Lagbokstårta

Till min examen ville jag baka en tårta som jag och älsklingen kunde ha hemma på kvällen. I jakt på inspiration spanade jag bland inläggen på bloggen "Bli min jäst" och till slut hade jag kommit på vad jag ville baka. En tårta som såg ut som en blå lagbok!

Idén till bokformen fick jag från Pernillas inlägg om den boktårta som hon gjorde då bokförlaget Kalla Kulor fyllde tio år. För att få till en tjock boktårta behöver man flera tårtbottnar, men för att piffa till det valde jag att göra regnbågsfärgade bottnar. Fast till skillnad från Pernillas regnbågstårta, hade jag endast fyra bottnar. Visserligen är den blå lagboken en riktig tjockis, men tårtan hade blivit för tjock om jag hade haft samtliga färger som hennes regnbågstårta hade. För att tårtan inte skulle bli för torr med bara bottnar bestämde jag mig för att göra chokladkräm att ha emellan.



Den blå fondanten/sugar-pasten som föreställer lagbokens pärmar köpte jag hos en Panduro Hobby-återförsäljare. Dock gjorde jag den vita själv (den som föreställer bokens sidor). Vi hade kvar receptet på det sedan älsklingen gjorde en modellerad tårta till sitt förra jobb. Nästa gång kommer jag att göra all fondant själv och sedan färga den. Bottnarna färgades med färgpasta, som även dessa köptes hos den där återförsäljaren, precis som den ätbara glitterguldfärgen.

Så här ser den riktiga och inte ätbara blå lagboken ut:



Och här är min tårta:





Den blev förvisso inget konstverk, men med tanke på att det var min allra första modellerade tårta som jag gjorde, så är jag rätt nöjd ändå. Från början hade jag tänkt ha texten "Sveriges rikes lag" på bokryggen precis som tårtans förlaga, men jag fick inte riktigt till det. Att skriva med endast guldfärgen fungerade inte eftersom färgen bara rann. Då jag saknar utstickare (heter det så?) till bokstäverna var det nästan omöjligt att göra snygga bokstäver i fondanten. Men det blev bra så här ändå (trots att jag råkade göra mönstret i tårtans övre och nedre del åt fel håll).

Eftersom det här var kul att göra kommer jag garanterat att göra fler i framtiden. Inte nödvändigtvis lagbokstårtor, men däremot andra sorters tårtor. Gäller bara att finna anledningar till att få baka tårtor.


Dagens citat:

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."
(Margaret Mead)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie
#1 - - Katten Jones:

Jag tycker i alla fall att den blev jättefin! Kan inte vara helt lätt att få till sånt där, blir alltid imponerad.
Och varje dag kan vara värd att firas ;) Kanske en "härligt att det är torsdag"-tårta? Bara fantasin sätter gränser tycker jag!

#2 - - Hanan:

Den blev jättefin. Duktig du är :) Jag förstår inte hur du färgade bottnen. Bakade du dem själv och la in färgen i degen eller?

Här får du en anledning att baka igen; när hanan kommer ha ha ha ^^

#3 - - Cherry:

Åh vad snygg den blev! Mums!

#4 - - Svägerskan:

Den blev jättefin! Så duktig du är! :)