Laga förfall

När man kallas som vittne till en förhandling i domstol eller sammanträde i hyresnämnd är man skyldig att komma. Endast vissa skäl till frånvaro godtas. Man måste ha så kallat laga förfall för att inte komma, det vill säga ett giltigt skäl. Ett sådant giltigt skäl kan vara

  • Avbrott i allmänna kommunikationer,
  • Plötslig sjukdom (då krävs i regel läkarintyg)
  • Någon annan hindrande omständighet som man inte kan förutse.
  • Om ens ombud blir hindrad av ovan nämnda skäl och man inte lyckas skaffa ett nytt ombud i tid.

Arbete och semester räknas inte som giltigt skäl, fast det är olika från fall till fall. Den som ska vara ordförande vid förhandlingen/sammanträdet får avgöra om det kan räknas som laga förfall eller inte. Man får vara beredd på att man kan bli tvungen att inkomma med detta skriftligt. På den hyresnämnd där jag jobbar godtar vi att man mejlar in och förklarar varför man inte kan komma. Sedan får det ansvariga hyresrådet titta på detta och därefter avgöra om det är okej att man inte närvarar.

Om man inte kommer och inte har något skäl till detta kan man bli skyldig att betala vite (en straffavgift). I hyresnämnden ligger denna straffavgift oftast på 2 000 kronor.

Med andra ord är det viktigt att dyka upp om man blir kallad som vittne eller att man i god tid hör av sig till den domstol eller hyresnämnd man blir kallad till och förklarar varför man inte kan komma.


Dagens citat:

"Turister är gräshoppor på hjul."
(Melville Baxter)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie