Doktor Glas (Hjalmar Söderberg)

Doktor Glas förälskar sig i den unga vackra Helga, som är fast i ett hopplöst, kärlekslös äktenskap. Ständigt ser han den motbjudande pastor Gregorius och hans unga skyddslösa hustru och känner att han håller på att dras in i ett triangeldrama. Helga vänder sig till doktor Glas för att få hjälp och alltmer aktivt förbereder han lösningen. Har man rätt att döda en människa för att rädda en annan?
 
På högstadiet pratade min svensklärare mycket om Doktor Glas. Min svensklärare på gymnasiet pratade inte lika mycket om boken, men pratade om den gjorde hon. Under flera år har jag velat läsa den och tänkt att jag ska göra det, men först när jag såg att den fanns att ladda ned som e-bok på iTunes gjorde jag slag i saken och satte igång att läsa denna svenska klassiker.
 
 
Bokens intrig är intressant och hade säkert kunnat utvecklas till något mer. Något bättre. Som det ser ut nu finns det alldeles för många och för långa transportsträckor för att spänningen i berättelsen ska kunna hållas jämn. Berättelsen känns på grund av dessa transportsträckor ganska spretig. Jag ville ju veta hur det skulle gå för prästen och hans fru! Fast med tanke på att Doktor Glas är uppbyggd som dagboksanteckningar var det i och för sig inget konstigt med transportsträckorna. Men jag är säker på att boken hade kunnat bli bättre om de kortats ned eller om vissa av dem hade tagits bort. Slutet var en smula för abrupt för min smak. Jag hade föredragit om Hjalmar Söderberg hade avrundat slutet lite bättre. Fast jag får erkänna att jag uppskattade hur Söderberg försökt skildra olika känslor som finns hos oss människor: glädje, tvekan, ilska, avund etc. Man inser att vi människor är komplexa varelser och även ibland en smula motsägelsefulla.


Dagens citat:

"Ibland kommer våra största insikter från våra misslyckanden, inte från våra prestationer."
(Okänd)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie