Klassiska engelska scones

Bröd är inget som man direkt kan spontan-baka såvida man inte jämt har jäst liggande hemma, vilket kan vara svårt om man inte har torrjäst (något som jag själv aldrig har prövat). För min del blir det alltså att planera innan jag kan baka bröd. Dock finns det ett undantag. Scones. Där krävs ingen jäst och dess ingredienser är sådana som man oftast har hemma. Inför en middag bestämde jag mig för att scones skulle vara gott att ha till och det var dessa scones som jag testade. Fast jag tyckte att de var lite för bakelseaktiga i smaken och passar därför inte riktigt som middagstillbehör. Då föredrar jag vanliga till det. Men i andra sammanhang var de här riktigt goda.

Ugn
Sätt ugnen på 225°C (om det är en vanlig ugn - om det däremot är varmluftsugn ska det vara 250°C).



Blanda 7,5 dl vetemjöl, ½ tsk salt, 1,5 bakpulver och ½ dl råsocker i en bunke.



Tärna 125 gram smör eller margarin och blanda det med de torra ingredienserna.



Vispa samman 1 ägg och 2 dl mjölk och blanda det sedan med de övriga ingredienserna.



Lägg degen på ett mjölat bakbord och platta ut den, cirka 3 cm tjock, till en cirkel. Skär sedan degen i 8 trekantiga bitar. Lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper.



Pensla bitarna med ägg och strö över mandelspån och råsocker. Grädda sedan sconesen i ugnen tills de får en gyllene färg, cirka 10 till 15 minuter. Mina blir klara efter omkring 10 minuter, men tiden kan variera från ugn till ugn.




Dagens citat:

"När jag blivit rik, har fått en egen cykel och har råd att dricka öl till frukost - då tänker jag sluta skriva poesi och rätt och slätt vara motbjudande."
(Dylan Thomas)

Ha det så bra!
Kramar
Jessie