Trapptävlingen

Jag blir mer och mer imponerad av min praktikplats. I måndags startade de en trapptävling och det är tänkt att den ska hålla på i tre veckor. Tävlingen innebär att de som deltar ska byta ut hissen mot trapporna de här veckorna och man får en poäng per våning som man går uppför (inte nedför). För att verkligen förstå innebörden med tävlingen bör man veta att åklagarkammaren ligger på våning fem (våning sex om du är från Skåne). Med andra ord blir det många trappor att ta sig uppför.


Vilket initiativ! Man tror kanske inte att det spelar någon större roll att gå i trappor, men faktum är att det spelar roll. Studier har visat att det är nyttigt. Några exempel på hälsosamma effekter är mindre midjemått, lägre vikt, mindre fettmassa, ökad kaloriförbrukning, lägre blodtryck, ökad muskelkraft, lägre kolesterolvärde, lägre mjölksyrenivå, bättre syreupptagningsförmåga, minskad risk för hjärt- och kärlsjukdom, och minskad mortalitet. Det är pinsamt hur dålig kondition jag har, då jag flämtar och frustar av att gå i trapporna. Fast jag tycks inte vara den enda på åklagarkammaren som "mår" på det här sättet, och det är en liten tröst. Å andra sidan ska man ju bli andfådd för att det ska ge resultat. Får hoppas att tävlingen gör det i längden så att man verkligen märker det.

Tänk om fler arbetsplatser gjorde så. Att maskera nyttig träning till en rolig tävling är väldigt smart. Det ger en motivation till att faktiskt ta trapporna istället för hissen då det finns ett "fint pris" att vinna. En sådan här tävling kan man anordna hemma också, om man bor på något våningsplan förutom bottenvåningen eller har trappor i sitt hus. Då känns det kanske inte lika motvilligt att exempelvis gå och slänga sopor eller ta sig upp till vinden.


Dagens citat:

"Det finns dagar som är som trappor, man måste välja om man ska gå upp eller ner."
(Okänd)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie