Jessicas grotta

Besittningsskydd

Att ha besittningsskydd innebär att man har rätt att bo kvar i sin bostad även om hyresvärden försöker säga upp hyresavtalet. Hyresvärden har således ingen rätt att slänga ut hyresgästen ur bostaden hur som helst. Lagreglerna hittar du i hyreslagen (12 kap. jordabalken) 45 – 52 §§.

Besittningsskydd uppstår från uthyrningens första dag om:
  • det rör sig om en förstahandsuthyrning (när hyresgästen hyr lägenheten direkt av den som äger fastigheten eller när hyresgästen hyr ett möblerat rum direkt av en fastighetsägare).
  • det rör sig om blockuthyrning (när hyresgästen hyr av någon som i sin tur hyr minst tre lägenheter av fastighetsägaren. Förstahandshyresgästen kan i det här fallet vara exempelvis en kooperativ hyresgästförening eller en studentbostadsstiftelse).
 
I vissa fall har hyresgästen inget besittningsskydd:
  • En inneboende har aldrig besittningsskydd. En inneboende är en person som hyr en bestämd del av uthyrarens egen bostad och som inte har gemensamt hushåll med den som hyr ut.
  • En hyresgäst som avstått från sitt besittningsskydd genom en separat skriftlig överenskommelse med hyresvärden har inget besittningsskydd. Viktigt att komma ihåg är att en överenskommelse om avstående från besittningsskydd måste vara en separat skriftlig handling. Överenskommelse om avstående från besittningsskydd gäller inte om den finns antecknad på hyresavtalet.
  • Om man som hyresgäst har förverkat sin hyresrätt förlorar man besittningsskyddet.

I andra fall får man besittningsskydd efter en viss tid:
  • Som andrahandshyresgäst får man besittningsskydd när andrahandsupplåtelsen (uthyrningen i andra hand) varat längre än två år i följd.
  • Den som hyr ett möblerat rum får besittningsskydd när förhyrningen har pågått längre än nio månader i följd.
  • Den som hyr en lägenhet för fritidsändamål får besittningsskydd när förhyrningen har pågått längre än nio månader i följd.

Om man har besittningsskydd och blir uppsagd av sin hyresvärd, men bestrider uppsägningen (vilket man har rätt till om man har besittningsskydd), är hyresvärden skyldig att hänskjuta till (det vill säga göra en ansökan hos) hyresnämnden.


Dagens citat:

"Jag har rest land och rike runt och talat med de kunnigaste människorna, och jag kan försäkra er om att datorer är en trend som kommer att vara högst ett år."
(Ansvarig utgivare på förlaget Prentice Hall, 1957)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie
Taggar: besittningsskydd, hyresnämnd;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: