Förmodligen mitt konstigaste samtal hittills

På den hyresnämnd där jag arbetar har vi telefontid mellan klockan 8.00 och 16.30. Det innebär att vi alltid ska vara tillgängliga på arbetstelefonen - även under lunchtid. I och för sig är det väl bestämt att vi ska äta lunch några åt gången så att de som äter slipper ha telefonen med sig, men nästan alla går och äter samtidigt. Ja, vi får skylla oss själva. Vår arbetstid är mellan 8.00 och 16.42, så den här ständiga tillgängligheten är ett stressmoment, även om jag förstår att det på sätt och vis är bra att vi alltid är tillgängliga. Men problemet är att vi när som helst kan bli avbrutna i det vi gör.
 
Hur som helst, förra tisdagen fick jag mitt konstigaste samtal hittills. När jag svarade gick personen rakt på sak utan någon presentation. Det jag uppfattade var att kvinnan (fortsättningsvis kallad "Kvinnan") skulle vittna och hon undrade om man fick ta med sig fler hyresgäster som skulle vittna till sammanträdet eller om man var tvungen att anmäla detta till hyresnämnden innan. Förmodligen såg jag ut som ett frågetecken, för jag kände mig i alla fall som ett. Försiktigt försökte jag reda ut om det var hon som skulle vittna vid sammanträdet eller om jag missuppfattat och att hon faktiskt var ett ombud. Nej, hon skulle vittna. Då förklarade jag som det var att det bara är parterna som kan bestämma över vilken muntlig bevisning de vill åberopa och i just det här fallet hade tydligen hyresvärden åberopat henne som vittne (just då missade jag att hyresvärdens ombud tydligen ringt till nämnden och talat om att denne avsåg att höra tre vittnen). Jag hade knappt talat till punkt förrän kvinnan blev arg och surt frågade om det inte räckte med att de hade skrivit under listan? Listan?! Förbryllat bläddrade jag igenom akten utan att hitta någon lista, vilket jag också förklarade för Kvinnan. Nej, naturligtvis kunde jag inte hitta den eftersom det var hyresvärdens ombud som hade den, men den kunde väl ombudet lämna in till nämnden vid sammanträdet? Så pedagogiskt jag kunde försökte jag förklara att ombudet naturligtvis kunde göra det, men den uppsagda hyresgästen (som var motpart i ärendet och fortsättningsvis kallad "Grannen") hade då rättighet att få ta del av denna lista. Kvinnan nästan exploderade och frågade varför det var nödvändigt? De andra grannarna ville inte att Grannen skulle få veta vilka som klagat på Grannen. Så lugnt och sansat jag kunde förklarade jag att alla handlingar som kommer in till nämnden som regel alltid blir offentliga och enligt lag är vi skyldiga att låta den andra parten få ta del av de inlämnade handlingarna.
 
 
Därnäst frågade Kvinnan hur länge man får hyra ut i andra hand. Det finns väl ingen egentlig regel, för allt beror ju först och främst på hur länge hyresvärden ger tillstånd till en andrahandsuthyrning. Om hyresvärden säger nej till en andrahandsupplåtelse kan man skicka in en ansökan till hyresnämnden där man yrkar att nämnden ska ge tillstånd. Vanligtvis brukar nämnden ge tillstånd till en ettårig andrahandsuthyrning, men allt beror på vad som förs fram i ärendet. Tydligen var Grannen uppsagd bland annat för att denne hyrt ut olovligt i andra hand och Kvinnan undrade förtvivlat om Grannen kunde få rätt genom att hävda att det inte alls rört sig om en andrahandsuthyrning utan endast om att Grannen haft inneboende? För det förstod väl jag också att det är en omöjlighet att ha fyra inneboenden i en etta. Där var jag tvungen att förtydliga att jag inte får ge råd eller uttala mig om enskilda ärenden, men att om Grannen hade bevis för att det rört sig om en inneboende-situation skulle nämnden naturligtvis ta hänsyn till det.
 
Kvinnan nämnde några andra saker som lett till att Grannen blivit uppsagd från sin lägenhet och frågade plötsligt om hyresnämnden har tillgång till folks belastningsregister. Nej, det har nämnden inte. Det tyckte Kvinnan att nämnden borde ha eftersom Grannen tydligen förekommer under flera avsnitt i belastningsregistret. Enligt Kvinnan är Grannen farlig och de andra grannarna är rädda för Grannen.
 
 
När jag trodde att Kvinnan var nöjd och skulle lägga på, började hon ställa frågor för sin egen räkning - när hon ändå hade mig på tråden. För visst måste man väl inte ha tillstånd av hyresvärden att få ha inneboenden i lägenheten? Nej, enligt hyreslagen krävs inget tillstånd så länge hyresvärden inte drabbas negativt (t.ex. att den inneboende stör eller skadar lägenheten). Och hur länge måste Kvinnan ha bott tillsammans med sin mamma, som numer var avliden (tror jag ..?), för att få ta över mammans lägenhet? Enligt praxis är det normalt tre år, men andra omständigheter spelar naturligtvis också in. Men ett halvår räcker alltså inte? Nej, inte normalt sett, men som sagt kan hyresnämnden ta hänsyn till andra omständigheter.
 
Sedan var det slut. Kvinnan lade på och jag stirrade förbryllat på min dator samtidigt som jag tänkte: Hur tusan ska jag formulera denna daganteckning?! Vi är nämligen tvungna att skriva anteckningar för varje sak som rör ärendet (det finns naturligtvis undantag) - om vi skickar handlingar och i så fall vilka, om vi får telefonsamtal som rör ärendet eller om vi själva ringer upp en part etc.


Dagens citat:

"Jag är extremt tålmodig, förutsatt att jag i slutändan får min egen vilja igenom."
(Margaret Thatcher)


Ha det så bra!
Konstiga kramar
Jessie
#1 - - hanan:

Hon vill verkligen få bort den grannen ;)