Nu kan alla få vara Robinson Crusoe

För ett tag sedan släpptes brädspelet Robinson Crusoe: Adventure on the Cursed Island och efter lite om och men hittade det hem till oss. Det var delvis därför som jag och älsklingen läste boken Robinson Crusoe.
 
 
 
I ett avseende påminner det om Pandemic - man ska samarbeta "mot spelet". Om man verkligen vill känna på hur det är att vara Robinson Crusoe, kan man spela det själv. Och nej, jag skojar inte. Hur som helst, det finns sex olika scenarier: Castaways, Cursed Island, Jenny needs help, Volcano Island, Cannibal Island och Robinson Family. Målen varierar beroende på vilket scenario man väljer, och till viss del är även vad som händer i spelet beroende av vilket scenario som är valt. Ifall man exempelvis väljer det första scenariot Castaways är målet, förutom att lyckas överleva varje dag, att bygga en eld inom tolv dagar. Om man lyckas, kommer ett skepp och räddar spelarna. Dock kommer inte det där skeppet bokstavligt talat, utan just där krävs det att man använder sin fantasi. Man kan bli räddad efter tio dagar om man har byggt en eld. Om man inte har lyckats med elden innan den tolfte dagen är slut, är spelet över och man är fast på ön.
 
 
 
Det gäller att skaffa tillräckligt med mat och eventuellt även andra nödvändigheter varje dag. Om man inte har tak till sin hydda riskerar man att maten regnar bort, och ifall man inte äter, förlorar man ett liv. Att förlora liv är något som man får se upp med, eftersom moralen riskerar att sjunka. Beroende på hur låg moralen är, riskerar förstespelaren (som alla turas om att vara genom att ha en speciell bricka) att få betala med guld och om man inte har råd att betala, förlorar man ett liv.
 
Förstespelarens bricka (är det bara jag som tycker att mannen bakom kvinnan med bar mage, tycks planera något lömskt?)
 
Spelet kan verka en smula krångligt innan man kommer in i det och att förbereda spelplanen tar sin lilla tid, men när man väl kommer igång att spela, är det ett roligt spel. Roligt, men svårt. Fast å andra sidan, finns det någon som har påstått att det är lätt att försöka överleva på en "öde" ö?
 
 
 


Dagens citat:

"Oro ser sig omkring, rädsla ser bakåt, tro ser uppåt, skuld ser ner, jag ser framåt."
(Okänd)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie
#1 - - Din make:

Får lägga till lite rättelser här:
Spelet släpptes förra året, men det som kom i år var reprints.
Det är inte guld man betalar (för vem behöver guld på en öde ö, vilket ett event-kort även talar om) utan det är "beslutsamhets tokens"
Sedan går det alltid att nämna att även veden "regnar bort" inte bara mat som försvinner där.