Och så var vi där igen ...

Har du varit med om att känna att du inte riktigt passar in? Att du måste bevisa för andra att du är tillräckligt bra? Att du många gånger är på jakt efter andras gillande?

Av olika anledningar har jag vuxit upp med en sådan känsla av otillräcklighet och därför känt behovet av att bevisa mitt egenvärde för andra så att jag själv kan tycka att jag duger. Detta jobbar jag givetvis på att få bort. Älsklingen och bästa vännen är två enorma stöd i detta arbete. Just nu skulle jag vilja säga att det är klart att jag duger, men något gör att det tar emot att forma den tanken. Men den dagen kommer.

Det störde mig ganska mycket när jag insåg att jag ännu försöker bevisa min tillräcklighet inför mina föräldrar. Jag behöver inte ha deras godkännande. Jag är vuxen och lever mitt eget liv tillsammans med älsklingen och vilddjuren. Mina föräldrar får gärna komma med råd, men jag behöver inte bevisa något för dem för att vara hel.

Jag

Vad som fick mig att inse vilket beteende jag har och vad som blev en rejäl väckarklocka för mig, var när jag fick ett sms från min syster. I det berättade hon att hon lyckats med något som jag själv försökt mig på, men misslyckats med. Detta något är något som skulle glädja våra föräldrar. När jag läste detta sköljde en mängd olika känslor över mig. Vissa var ogripbara medan andra var direkta. Där fanns besvikelse gällande mig själv för att jag inte var lika bra som min syster. Ilska riktad mot mig själv över att det inte var jag som lyckats. Irritation mot min syster för att hon lyckats med detta. Då blev jag åter arg på mig själv för att jag tänkte allt detta. Varför skulle jag inte unna min syster att få glädja våra föräldrar om hon vill? Det är trots allt våra föräldrar.

Vet du vad? Jag är tillräckligt bra. Om både älsklingen och min bästa vän älskar mig, måste det väl finnas något bra med mig? Två så oberoende personer kan inte ha fel. Vad jag behöver göra är att släppa tanken på att jag måste vara bäst och duktigast på allt. Det är omöjligt att vara det och det finns ingen människa som är det. Alla har vi våra styrkor och svagheter. Men vet du vad det bästa är? Man kan hela tiden förbättra sig! Bara för att jag är på en viss nivå nu innebär det inte att jag kommer vara det hela livet. Istället för att bara se ens brister, är det bättre att lyfta fram sina starka sidor. Och en av mina starka sidor är att jag bryr mig om andra.


Dagens citat:

"De människor som är galna nog att tro att de kan förändra världen är de som också gör det."
(Apples "Think different"-kampanj 1997)

Ha det så bra!
Tillräckliga kramar
Jessie