi tog tunnelbanans blå linje till Piramide och såg på den väldiga pyramiden (30 meter hög) som finns vid den protestantiska kyrkogården Cimitero Acattolico vid Piazzale Ostiense (och pyramiden har överlevt tack vare att den är inbyggd i stadsmuren och det var Gaius Cestius som lät bygga pyramiden som sitt gravmonument när han återvände från Egypten år 20 f.Kr.), innan vi fortsatte mot någon park som vi ville besöka. På vägen dit hittade vi en bänk som vi kunde vila på och till sällskap hade vi en duva som slog ihjäl chipsbitar på marken. När vi efter en stund promenerade vidare mot parken kände vi oss lite vilsna, men hittade strax åt vilket håll som vi skulle gå och vi fann även en glassaffär (Gelateria Artigianale) med en vänlig glassförsäljare på Via Latina. Glassen var egengjord och var god trots att den smälte nästan med en gång. Efter glasspausen bar det av mot parken (Parco degli Scipioni) där vi satt en ganska lång stund och vilade vilket även några duvor gjorde.

Piramide
Piramide.


Nästa ställe som vi hamnade på var Terme di Caracalla som var ett stort badhus där man badade tillsammans, som var en viktig del i det sociala livet. Till en början gick vi omkring och fotograferade samtidigt som vi förundrades över deras fantastiska byggnadsförmåga. Inte nog med att de gamla romarna byggde gigantiska konstruktioner utan att ha den teknik som vi är "välsignade" med i dag, utan de lyckades även uppföra hållbara byggnader som till stor del även håller än i dag. Sedan satte vi oss på en bänk och diskuterade allt möjligt innan vi drog oss vidare mot Circo Massimo som var en kapplöpningsbana för häst och vagn. Där gick vi från den ena sidan till den andra och pratade om att vi ville försöka hitta en rund byggnad som vi hade sett från Palatinen. Vi tog reda på att det var Venus tempel och den hittade vi ganska fort medan vi ännu diskuterade hur vi skulle hitta den. Då mindes jag en kopia av en originalstaty som föreställer en ryttare till häst som jag hade sett i guideboken. Tydligen var det Michelangelo som placerade statyn som föreställer Marcus Aurelius till häst på Piazza del Campidoglio. Detta torg finns på Capitolium - den minsta av Roms sju kullar. Men tillbaka till ryttarstatyn. Enligt legenden var den så verklighetstrogen att Michelangelo ska ha beordrat hästen att gå. Jag tyckte att det skulle vara kul att se den.

Terme di Caracalla
Terme di Caracalla.

Circo Massimo
Circo Massimo.


Därnäst promenerade vi mot Fori Imperiali eftersom älsklingen ville se Trajanus marknader och hittade av en slump Piazza del Campidoglio och statyn! På torget finns även Kapitolinska museerna (Musei Capitolini) och där förvaras den  Kapitolinska varginnan med de diande tvillingbröderna Romolus och Remus. Den här statyn har blivit Roms stadssymbol. Under en stund betraktade vi Forum Romanum och fotograferade sedan Fori Imperiali. Därnäst promenerade vi bort till "vår" restaurang (den som vi åt på dagen innan) och den här dagen var vår björnservitör lite förvirrad, vilket kan bero på att det var mycket folk. Till "antipasti" tog vi melon med parmaskinka på. "Primin" för min del bestod av risotto med aubergine. Dessvärre var den lite för vattnig, men det störde inte mig. Inte med tanke på den trevliga stämningen och servicen som vi åtnjöt av. Till sist åt vi som "secondi" kyckling som var tillagad på romerskt vis. Jag kan upplysa dig om att jag efter det här var mycket mätt. Men gott var det.

Kopia av varginnan
En kopia av den Kapitolinska varginnan.


Den här kvällen tog vi tunnelbanan till hotellet och hör och häpna: handdukarna var bytta och rena! Jag höll nästan på att svimma av upptäckten. Dock låg det återigen ett tuggummi i papperskorgen som inte kom från oss. Då kom älsklingen på att det kunde vara så att de bara tippade ut papperskorgens innehåll och lät samma påse sitta kvar, vilket innebar att det var samma tuggummi som funnits där sedan vi kom. Vid närmare granskning insåg vi att det var så.


Dagens citat:

"De flesta människor utför egentligen meningslöst arbete. När de pensioneras går det plötsligt upp för dem."
(Brendan Francis)

Ha det så bra!
Kramar
Jessie