Kedjebrevens lockelse

Nuförtiden vet jag inte hur vanligt det är, men förr och för bara några år sedan var det relativt vanligt med kedjebrev. Under gymnasiet fick jag kopiösa mängder av kedjebrev både till mobilen och till min epost och det kom så pass mycket att jag sade ifrån att sådant inte var önskvärt.

I dag minns jag långt ifrån alla kedjebrev som jag har fått genom åren, fast det allra första minns jag klart och tydligt. Minnet förstärktes av att jag faktiskt fann det bland mina gamla saker när jag senast var nere hos mina föräldrar.

Kedjebrev
Det kedjebrev som jag fick. Har dock tagit bort namnet på tjejen som gav mig brevet.

Det här brevet fick jag i andra klass (vilket var för fjorton år sedan när jag var åtta år) av en tjej som jag såg som min närmsta och bästa vän. Tidigare hade jag aldrig hört talas om kedjebrev, så det här var en ny företeelse för mig. Av den anledningen kändes brevet tämligen skrämmande när det stod svart på vitt att ens passivitet skulle orsaka otur under de kommande två åren. Eller, i och för sig står det inte att det är de kommande åren, utan att det bara är under två år. Fast då tolkade jag det som att det skulle ske inom de kommande två åren. Vem vill liksom vara med om det?! Men trots min oro struntade jag i det där kedjebrevet och intalade mig att det bara var trams. Än sen om jag fick ännu mer otur? Var det verkligen något att bry sig om? Om det här ignorerandet verkligen förde otur med sig eller inte kan jag inte svara på, men jag tror inte att det inverkade på mitt liv över huvudtaget.

När jag fick som mest kedjebrev (under gymnasiet) var en del mer trovärdiga än andra och till en början föll jag väl själv för några, men lärde mig ganska snart att det endast var bluff och båg.

Vad är det som lockar människor till att hålla liv i kedjebreven genom att skicka dem vidare? Osäkerhet på vilken inverkan på ens liv det har? Rädsla för att det kan föra med sig vad det nu än är som det hotas om? Är man intresserad av att skicka vidare sådant även om man själv inte bryr sig om vad som sker i ens eget liv? De få gånger som jag föll för kedjebrev handlade det om rädsla för att hotet i brevet skulle realiseras. Eller har kedjebreven till sist dött ut? Vad tror du?


Dagens citat:

"I don't know whether to live or die."
(Josh Groban - She's Out of My Life)

Ha det så bra!
Kedjekramar
Jessie