Rädslans begränsningar

Jag avskyr att göra fel. När jag gör saker har jag ett behov av att det måste bli rätt. Varje gång jag gör fel blir jag arg på mig själv. Jag vet att det inte är sunt (eller för den delen normalt?) att tänka så, men jag kan inte rå för det. Jag är nog lite av en perfektionist. I alla fall i en del sammanhang.
 
Ibland går det här kravet på mig själv så långt att jag undviker att gör saker om jag inte är säker på att det blir rätt. Detta går hand i hand med min ständiga jämförelse mellan mig och andra. Detta har jag tagit upp tidigare - att jag jämt jämför mig med andra. I just det här sammanhanget blir resultatet att jag i vissa situationer jämför mig med andra. Om jag då blir minsta osäker på att jag inte kan åstadkomma ett bättre resultat (eller i alla fall ett minst lika bra resultat), undviker jag att göra det för att slippa uppleva någon form av nederlag (eller bekräftelse på att jag inte är lika bra som den jag jämför mig med). Låter det rörigt? Jag kan ta ett exempel för att tydliggöra det. Sekreteraren som jag efterträdde på byrån hade jobbat där i tjugo år. Du kan nog tänka dig att det känns väldigt tungt att axla det ansvaret eller en komma i närheten av hennes kvalitet. Jag vet, jag har bara jobbat på byrån i snart fem månader, men ändå. Om jag hade haft ett alternativ här, skulle jag ha gått och gömt mig. Struntat i att vara sekreterare. Men av naturliga skäl går inte det. Nu hänger du kanske med i vad jag menar med att om jag inte kan göra saken bättre själv än den jag jämför mig med, undviker jag att göra det?
 
Utsikt från tågstationen Södertälje syd.
 
Jag inser själv att det inte fungerar att tänka så. Inte i längden. Alla är vi olika och ingen kan vara perfekt. Jag är inte mer än en människa och alla människor gör fel ibland. Allt man gör kan inte vara perfekt. Det viktigaste är att man i alla fall försöker. Jag vet allt detta. Ändå tänker och känner jag som jag gör.
 
Det här är något som jag måste jobba med, men frågan är bara hur. Uppenbarligen är jag medveten om att jag inte måste vara perfekt, fast det har ju inte hjälpt mig hittills ... Har du några konstruktiva förslag? :-)


Dagens citat:

"Det finns bara två sätt att leva ditt liv: som om ingenting är ett mirakel, eller som om allting är ett mirakel."
(Albert Einstein)


Ha det så bra!
Perfektionistiska kramar
Jessie