Gifta eller sambor?

Det här är en del av mina tankar och funderingar kring juridikpoddens femte avsnitt.
 
Mårten är av uppfattningen att man ska gifta sig och hans argument är Stieg Larssons död och vad som då hände med hans sambo (hon fick inte ärva honom eftersom han inte hade skrivit något testamente). Det problemet försvinner om man gifter sig.
 
Med tanke på att mitt examensarbete handlade om skillnader i lagstiftningen mellan gifta och sambor, kändes det här ämnet lite som "mitt" ämne. Jag håller med Mårten om att det finns skäl till att det existerar skillnader mellan de båda lagstiftningarna, även om jag i mitt examensarbete menade att vissa skillnader borde tas bort. Att vara sambo med någon är lite mer kravlöst än att vara gift med någon. Man är inte lika "bunden". Om samboförhållandet inte skulle fungera, upplöser man det genom att flytta isär, medan en tingsrätt måste meddela en dom om att upplösa äktenskapet. Nu vet jag att det inte är en dans på rosor att avsluta ett samboförhållande, men jämfört med ett äktenskap är det enklare.
 
 
 
Å andra sidan har sambor inte samma rättigheter som gifta har. Arvsfrågan är ett exempel, för om det inte finns något testamente som säger annat, ärver inte sambor varandra. Det gör gifta automatiskt. Sambor får inte adoptera gemensamt (däremot får de adoptera var och en för sig). Det får gifta. Sambor måste fastställa faderskapet. I äktenskap antas maken automatiskt vara pappa till barnet.
 
Att gifta sig gör det hela lite enklare, tycker jag. Trots att det krävs en tingsrättsdom för att upplösa ett äktenskap. När jag och älsklingen var sambor levde vi precis som nu - som om vi vore gifta - så att gifta oss gjorde ingen större skillnad. Fast jag respekterar naturligtvis de som väljer att vara sambor, men om man väljer det får man också ta konsekvensen av att man inte har samma rättigheter och skyldigheter som om man hade varit gifta. Vill man åtnjuta de giftas fördelar får man ta och gifta sig. I annat fall får man upprätta diverse avtal. Man kan liksom inte både äta kakan och ha den kvar. Även om det hade varit trevligt.
  
Jag tycker alltså att det är bättre att gifta sig eftersom det gör det hela enklare. Om inte annat slipper man alla dessa olika avtal (bortsett från eventuellt äktenskapsförord). Vad tycker du själv?


Dagens citat:

"Själar går inte sönder, de studsar."
(Okänd)


Ha det så bra!
Giftiga kramar
Jessie
#1 - - Termografering:

Made with love, a phrase often used to describe things made by a master in their respective craft. This blog is made with love , i like it so much :)

Svar: Thank you very much! :-) Nice to hear!
Jessica