Säsongsbunden accessoar?

Nu när värmen och solen tar mer plats och skjuter undan kylan, ser man folk som bär solglasögon allt oftare. Jag har slagits av tanken att man faktiskt aldrig ser någon ha solglasögon på vintern, trots att solen kan lysa rätt skarpt då också. Hur kommer det sig?

SO:s definition av "solglasögon" lyder: "glasögon med mörkfärgade glas - anv. som skydd mot starkt solljus" (ordet har funnits i svenska språket sedan 1912). Det finns inget i definitionen som säger att man inte kan bära dem under annan årstid än sommaren. Bara att de skyddar mot starkt solljus.


När jag gick på mellanstadiet hade jag en klasskompis som fick någon form av ögoninfektion under en vinter och fick därmed bära solglasögon för att inte anstränga sina ögon. Nästan alla elever på skolan retade henne för att hon bar dessa under vintern. Många glåpord slängdes efter henne, även om jag inte riktigt minns alla i dag. Varför gjorde de det?

Har man inte rätt att skydda sina ögon även på vintern? Jag har tänkt många gånger under vintertid att jag borde ha solglasögon när solen har varit skarp och irriterat mina ögon. Jag menar, vad ska man annars använda om inte solglasögon?

Jag kommer fortsättningsvis sluta att lägga undan mina solglasögon så fort sommaren är slut och använda dem vid behov - året runt. Det är viktigt att ta hand om sig - oavsett vilken årstid.


Dagens citat:

"Vad vi bäst behöver i livet är någon som förmår oss att göra vad vi kan."
(Okänd)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie