Benjamin Duva - riddare av röda draken (Fridrik Erlingsson)

Fyra unga killar bestämmer sig för att skapa en riddarorden. Dagligen tränar de fäktning och hjälper andra i nöd. Men en dag händer det tragiska som inte får hända. Riddarleken visar sig bli en farlig lek på liv och död.
 
 
När jag först bestämde mig för att läsa Benjamin Duva trodde jag att berättelsen skulle utspela sig under medeltiden när det fanns riddare som knatade omkring, men jag hade fel. Boken utspelar sig i nutid och tar upp viktiga ämnen. Vänskap, utanförskap och sorg. Trots att boken är riktad till en yngre läskrets, känns den en aning vuxen och framför allt äkta. Fridrik Erlingsson låter det hemska hända istället för att välja ett lyckligt slut och det höjer boken i mina ögon trots att det var en smula jobbigt att läsa. Det är så verkligheten dessvärre kan se ut - varför då hymla med det?
 
Jag tror att den här boken skulle fungera utmärkt som ett diskussionsämne i en låg- eller mellanstadieklass. Framför allt i fråga om hur man ska behandla andra och konsekvenserna av ens handlande.


Dagens citat:

"Döden är mer mer universell än livet. Alla dör, men det är inte alla som lever."
(Alan Sachs)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie