Inte längre svenska folkets fest

Melodifestivalen är över för i år och nu återstår bara Eurovision 2013 som ska äga rum i den hemsk fula Malmö arena nere i Malmö. Ja, jag tycker att arenan är ful och tycker att det är synd och skam att de smällde upp åbäket på de fina ärtfält och åkrar som fanns där och som jag lekte vid när jag var barn. Men det är en annan historia än det jag tänkte ta upp i dagens inlägg.
 
Jag vet inte om du såg Melodifestivalsfinalen, men om du inte gjorde det kan jag tala om att det var en Robin Stjernberg som vann med sin låt You. Vinnarlåten var ingen låt som jag fastnade för, men den går att lyssna på och den blir kanske bättre ju fler gånger man hör den på radion. Men oavsett vad man tycker om Robins You var det egentligen inte han som vann. Inte om svenska folket får välja.
 
 
Pausunderhållningen där några barn framförde förra årets vinnarlåt. Fantastiskt fin! Den uppvisningen borde de ha i Malmö i maj. :-) Det hade säkert imponerat på övriga Europa.
 
Röstningen var uppdelad i två delar. Dels skulle en "europeisk jury" få säga sitt och dela ut poäng, dels skulle svenska folkets röster omvandlas till poäng som skulle delas ut procentuellt till bidragen. Huruvida den europeiska juryn är äkta eller inte går att diskutera. Själv har jag valt att tro att denna jury bara är en bluff, men det är möjligt att jag har fel.
 
Hur som helst, sammantaget tyckte de elva juryländerna bäst om Robin och gav honom 91 poäng. Detta höll inte svenska folket med om, som gav Robin 75 poäng medan Yohio fick 103 poäng av svenska folket. När man i slutändan räknade ihop juryländernas och svenska folkets röster blev det Robin som ändå tog hem segern. Detta tycker jag är fel. Inte enbart för att Robin vann (inget illa sagt om Robins låt). utan för att den som svenska folket valde som vinnare inte vann. Det hade varit en sak om svenska folket hade hållit med den europeiska juryn, men nu var det inte så och då tycker jag att det är svenska folkets röster som ska väga tyngst. Det är ju ändå vår tävling!
 
Jag hade föredragit om juryländernas röster bara hade varit vägledande och att det hade varit svenska folket som haft ensamrätt om att utse en vinnare. Det är ju ändå därför vi har en tävling i varje land. Resten av Europa får säga sitt i Eurovisionsfestivalen.
 
Det måste vara jobbigt för Robin att vara Melodifestivalsvinnare samtidigt som han ändå inte är det - för precis som jag är det väl fler som har gett utlopp för sitt missnöje. Fast vid det här laget har de flesta nog lugnat ned sig. Jag önskar honom i alla fall lycka till nere i Malmö, även om min egen favorit var State of Dramas Falling.
 
 
Sångaren påminner mig om någon, men jag kan inte placera vem han liknar eller påminner om. Kanske du kan hjälpa mitt minne på traven?



Dagens citat:

"Den som vill något helhjärtat, finner en väg. De andra finner en ursäkt."
(Okänd)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie